BLOGIT

Jalat ja iho

Sunnuntai 4.6.2023 - Pirjo Hatzitoliou

Jalkahoitajalla on aina asiaa, ihan niin kuin Hannu Karpolla aikoinaan. Aina olisi jotakin korjattavaa ja leikillisesti jalkahoitolassa sanotaankin, että taas pitäisi kirjoittaa Keskisuomalaiseen. Mutta asiaa, jota ei voi kirjoittaa Keskisuomalaiseen olisi paljon enemmän silloin kun puhutaan terveydenhoidosta ja siitä mikä kuuluu meille jalkahoitajille ja mikä Hyvinvoinnin ammattilaisille.

Viime aikoina on jalkahoitolassa ollut vaikeita iho ongelmia joihin asiakkaat ovat etsineet hoitokeinoja kaupan hyllyiltä, netistä ja tietenkin ystäviltä. Käytössä ovat olleet otsoniöljyt, sienituotteet ja vaikka minkälaiset öljyt luontaistuote kaupoista sekä tietenkin perinteinen tummeli. Ensisijaisesti kirjoitan tätä siksi että kaikki nuo ennalta mainitut tuotteet ovat pitkittäneet iho sairautta ja joissain tapauksissa pahentaneet ongelmaa niin että sitä ei voi hoitaa muutoin kuin sisäisesti. En vähättele asiakkaiden omahoito tottumuksia,  mutta kipeät ja kävelyarat jalat eivät ole leikin asia ja jos ihossa on haavoja tai se kuoriutuu irti niin sitä ei voi hoitaa vapaa kauppa lääkkeillä. Silloin tarvitaan kovempia lääkkeitä sekä asiantuntijan hoitoa. Tässä kohtaa kohdataan ongelma, joka koskee meitä kaikkia Suomalaisia. Lääkäriin ei pääse tai ajat menevät niin pitkälle, että asiakkaat hoitavat ongelmiaan itse siihen asti kunnes pääsevät vastaanotolle. Kun lääkäri tutkii iho ongelman on se voinut olla asiakkaalla jo useita kuukausia jopa vuoden ja silloin hoito ei olekaan enää niin yksinkertaista eikä paraneminen nopeaa. Parasta olisi, jos kaikki pystyisivät käyttämään yksityisten iholääkäreiden palveluja, mutta näin ei ole.

Missä vaiheessa jalkahoitaja astuu kuvaan näihin iho ongelmiin. Joskus jo alkutaipaleella ja silloin asiakkaalla on vielä hyvät mahdollisuudet estää ihosairauden pitkittyminen. Mutta joskus taas lääkäri ehdottaa asiakkaalle jalkahoitajalla käyntiä tai asiakas on ollut jo pitkään ihotauti lääkärin hoidossa, ja hän haluaa lisää asiantuntija näkemystä omiin ongelmiin. Pääasiallinen hoito jalkahoitolassa on kovettumien ja känsien poistaminen ja ihon tutkiminen. Yleensä aina ihotauti lääkärin määräämät lääkkeet ovat oikeita, ja nyt tulemme siihen kohtaan mitä moni asiakas ei tiedä. Iho tarvitsee uusiutuakseen paljon aikaa. Ihossa on solukerrokset, jotka kypsyvät ja muodostavat päällimmäisen kerroksen uudestaan noin kerran kuukauden aikana. Jalkapohjan iho on erilainen kuin muu iho vartalossamme ja siinä on kirkassolu kerros, jos hidastuttaa uusintaa mutta myös samalla suojaa ihon muita rakenteita. Jos ihotauti lääkäri määrää rasvausta kahdella eri tuotteella, voi rasvaaminen tuntua puuduttavalta ja koska tulokset eivät näy heti asiakas vähentää sitä tai lopettaa sen kokonaan. Kuitenkin esim. kortisoni voiteen hyödyt näkyvät vasta kuukauden kuluttua hoidon aloituksesta ja sen jälkeen voidaan arvioida vasta hoidon hyötyjä ja haittoja. Iholle laitettavan kortisonin haitat ovat minimaaliset siihen verrattuna mitä sen hyödyt ovat eikä tuotetta koskaan käytetä yhtä kyytiä kuukausia. Tai käytetään aivan erikoistapauksissa. Jalkahoitolasta ei löydy ihosairauksiin mitään ihme ainetta mutta kylläkin tuotteet mitä voi käyttää ns. kortisoni vapaalla viikolla. Tärkeää on hoitaa ihoa ohjeiden mukaisesti ja vaikkapa pitää päiväkirjaa tai ottaa valokuvia ihosta joka päivä, jotta itsekin huomaa muutokset.

Vaikeiden iho ongelmien kanssa ei kannata odotella parempia päiviä. Lääkäriin vaikka väkisin ja ennen kaikkea, jos ongelmat aiheuttavat kipua tai jalkapohjassa on märkiviä tulehduksia. Ja muistutuksena tässä kohtaa, että psoriasi voi ilmeitä vartalolla monella eri tapaa jopa korvassa tai niskassa ennen kun se alkaa näyttää merkkejä jaloissa tai kynsissä. Ja kaikkiin iho tauteihin löytyy lääkitys, joskus heti ja joskus pitkällä aikavälillä. Paras lääke ei ole se mitä kaveri käyttää vaan se mikä on määrätty sinulle.

Jalat ovat meille tärkeät vaikka Hyvinvointi alueen lähtökohdat lääkärille pääsyyn eivät sitä ajatusta tuekaan.dreamstime_s_215018732.jpg

Avainsanat: Iho taudit, vaikeat iho ongelmat, iho-tautilääkäri

Kolmen ÄsSän kynnen

Perjantai 8.7.2022 - Pirjo Hatzitoliou

Kolmen ässän kynsi hoitola

Jalkahoitajana olen nähnyt monenlaisia kynsiä, joista suurin osa on hoidettavissa helposti jalkahoitolassa. Aina ei ongelma korjaannut yhdellä jalkahoito käynnillä mutta hoitosuunnittelussa kannattaa aina muistaa, että kynnet kasvavat elämämme loppuun asti ja luultavasti myös sen jälkeen.

Sienikynnet

Yleisin kynteen liittyvä ongelma on sienikynnet, joita asiakkaat ensin ratkaisevat omatoimisesti apteekkituotteilla ja suurin osa tuloksetta. Sienikynnet ovat esteettinen ongelma, johon ratkaisu löytyy yhteistyössä lääkärin ja jalkahoitajan käynnillä. Jos asiakas käy ensin lääkärissä ja kynsistä otetaan niitä ensin ohentamatta näyte, voi näyte olla negatiivinen. Siksi suosittelen aina ensin jalkahoitajaa ja sitten medikaalista hoitopolkua, joka tulee aloittaa näytteenotolla. Jos taasen tehdään yhteistyötä sienikynsien häätöön jalkahoitolassa niin konservatiivinen hoitopolku alkaa tehokkaalla yhteistyöllä, jalkahoitolassa käynnillä ja omahoidolla kotona. Sieni kynsiin löytyy aina hoito, joka helpottaa ongelmaa ja medikaalisella hoitopolulla parantaa kynnet.

Sisäänkasvanut kynsi

Toiseksi yleisin kynsiongelma on sisäänkasvaneet kynnet, joita jostakin syystä korona vuosina on ollut erityisen paljon. Sisäänkasvanut kynsi on harvoin kynnen ongelma, vaan syyllinen on ulkopuolelta tuleva paine tai jalan rakenneongelmat. Jälkimmäisessä yleisin syyllinen on isovarpaan viimeisen tyvinivelen kääntyminen ylöspäin, joka on aina synnynnäinen ongelma. Sisäänkasvaneen kynnen asteen mukaan jalkahoitolassa aloitetaan jalkahoidon suunnittelu. Joskus riittää kynnen leikkaaminen oikeaan asentoon ja joskus tarvitaan kovempia konsteja kuten sisäänkasvaneen kynnen oikaisuhoitoja. Hoito jalkahoitolassa ei ole ongelma, mutta ongelmaksi muodostuu, jos asiakas hoitaa tulehtunutta kynnen reunaa kotikonsteilla ja tulehdus leviää syvempiin kudoksiin. Tämä tilanne myös edesauttaa kynnen rakenteen muutoksia ja kynnen reunaan tulehdus kudoksen muodostumista. Tällöin hoito vaatii myös lääkärissä käyntiä. Sisäänkasvaneen kynnen hoitoon ei kuulu varpaan liotus vaan suihkutus, liottamalla lisätään kynnen reunan tulehdusta. Jalkahoitolaan ajoissa tullut asiakas selviää yleensä yhdellä käynnillä, kun taasen pitkittynyt tulehdus ja useita antibioottikuureja syönyt kertaakaan jalkahoitajaa nähnyt varvas voi joutua käymään hoitolassa useita kertoja ennen kuin iho alue kynnen reunassa rauhoittuu. Jalkahoitolassa kynsien ongelmat ratkaistaan niitä ei pitkitetä.

Pihtikynsi

Kolmas kynsien ongelma on pihtikynnet, jotka menevät s kirjaimen alle juuri sen takia että niihin liittyy usein sieni sekä sisäänkasvu. Pihtikynnet ovat kuitenkin vahvasti perinnölliset ja ne ovat suurilta osin enemmän naisten, kun miesten ongelma. Naisilla pihtikynsi alkaa muodostua ikääntyessä ja sen muodostumiseen liittyy myös vahvasti vaihdevuodet. Pihtikynsi on rakenneongelma, joka korjataan jalkahoitolassa ja sen hoitoon liittyy myös omahoito ohjeistusta, jota noudattaessa kynnen rakenne muuttuu ja siitä tulee joustavampi sekä kirkas. Pihtikynsien suurin ongelma on, ettei niiden kasvua huomaa ennen kuin ne ovat kivuliaat.

Kaikissa näissä kynsiongelmissa kannatta kääntyä jalkahoitajan puoleen. Olen kynsien asiantuntija ja pystyn havainnoimaan monet kynsiongelmat jo ennen niiden muodostumista mahdottomiksi ongelma kynsiksi.

 

 

Avainsanat: sienikynsi, sisäänkasvanut kynsi, pihtikynsi

Varpaiden tulehdukset

Sunnuntai 12.6.2022 - Pirjo Hatzitoliou

VARPAIDEN KIPUTILAT

 

Silloin kun mietitään niveltulehduksen mahdollisuutta, niin saatetaan miettiä polvikipuja, jäykkyyttä lantion alueella tai kivuliaita vääntyneitä sormia, joita oma mummokin sairasti. Ja totta se onkin, että niveltulehdukset useimmiten alkavat polvien tai lonkkien kolotuksilla sekä sormien muutoksilla. Kuitenkin niveltulehduksia sairastaa aika moni tietämättään ja missä sinulla on niveliä, siellä voi olla myös tulehduksia kuten jalkaterässä ja varpaissakin. Jos isovarpaan ympärillä on turvotusta, punoitusta ja kipua se voi johtua tulehduksesta mutta ei välttämättä Hallux Valgus oireyhtymän alkamisesta eli vaivasenluun kehittymisestä.

Varpaan niveltulehdukset eivät ole aktiiviliikkujalla kovinkaan harvinaisia. Ne voivat mennä ohi itsekseen, jolloin niihin ei kiinnitä sen enempää huomiota mutta pitkäaikaisena ne aiheuttava ongelmia. Varpaan niveltulehdus voi johtua ruston rasitusvammasta, joka itsessään on merkki alkavasta nivelrikosta, jos sitä ei hoideta kuntoon. Rusto kipuilut ovat yleisiä polvi alueella ja niiden hoitona on lepo ja oikea oppinen liikunta.

 

VARPAAN NIVELTULEHDUS OIREET

 

-          Varpaiden kipu liikkuessa, voi tuntua pistävänä kipuna kynsialueilla, jolloin moni epäilee kynsien oireilevan mutta todellisuudessa varpaan viimeinen tyvinivel oireilee.

-          Varpaat turpoavat ja punoittavat ja ne voivat olla kuumat.

-          Varpaissa on selvästi nivel alueilla värimuutoksia

-          Nivelreumassa ja nivelpsoriaksessa muutoksiin liittyy aina punoitus.

Lisäksi nivelissä on rajoittunut liikerata johtuen ruston turvotuksessa tai kokonaan vaurioitumisesta. Nivelten ympärille kehittyy kyhmy, joka näyttää ensin turvotukselta mutta kehittyy rusto vaurion ja turvotuksesta johtuen kovaksi patiksi. Pahkurat eivät häviä tulehduksen vähentyessä ja ne rajoittavat varpaiden liikkeitä ja liikuttamista.

Vaikka isovarvas olisi rakenteellisesti jäykkä niin niveltulehdus tilanteessa sen taivuttaminen ylös tai alas aiheuttamatta kipua on vaikeaa. Kävellessä varvas kipuilee ja se voi tehdä siitä todella vaikeaa, jolloin ainut keino estää kipu on pysähtyä ja vähentää jalkaterään kohdistuvaa rasitusta. Tulehduksen edetessä se jäykistää isovarpaan kokonaan.

Tärkeää on huomioida se, että jos kipua ei ole normaalisti arkipäiväisissä tilanteissa mutta se tulee kantaessa painavia tavaroita, tai kiivetessä korkeisiin paikkoihin tai mahdollisesti kävellessä epätasaista maastoa voi olla kysymyksessä ruston heikentynyt kyky vähentää painetta nivelissä ja se oireilee kipuna. Tämä on esiaste nivelrikosta.

Lisäksi tärkeää on huomioida varpaiden väliin syntyvät kovettumat ja känsät, jotka ovat merkkinä nivelkapseleiden kovettumisesta ja nivelmuutoksista. Joskus varpaiden välissä on painehaavaa muistuttava haavauma alue, joka enteilee varpaan nivelrikon etenemistä. Kuoppaiset, liuskoittuvat ja paksut varpaankynnet voivat olla merkki niveltulehduksesta. Varpaissa saattaa olla rakennemuutoksia kuten vasaravarvas tai varpaiden ns. ojentumista. Koko jalkaterän alueella voi olla kiputiloja, kaarien alueella tai akillesjänteen reunoilla niin ettei kipupisteen paikallistaminen ole selkeää. Harvinaisempia oireita on voi olla puutuminen, polttaminen tai pistely jalkaterän alueella. jotka voivat johtua myös selkäoireista.

Varpaissa olevat erilaiset niveltulehdukset

Jos varpaat oireilevat on tärkeää ymmärtää minkä tyyppinen niveltulehdus niissä voi olla jo pelkästään sen takia että jokaiseen tulehdukseen on erilainen lääkitys ja hoito. Tähän laitan muutaman yleisimmän jalkahoitolassa esiin tulevan niveltulehdus tyypin, jota varpaissa esiintyy. Kaikki niveliin kohdistuvat tulehdus epäilyt on syytä selvittää yhteistyössä lääkärin kanssa.

Nivelrikko

Nivelrikko on rappeuttava nivelsairaus, joka on Suomessa hyvin yleistä. Nivelrikossa nivelen päivä pehmustava ja kosteuttava rusto kuluu vähitellen ja häviää kokonaan. Nivelrikkoa esiintyy usein nivelten kulumisen vuoksi, joka tapahtuu ikääntymisen myötä mutta se voi tapahtua myös nivelvaurion seurauksena. Nivelrikko on usein isovarpaassa ja sen ensioire on kipu kävellessä. Nivelrikko voi alkaa ihan mistä vain nivelestä, mutta jalkaterän alueen nivelet reagoivat niihin kipuna nopeasti johtuen painosta, jota kannamme. Siksi nivelrikon ensisijainen hoito alkaa ylipainoisilla laihduttamisesta ja liikunnan lisäämisestä.

Nivelreuma

Nivelreuma on krooninen tulehdussairaus, jossa elimistön immuunijärjestelmä hyökkää itseään vastaan ja aiheuttaa tulehdusta ja kipua nivelissä. Yleensä tulehdus alkaa saman aikaisesti jalan pienistä nivelistä ja se esiintyy usein ensin jalkojen ja käsien pienissä nivelissä. Se voi myös vaikuttaa suoraan polviin, kyynärpäihin, lonkkaa ja jopa kaulan alueen nivelistöön. Noin 90 prosentilla nivelreumaa sairastavista ihmisistä kärsii jalkaongelmista. Nivelrikko voi edetä nivelreumaksi.

Kihti

Kihti kipuja ei kannata vähätellä. Ne ovat yleistyneet ikääntyvillä ihmisillä verenpaineen tehokkaan hoidon seurauksena. Monilla isovarpaan kipu ja turvotus nivelalueella on kihdin ensimmäinen oire. Se on niveltulehdus tai kihti aiheuttaa niveltulehduksen, jolloin veren kohonneet virtsahappo kiteet kerääntyvät isovarpaan nivel alueille. Pahassa kihti tulehduksessa voi nähdä koko nilkan alueen olevan punainen ja tulehtunut ja erittäin kivulias. Kihtikohtaukset, jotka voivat olla hyvin äkillisiäkin isovarpaan nivel turpoaa ja punoittaa. Jos kihtiä ei hoideta aiheuttaa se kihtikyhmyjä ihon alle. Ääri tapauksissa ne puhkeavat ja ovat hyvin kivuliaita ja vaikeasti hoidettavia.

Kihti todetaan verikokeilla ja siihen on tehokas lääkitys.

Nivelpsorias

Nivelpsorias on niveltulehdus, joka liittyy autoimmuunisairauteen psoriakseen. Se voi aiheuttaa iho muutoksia mutta aina niveltulehdus ei oireile iholla. Oireena on kipu, jäykkyys ja turvotus nivelissä. Nivelpsorias oireilee usein varpaiden kynsissä ja samalla voi olla myös sormienkin turvotusta. Nivelpsoriaksessa voi oireilla myös paikoissa, joissa jänteet ja nivelsiteen kiinnittyvät luihin ja esim. oireet voivat alkaa plantaarifaskiitti kipuna jalan alaosassa, jolloin vaikutus tulee akillesjänteen tulehduksesta. Nivelpsoriasta hoidetaan nykyään tehokkaasti biologisilla lääkkeillä.

Bakteeri peräiset niveltulehdukset ja reaktiiviset tulehdukset

Nivelten bakteeritulehdukset alkavat usein todella äkillisesti ja ovat hyvin kivuliaita. Ne voivat johtua eri sairauksien jälkioireista kuten suolisto tulehdusten, salmonellan tai virtsateiden klamydiatulehduksen jälkioireina. Myös korona on jättänyt potilaille niveltulehdus oireita, jotka ovat pitkittyneet, vaikka tauti itsessään on parantunut. Eläimen puraisusta voi saada bakteerin, joka oireilee nivelissä.

Bakteeri peräiset niveltulehdukset pitää hoitaa mahdollisimman nopeasti ja osaan niihin ei pystytä antamaan lääketieteellistä selitystä.

Hoito

Niveltulehdukset tule tutkituttaa lääkärin vastaanotolla. Verikokeilla ja perusteellisella tutkimuksella voidaan kartoittaa tulehduksen tila ja siihen tarvittavat hoidot. Yleensä tulehduskipulääke kuurina on hoidossa tärkeää. Lisäksi jos nivelmuutokset eivät ole selkeitä voi lääkäri määrät röntgen kuviin ja niistä selvitetään nivelten ja ruston tilanne. Fysioterapia on tärkeä osa nivelkipujenhoitoa ja sen merkitystä ei kannata väheksyä. Joskus myös kortisoni kuuri on tarpeen, jotta tulehdustila saadaan hallintaan.

Omahoito

Pidä huolta, että kengät ovat sopivat ja käyttötarkoituksen mukaiset. Älä käytä liian pehmeitä jalkineita liikkumiseen vaan etsi jalkine, jossa on tukeva pohja, josta saat tuntuman astumispintaan. Voi kokeilla kevytjalkineita mutta aloita niiden käyttö erittäin varovasti.

Kenkään voit ostaa erilaisia tukia, jotka eivät korjaa jalan asentoa mutta tukevat olemassa olevia rakenteita. Hyvä varpaiden alle tuleva ohjaaja ja kevyesti poikittaiskaarta nostava apuväline on puoli pohjallinen. Se on helppo asentaa kenkään eikä vie siellä liikaa tilaa. Se helpottaa päkiä alueen painetta ja samalla kevyesti nostaa sitä ylöspäin. Varpaat eivät pääse taipumaan ja kynnet säästyvät paineelta. Puolipohjallinen pysyy hyvin paikallaan vaikket sitä pohjalliseen liimaisikaan. Lisäksi on erilaisia valmiita pohjallisia, joissa on tuki sekä pitkittäis- että poikittaiskaarelle. Ne helpottavat jalkaterään kohdistuvaa painetta.

Jalkahoitolassa varpaiden asentoa voidaan tukea ja korjata hoitolassa tehtävillä silikoni orteeseilla, myös erilaiset geelituotteet voivat olla helpottava apu varvas kipuihin.

Myös säännöllinen venyttely kotona on tärkeä osa niveloireiden hoitoa, venyttelyjen tulee olla toiminnallista ei passiivista. Ruokavaliossa kannattaa ottaa huomioon sokerin, punaisen lihan ja valkoisten jauhojen vähentäminen. Näiden kolmen on todettu lisäävän tulehdusta.

Liikkumisessa ei ole tärkeää määrä vaan aika. Pitkät kevyet lenkit ovat tehokkaampia niveloireiden vähentäjiä kuin esim. juoksu. Lääkäriä kannattaa konsultoida, jos nivelkivut jatkuvat ja liikkuminen vaikeutuu.

Avainsanat: Kipu, tulehdus, varvas

Tämän kylän paras kenkäkauppa

Sunnuntai 28.11.2021 - Pirjo Hatzitoliou

 

Käyn säännöllisesti tämän kylän parhaassa kenkäkaupassa Äänekoskella. Ja käyn siksi että kyläkenkä kaupan kengät ovat sellaisia, jotka sopivat jalkaani ja kenkäkaupan omistajan Tiinan myyntiä on rentouttavaa seurata. Nimittäin Tiina harvoin myy asiakkaalle sellaisia kenkiä, jotka eivät olisi jalkaan sopivia. Kaupassa käy paljon asiakkaita monista ikäryhmistä ja ikä ihmisten kenkäpolittiikka on Äänekosken Tuotteen kylämyymälässä hyvin otettu huomioon.

Mutta BlackFridayn teemana olivat kuitenkin asiakkaat, jotka tekivät hoitotyötä ja valittelivat kantapääkipuja ja etsivät siihen kenkää, joka on pehmeä. Jalkojen kiputilat kotona olivat monelle tuttuja ja juuri silloin jalkahoitajan tuntosarvet hypähtivät ja aivot alkoivat raksuttamaan. Onko syynä kenkä vai jalka? Seisomatyötä tekevän jalkaongelmat eivät yleensä ole jalkaterän alueella kovettumina tai halkeamina, vaan ikävä kyllä ne kantavat voimat ovat lihakset ja verenkierto. Mutta palataan ensin kantapääkipujen pariin.

Kotia kohti ajaessani aivoni raksuttivat kantapää kipujen alkulähdettä eli sitä mistä kipu tilat syntyvät. Niihin on muutamia selkeitä aiheuttajia mutta on myös muutamia, joiden syytä on vaikea löytää. Yleensä kiputilat alkavat kengän vaihdon yhteydessä ja yleisesti siirrytään matalasta korkeampaan (ei korko) tai toisin päin korkeasta matalampaan. Eli kantapää kipuja on hyvin usein vuodenaikojen vaihtuessa.

Kantapääkivun syynähän ovat useimmiten jalkapohjan kalvorakenteiden venyminen ja isovarpaan yliojentuminen kävellessä. Miksi nostamme varpaita ylöspäin kävelyn lopputyönnön kohdalla, kun niiden pitäisi työntää jalkaterää eteenpäin. Miksi useimpiin lenkkikenkiin on asennuttu koroke varpaiden alle, ei siksi että varpaat nousisivat juostessa pystyy vaan siksi että juoksimme korokkeen yli varpaiden käyttäen.

Jos siis varpaita varsinkin isoa varvasta eli ykkös sädettä yliojentaa, eli vetää ylöspäin jalkapöydän suuntaisesti niin virhe asento aiheuttaa yliojentumista jalkapohjassa ja sitä kautta liikakuormitusta. No miten tämä vaikuttaa kantapäähän. Kantaluun reunaan kiinnittyy keskelle jalkapohjaa pohjelihaksen päältä kalvo, toinen kalvo ns. viuhkakalvo lähtee siitä eteenpäin peittäen myös varpaat. Siellä välissä on se surullisen kuuluisa plantaari faskiitti jonka kuuluisi pitää näitä kahta kalvoryhmää ryhdissä. Jos kalvo pääse venymään niin se aiheuttaa kiputilan kantapäähän keräten sinne nestettä, joka aiheuttaa tulehdusta. Jos kenkä on korollinen niin plantaari faskiitti on koko ajan hieman venyneenä ja kun kenkä vaihtuu tasaiseksi niin kantaluu pääsee liikkumaan ja kiputilat säteilevät usein kantaosan reunoihin. Kun taasen kävellään normaalisti tasapohjalla ja laitetaan pienikin korko kannan alle niin sama venytys siellä taas tapahtuu, ja kalvon ollessa venytyksessä pitkiä aikoja alkaa tapahtua taas sama tradegia, kalvo venyy ja kantaluu liikkuu väärään asentoon. Puhutaan ylikuormitus tilasta, jolloin kantapää tulehtuu, sitä kuumottaa ja se turpoaa.

Auttaako tähän oireeseen pehmeä kenkä. Jossakin tapauksissa kyllä mutta lähtisin kuitenkin liikenteeseen siitä, että palataan tilanteeseen milloin kivut alkoivat syntyä. Onko kipu lisääntynyt pikkuhiljaa, onko painoa tullut lisää, on kantapää rasittunut äkillisestä liikunnasta, onko kenkä vaihtunut, mahtuuko kantapää kunnolla kantakuppiin ja onko kenkä oikean kokoinen. Kysymyksiä on monta mutta miten oiretta kannattaa hoitaa, kun sellainen tulee.

Ensisijaisesti muutaman viikon lepo ja jos töissä on koko päivän jalkojenpäällä, olisi kengässä oltava iskunvaimentava pohjallinen joka kuitenkin tukee kantaosaa ettei se pääse liikkumaan. Kylmähoito, laserhoito ja ensisijaisesti kotona hyvä rauhalliset venyttelyt joista saa varmasti ohjeita työterveydestä. Erittäin tärkeä on hieronta jonka tulisi olla kevyttä ja rentouttavaa alaraajoihin kohdistuvaa. Täytyy myös muistaa, että alaselän ja pakaralihasten kireys voi aiheuttaa myös alaraajojen tiukkuutta. Kantaluuta voidaan myös passiivisesti mobilisoida, sen voi tehdä fysioterapetti tai jalkahoitaja ja sen jälkeen omahoitona kipuilija itse. Mutta tärkeintä on lihasten vahvistaminen ja huomion kiinnittäminen siihen onko jaloissa turvotusta työpäivän jälkeen.

Kylmähoito on helppo kotona tehdä ihan pakastepusseilla. Kantapää kivun hoidossa on lepo aivan yhtä tärkeää kuin myös aktiivinen terapia.

Kun kaikkea tätä mietitään niin pitkälle edennyt kantapää kipu aiheuttaa myös kävelyn muutoksia, jolloin kävely ohjaus on myös yksi osa hoitoa. Muuttunut kävely voi aiheuttaa lonkka, polvi ja alaselkä kipuja, joiden hoitaminen on taasen ihan eri juttu kuin kantapään. Ja tärkeää on olla unohtamatta pitkittyneet kivun jälkihoidossa, että muuttuneen alaraajan toiminnan tukemiseksi olisi hyvä teettää pohjallinen asiantuntijalla, ei urheilukaupassa. Pohjallista pidetään sen aikaa, kun tilanne on kokonaan kivun osalta ohi.

Miten tätä kokonaisuutta voidaan ennaltaehkäistä parhaiten. Paras keino pitää seisomatyössä jaloista huolta on pitää tukisukkia päivän ajan jalassa.  Se estää kuona-aineiden kasautumisen, parantaa verenkiertoa ja pitää kantaluun turvotuksen poissa. Vahvat alaraaja lihakset ja sopivat toiminnalliset venytykset ovat parasta ennaltaehkäisyä jalkojen kiputiloihin ja rakenne ongelmiin. Kengän vaihtaminen korollisempaan voi olla ongelma alkulähde jos lihaksisto ei tue korotettua kantapäätä. Tukisukkia myydään kaupoissa sekä verkkokaupoissa ja venyttelyä tulisi päivän aikana tehdä vähintään 20 min joka on aika vähän meidän koko päivän tuntimäärästä.

Jos kantakipuja on jatkuvasti on tärkeää käydä asiantuntijan vastaanotolla ja selvittää mikä lihasryhmä on se joka pettää kineettisessä ketjussa. Lähdes kaikki kantakivut ovat selätettävissä melko yksinkertaisilla ja helpoilla omahoito ohjeistuksilla. Kenkävalinta on tärkeää ja kenkien valinnassa on hyvä käyttää apuna ammattilaista.

 

 

 

Avainsanat: kantapää kivut, kenkä,

Puolitoista vuotta jalkahoitajan elämää

Perjantai 6.8.2021 - Pirjo Hatzitoliou

Puolitoista vuotta muutoksen aikaa. Jalkaongelmissa mikään ei ole muuttunut mutta kutakuinkin jokainen asiakas on jollakin tapaa koronan muuttama, muttei runtelema. Viimevuosi muutti myös minua, yritystä ja ympärilläni olevaa yritystoimintaa. Hetken 2020 maaliskuussa hengittelin syvään ja sitten muutamana viikon kotona oleskelun jälkeen tajusin hengityksen tasaantuessa, että kaikki mikä muuttuu minun ympärilläni, muuttuu myös toisten ihmisten ympärillä, ja osa asioista kaikkien maailman ihmisten ympärillä. Hengittäessä tein kylppäriremontin ja maalasin eteisen, sitten olikin aika palata töihin.

Korona muutti sen verran liiketoiminta strategiaani, etten puske töitä yötä päivää. Uskallan jopa olla vastaamatta viikonloppuisin puhelimeen ja silloin kun sitten vastaan olen työ moodissa muutenkin, joten asiakas ei minua silloin häiritse. Koronan rantautuessa Suomeen minulla oli liiketoiminta hajanaista ja kiersin ympäri Suomea koulutuspuuhissa ja kertomassa jalkahoidon saloja opiskelijoille sekä yrittäjille. Kolme päivää viikossa tein jalkahoito töitä hoitolassa ja kotikäynneillä muutoin. Keväällä 2020 opettelin verkkokoulutusten perusteet, loin uuden järjestelmän ja vein kaikki koulutukseni ja luentoni nettiin. Syksyn aikana tapasin vajaa 1000 jalkahoidon ammattilaista netin kautta ja elokuussa ehdin käymään myös kontakti koulutuksessa Rovaniemellä, joskin tapasin opiskelijat turvavälein varusteltuina. Illat istuin koneella kuulokkeet korvilla puhumassa ja päivällä tein jalkahoitoja. Raskaan syksyn opetus oli se, että oli pysähdyttävä ja mietittävä onko tämä kuitenkaan se systeemi mitä pystyn tekemään loppu elämäni. Ja sitten totaalinen pysähdys jouluna ja yksin yrittäjänä neuvottelin itseni kanssa uudet työehtosopimukset, joihin liittyi sekä liikuntaa, kulttuuria ja jonkun verran myös remontoimista. Kuitenkin tärkein asia oli antaa aikaa itselle ja muille perheen jäsenille sekä työlle, joka on elämässäni erittäin tärkeä ja mieluisa asia.

Tämän vuoden kevät on ollut jalkahoitolassa stabiilia aikaa, hintojen korotuksia en ole halunnut miettiä ja mainontaan en ole halunnut törsätä rahaa. Tuloshan syntyy siitä, että myyn palvelua ja kulutan siitä sen osan mikä ei kuulu palkkaani. Kierrätän koronasta huolimatta liiketoimintani tuottamaan tulosta aika kivasti taiteeseen ja kulttuuriin ja uskon huomiseen, joten elämäni talousvaikeudet voivat tulla vaan siitä, etten enää uskoisi. Korona vuodesta selvisin erittäin pienillä kolhuilla ja eniten surin kaikkea mitä perheeni ympärillä tapahtui, ja vaikkei korona ollutkaan syyllinen se aiheutti paljon elämässäni muutoksia ja sellaisia elämän arvon merkityksen miettimistä, josta olemme vasta nyt selviämässä ja ymmärtämässä. Elämä on kuitenkin suurelta osin luopumista, jos ajattelemme tarkasti, ja nyt on ollut aika luopua monesta asiasta ja varsinkin siitä ajatuksesta, jossa me Suomalaiset olemme tottuneet elämään,  eli että me eläisimme jotenkin kaukana muista eikä meitä mikään voi saavuttaa.

Jalkahoitolaan olen kulkenut toukokuusta alkaen sähköpyörällä ja sekin on omalta osaltaan muuttanut työpäivinäni. No eihän tässä lähes 8 kilometrin matkalla ehdi edes miettiä kovinkaan montaa ajatusta mutta kuitenkin aamut ja iltapäivät ovat olleet erilaisia. Helteellä ajellessani Schildtin peltojen poikki toi tuoksut, ja kuumuus mieleeni aamut, kun menin Kreikassa töihin. Samalla tavalla moottoripyörällä ajaessa mietti, ettei mikään muu ole helteellä mukavampaa kuin aamut, ja mahdollisimman aikaiset. Joskin ei ne sateessakaan ajot ole olleet olenkaan epämiellyttäviä.  Iltapäivällä taasen mietti Tuomiojärven rantaraittia ajaessa, että onneksi meillä on vielä edes se ranta. Täynnä nuoria, lapsia ja mahtavat ulkoliikunta mahdollisuudet, joita monet hyödyntävät. Kuuma asfaltti pyörän alla ja mukava vauhti tyhjentää jalkahoidot mielestä ja olen taas seuraavana päivänä valmiina työpäivän haasteisiin, jos niitä oli luvassa.

Koronaan suhtaudun edelleen vakavasti ja haluaisin että kaikki muutkin niin tekisivät. En käy edelleenkään kaupassa vaan tilaan kauppatavarat kotiovelle. Poikkean panomaatilla tai postissa, pesen käsiä ja käytän yleisissä tiloissa maskia ja myös töissä tarpeen vaatiessa. Olen ollut tavallaan onnekas ja saanut rokotukset ensimmäisten joukossa isäni omaishoidon siivellä. Mutta rokotuksista huolimatta voi tilanne olla se, että sairastumisen estämiseksi riittää haastetta. Tämän päivän korona lukemat ovat huipussa ja sairaalassakin on muutamia koronapotilaita. Enää ei voi toivoa taudin häviämistä, vaan nyt on alettava ymmärtämään kaikkea mitä voimme tehdä ja mitä voimme jättää tekemättä. Kuuntelin radiosta Hans Välimäen haastattelua, jossa hän toivoi, ettei kaikkia ravintoloita laiteta samalle viivalle vaan ruokaravintolat voisivat olla auki koska ihmiset istuvat eivätkä välttämättä nauti alkoholia samalla tavalla kuin anniskeluravintoloissa. Eikä hänenkään ehdotukseensa ole muuta vaihtoehtoa kuin koronapassi, jonka toteuttaminen ei Suomen hallitukselta taida kovin nopeasti onnistua. Enkä osaa sanoa vaadinko passia jalkahoitolaan, sitäkin moni asiakas on kysynyt. Mutta toivon että mahdollisimman moni asiakkaani ottaa rokotukset, että voimme olla miettimättä huomista päivää tai sitä seuraavaa.

Nyt kodeissa valmistaudutaan kouluun lähtöön ja opettajat valmistautuvat töihin jotka ovat varmasti haastavia tämän maskisuosituksen edessä. Siitä alkaa syksyn odotus. Aamut ja illat muuttuvat hämäriksi. Edesmenneen Impi asiakkaani sanoin, kun mustarastas lentää heinäkuussa pihapuuhun syömään marjoja niin syyskuussa katsellaan lumisadetta. Ja mustarastas on näkynyt pihapuussa ja elokuun jälkeen tulee syyskuukin. Sellaista se on meidän ihmisten elämä, luonto päättää loppupelissä kuitenkin sen järjestyksen.

 

 

Avainsanat: Jalkahoito, korona, kesä

Paljon rahaa tyhjästä

Sunnuntai 15.11.2020 - Pirjo Hatzitoliou

PALJON RAHAA TYHJÄSTÄ

 

Viime aikoina olen kirjoittanut näitä tarinoita liian vähän. Elämässä on ollut aika paljon muuta kirjoitettavaa ja ne tarinat eivät kirjoittaudu paperille. Korona on aktivoinut some seuraamisen ja ihmisten tiedon nälkä omien terveysongelmien selvittelyyn on lisääntynyt. Jalkaongelmat ovat yksi suosituimmista ongelmista, joihin etsitään ratkaisua netistä ja toivotaan että  ongelmat hoituu ilman ammattilaistakin. Jos hammasta kolottaa niin harvemmin kukaan menee nettiin etsimään miten voi oman hampaansa hoitaa mutta jalat ovat sellaiset, että niiden ongelmat ovat aina ensisijaisesti aina  jostakin syystä hoidettava omatoimisesti. Mutta miksi lähdin kirjoittamaan isänpäivän iloksi tätä kertomusta, on se että ystäväni lähetti minulle uuden laihdutusvinkin aamulla,  jonka kyllä olin nähnyt aikaisemminkin mutten siihen niinkään kiinnittänyt enempää huomiota. Ihmisiä huijataan eri tavoin ja yritetään vaikuttaa niihin elämää hallitseviin ongelmiin jotka ovat yleisiä, erilaisilla laitteilla ja välineillä joilla ei ole mitään merkitystä itse ongelman korjaamisen kanssa,  tai niin kuin aamuinen laite oli täysin huijausta. Ja niistä haluan kirjoittaa tänään.

Kuukausi sitten facebookissa tuli vastaan kynsisienen hoito laite jonka hinta oli 149 euroa. Se on valo jonka teho vastaa tehokasta otsalamppua sinisenä valona ja laite asetetaan sormeen tai kynteen kuten pyykkipoika. Laite on muovia ja sen teho perustuu myyjän mukaan laseriin. Ja julkaisussa luki jo useita ”ostettu” kommentteja jotka toki voi olla myös markkinointi yhtiöiden ammatti kommentoijia vauhdittaakseen myyntiä. Todellisuudessa laitteen hinta voin olla myyjälle ostaessa Kiinan markkinoilta 1.40 senttiä. Laseri ei pure sieneen, jos sen kuumuus ei ylity polttopisteeseen asti ja heikompia lasereita on kyllä jo testattu jalkahoitolassani Keypointin toimesta ilman tuloksia. Näitä tehokkaita laitteita on Suomessa vain muutama,  ja ne vaativat tilat jotka soveltuvat näihin hoitoihin. Ja silti sieni ei välttämättä lähde kynsistä. Eli mitään jippoja taaskaan ei tähän ongelmaan ole maailmassa keksitty. Sieni paranee lääkkeillä ja joskus ei niilläkään. Lääkkeitä myös markkinoidaan netissä mutta jokainen järkevä ihminen tajuaa ettei Suomen rajojen sisäpuolelle voi tuoda lääkeaineita ilman lupaa. Eli nekin ovat huijausta. Lääkehoitoon pitää vielä yhdistää jalkahoitokin, jotta tulokset ovat tavoitteelliset ja konservatiivisessa hoidossa jalkahoito on ainut keino pitää sientä kurissa.  Halutessaan kokeilla laite hoitoja,  voi ostaa muutaman euron pyöränvalon ja tuntea valon voiman, tulos on sama kuin 149 euroa maksavalla kynsisienen poisto laserilla.

Toinen myyntiartikkeli johon olen törmännyt korona aikana on erilaiset varpaiden väleihin asetettavat silikonit ja muotit, joilla luvataan varpaiden oikaisuja, vaivasenluiden häviämistä ja kantapääkipujen poistumista. Varpaiden väliin ei pitäisi silikonia enää nykyään laittaa, meillä on Suomessa myynnissä jo huippu geelituotteet, jotka eivät rasita ihoa eivätkä tee hautumia varpaiden väleihin. Myöskään näistä markkinoiduista tuotteista mikään ei suorista vasaravarpaita eikä vaivasenluuta. Ne maksavat kymmenkertaisesti enemmän netistä ostettuna kuin jalkahoitoloista. Geelituotteita  on jokaisessa jalkahoitolassa tarjolla,  ja ammattilainen voi kertoa onko niistä mitään hyötyä omassa jalassa vai onko jalan virheastuminen mahdollista korjata vaikkapa yksinkertaisilla venytysliikkeillä.

Myöskään erilaiset lymfalaitteet, joissa jalkaterää alipaineistetaan eivät välttämättä sovi kaikille. Niiden käyttäminen jalkaterän alueelle vaatii ammattitaitoa ja hyvin harvoin pelkkä lymfa toimii esimerkiksi kantapää kivuissa, joissa suurin syyllinen on yleensä vääränlainen kenkä ja sillä astuminen. Kantapää kivut ovat nykyään niin yleisiä, että voin melkein sanoa kenkäteollisuuden olevan siihen osa syyllinen yhdessä liikunnan ja rasitusvammojen kanssa. Lymfalaite hoitoja mainostetaan, ja niitä tehdään myös asiantuntijoiden toimesta mutta uskoisin että omatoiminen hoito on riski, jota ei kannata ottaa. Myöskään pelkkä lymfahoito ei auta, tarvitaan myös muita konsteja tulehdusperäisten ongelmien hoitoon kuten kantapää  kivut ovat.

Olen aina sanonut että jalkojen ongelmiin ei löydy mitään kiertotietä onneen vaan yleensä ne vaativat selvittelyä ja hoitosuunnitelman tekemistä. Jalkahoitolassa käynti on aina parempi kuin pitkittää kiputiloja tai sienen leviämistä kynsissä koska hoito alkaa heti. Välttämättä hoitokertoja ei tarvita kuin yksi ja sen jälkeen järkeviä omahoito ohjeita noudattamalla selviää eteenpäin.

Uskon että Jyväskylässä ammatikseen jalkahoitoja tekevät hoitajat pystyvät kaikkien näiden ongelmien ratkaisuun paljon edullisemmin kuin edes yksikään netistä ostettu omahoito tuote tai laite kustantaa niiden ostajille.

 

 

 

Avainsanat: Some, terveys

Jalkahoidon perusteet

Maanantai 27.5.2019 - Pirjo Hatzitoliou

Jalkahoito on edelleen ja yhä enemmän ihmisen kokonaisvaltaista hoitamista. Eri fyysisten osa-alueiden tuntemus ja psyykkisten asioiden tietämys on koko jalkahoidon syvin ja vahvin perusta. Panostan jalkahoitolassa enemmän asiakkaan kokonaisvaltaisen tilanteen hahmottamiseen, kuin papereiden ja lomakkeiden täyttämiseen. Tärkeintä on että syy jalkaongelmiin selviää heti tai myöhemmin ja ne ratkaistaan yhdessä eikä erikseen.

Hoitolatukun Tuonti Oy ostaa jalkahoitolastani koulutus ja asiantuntija palvelut. Asiantuntemus ei ole tullut minulle elämän lahjana sillä Hoitolatukku on kouluttanut minua ja heitellyt ympäri maailmaa, jotta olen voinut etsiä tietoa ja tutustua eri maiden jalkahoito kulttuureihin. Lisäksi asiantuntijana olen saanut paljon tietoa näiden vuosien aikana tutkimalla omia asiakkaitani ja edelleen painotan jalkahoidon olevan terveydenhoidon perusta niin kuin hammashoitokin. Joskin hammashuollossa harvemmin tulee keskusteltua hoitajan tai lääkärin kanssa. Pyrkimyksenä jalkahoidossa on ensisijaisesti korjata, hoitaa ja selvittää ongelmaan ratkaisu.

Netin kautta jalkahoitoon voi ammentaa runsaasti tietoa mutta aivan kuten kaikessa tiedossa kannattaa olla hyvin kriittinen lukemaansa ja miettiä onko taka-alalla tuotteen markkinointi vai tutkittu tieto. Eniten jalkahoitajan näkökulmasta harmittaa apteekeissa myytävät sienikynsi tuotteet, jotka aiheuttavat enemmän ongelmia kuin hyötyä asiakkaiden kynsille. Tuotteiden, joita ei voida lääkkeiksi kutsua aiheuttamat ongelmat ovat niin moninaiset, että huonommassa tapauksessa asiakkaan kynnet ovat irronneet eivätkä ole kasvaneet takaisin. Siksi suosittelen aina ensin käymään jalkahoitolassa ennen kuin päättää sortua apteekkien tarjoamiin kynsisieniongelmien ratkaisuihin. Jalkahoidossa arvioidaan ja tarpeen mukaan mietitään hoitoja, jotka olisivat kynsiin tavoitteelliset. Asiakkaan on aina oltava mukana koko sydämestään silloin kun alamme taltuttamaan sieni-infektioita.

Suomessa lääkärit ovat korkeasti koulutettuja, heillä on kuitenkin hyvin vähän tietoa ja taitoa jalkaongelmiin jopa niin vähän että joskus pelastan asiakkaita heidän käsistään. Suurin ongelma tällä hetkellä on syylän etiologian tunteminen ja se että kuinka syylän ja känsän erottaa. Känsän hoitoon ei jäädyttäminen ole paras vaihtoehto ja voisin sanoa, että se on lähes viimeinen jos saisin viimeisen sanani sanoa. Känsän hoitoon on ensisijainen hoito poistaminen ja toinen känsän tulon syyn selvittäminen. Syylä vaatii kovempia otteita ja joskus syylänkin kanssa saadaan taistella vaikka jalkahoitolassa on tehokas hoito keino käytössä. Useimmiten syylä häviää kerta heitolla. Lääkärissä syylän jäädytys varsinkin käsien iholta on aika tuskallista potilaalle myöhemmin. Syylä voidaan poistaa käsien iholta varmemmin ja helpommin kuin jalkapohjan alueelta ja hoito kestää sadasosa sekunnin.

Laaja osaaminen jalkahoidossa on siis tärkeää eikä ole yhden tekevää kelle jalkahoitajalle hakeutuu. Ammattilaisella on ammattilaisen välineet joita osaa käyttää oikein ja ammattilainen osaa etsiä tietoa jos asiakkaan ongelmaa ei löydy ratkaisua. Jalat kantavat meitä hautaan asti tai niin kuin olenkin todennut että ainakin lähelle, loppumatka mennään jonkun toisen kyydissä.

 

colorful-1353144__4802.png

Avainsanat: syylä, lääkäri, asiakas, sieni, hoito

Diabetes

Sunnuntai 7.10.2018 - Pirjo Hatzitoliou

Diabetes on yleinen sairaus, johon tietenkään kukaan ei haluaisi sairastua. Sairauden huono puoli on sen salakavaluus eikä sairauden oireita huomaa ennen kuin on liian myöhäistä. Riskitekijät ovat ylipaino, vähäinen rasittava liikunta ja tietenkin perintötekijät. Diabetekseen sairastuu vuosittain noin 10 tuhatta henkilöä. Tyypin 2 diabeetikoita tiedetään olevan noin 300 000. Lisäksi arvellaan, että noin 150 000 sairastaa tyypin 2 diabetesta tietämättään ja 1.tyypin diabetesta sairastaa noin 50 tuhatta Suomalaista.

Tärkeintä on tietää, että diabeteksen puhjettua on yleensä sairastuneella henkilöllä jo joukko muita sairauksia, jotka vaikuttavat sairauden etenemiseen, joista eniten riskejä aiheuttava on sepelvaltimotauti. Diabetesta on montaa eri muotoa, joista meille kaikille tutut ykkös- ja kakkos tyypin diabetekset ovat tunnetuimpia. Myös haimatulehdukset ja erilaiset infektiot voivat laukaista diabeteksen. Lasten ja nuorten 1-tyypin diabetes on parantumaton sairaus. Diabetes ei siis ole ainoastaan ja vain lihavien ja vähän liikkuvien tauti. Lisäksi perintötekijät vaikuttavat diabeteksen puhkeamiseen. Tärkeintä on muistaa, että sokerin käyttö on lisääntynyt tällä vuosisadalla huomattavasti ja glukoosi herkille henkilöille riski sairastua diabetekseen on silloin suurempi kuin ei herkillä ihmisillä. Glukoosi herkkyys tarkoittaa verensokerin voimakasta nousua silloin kun nautitaan sokeripitoisia tuotteita ja siinä yhteydessä haima tuottaa liikaa insuliinia joka aiheuttaa sokerien heittelyn ja sitä kautta elimistön rasittumisen. Sokerin syönnin välttäminen on silloin parasta diabeteksen ehkäisyä.

Miksi Suomalaiset sairastuvat diabetekseen? Yleensä diabetekseen liitetään ylipaino ja vähäiset liikuntatottumukset sekä epäterveelliset ruokailutottumukset sekä lisäksi elämäntavat, jotka vaikuttavat terveyteen. Alkoholin liika käyttö on suuri diabetes riski. Myös voimas stressi voi edesauttaa diabeteksen puhkeamista. Suomessa perintötekijät vaikuttavat diabeteksen puhkeamiseen eli jos yhdellä vanhemmalla on kakkostyypin diabetes, hänellä on 50 % riski sairastua itse diabetekseen ja jos molemmilla riski kasvaa lähes varmaksi. Siksi lääkärit kysyvät myös taustoja sairaudelle. Tärkeintä on muistaa, että diabetekseen voi sairastua kuka vaan laiha tai lihava, liikkuja tai vähän liikkuja. Ruokavaliolla on silloin suurin merkitys sairauden puhkeamiseen.

Diabeetikon jalkojen tilanne ei välttämättä heti sairastumisen jälkeen ole hälyttävä mutta jalat olisi syytä tarkastaa jalkahoitajalla. Sen jälkeen mietitään yhdessä kuinka usein jalkahoitolassa kannattaa käydä. Jos diabeteksen toteaminen ja lääkityksen aloittaminen on tapahtunut niin että sokeriarvot ovat olleet hyvin korkealla on henkilö silloin sairastanut diabetesta jo jonkin aikaa ennen diagnoosia. Jalkahoitajalla käynti on ensiarvoisen tärkeää. Sairastuneelle on tärkeää tietää miten diabetes vaikuttaa jalkoihin ja miten muutoksia voi estää tai ainakin niiden tulemista pitkittää.

Ikävin jalkoihin kohdistuva diabeetikkojen ongelma on neuropaattisen oireiden ilmeneminen. Kun asiakas tulee jalkahoitolaan ja kertoo aamulla herätessä kävelevänsä kuin pesusienen tai lasinsirpaleiden tai mahdollisesti karkean santapaperin päällä on merkit olemassa. Neuropatia oireita ei voi poistaa eikä parantaa niitä voi vain lieventää. Neuropatian oireita ovat myös polttava tai pistävä kipu erityisesti öisin sekä kuuma- ja kylmätuntemukset. Iho voi myös kuivua ja halkeilla, lihasten toiminta heiketä ja jalkaterään tulla asentomuutoksia. Iskeemiset eli verenkiertoon vaikuttavat ongelmat ovat pitkään diabetesta sairastaneen ongelmia ja niihin liittyvä voimakkaat kiputilat, leposäryt ja katkokävelyt. Iskemiset oireet sekä neuropaattiset ovat vaikeita diabetekseen liittyviä oireita joita lääkäri hoitaa. Jalkahoitolassa ne voidaan todeta.

Nykyaikaiset diabetes lääkkeet ovat kehittyneet ja monimuotoistuneet. Niiden luetteleminen tässä olisi turhaa. Tärkeintä on muistaa että kaikki lääkkeet mitä lääkäri määrää on tarpeellisia diabeteksen hoidossa. Jos sairaus vaatii pitkävaikutteisen sekä ateriainsuliinin on niitä molempia käytettävä. Insuliinin pistäminen on helppoa ja sen oppii helposti. Tablettihoidossa voidaan käyttää yhdistelmä hoitoja tai vain yhtä lääkettä.

Diabetes lääkkeet ja insuliini ei lihota niin kuin uskotaan. Lihominen tapahtuu verensokerin tasapainottumisen kautta jolloin elimistöllä on enemmän energiaa käytettävänään. Siihen auttaa vain säännöllinen ateriointi ja ateriakoon tarkastaminen sekä ruokavalion seuraaminen.

Diabeteksen kanssa tulee toimeen jos tietää ja tuntee seuraukset jotka tulevat heikosta sokeri aineenvaihdunnasta. Niistä jutellaan jalkahoitolassa ja jalkojen hoitoon annetaan omahoito vinkit. Nyt Footlogix tuotteen kautta pureudutaan jalkojen ihon hoitoon "medi meets pedi" kautta. Ainutlaatuisen DIT teknologian avulla voimme helpottaa jalkojen ihon ongelmia huomattavasti helpommin kuin koskaan aikaisemmin. Footlogix on maailmalla parhaaksi palkittu jalkojenhoito tuote sarja.

 

 

Avainsanat: diabetes, neuropatia, iskemia

Jalat

Lauantai 17.3.2018 - Pirjo Hatzitoliou

Jalkahoito ja jalkahoitolan pyörittäminen on monimuotoinen yritystoiminta. Se ei rajoitu osaamisen puolesta ainoastaan kynsien leikkaukseen ja kovettumien poistoon eikä jalkojen liotukseen. Ammattitaidon pitäisi yltää päästä jalkoihin ja tällä hetkellä ikääntyviä asiakkaita kohdatessani pitää myös muistaa olla korvat auki ja osata kuunnella. Elämme monien ihmisten ympäröimänä mutta usein olemme hyvin yksinäisiä. Puhuminen voi olla parasta jalkojenhoitoa.

Viime vuoden aikana olen täyttänyt kalenteriani monen ikäryhmän asiakkaista. Lapset ovat mukavaa vaihtelua ja heidän jalkaongelmansa ovat usein nopeasti selvitettyjä. Vanhemmat taistelevat syylä virusten kanssa, kunnes ratkaisevat ongelmia jalkahoitajan ammattitaitoon nojaten. Kun nuorin asiakas on jalkahoitolassa 2 vuotta ja vanhin on täyttänyt jo viime vuonna 102 niin elämän kirjo siinä välissä on enemmän kuin rikas. Se että Suomi täytti sata vuotta ei tunnu yhtään kummalliselta, kun miettii mitä satavuotiaan asiakkaan elämään on mahtunut. Jalkojen hyvinvointi on ollut melko viimeinen asia elämässä sata vuotta sitten mutta nyt sadan vuoden jälkeen asiakkaan kivuttoman elämän  jatkumisen tärkein asia.

Usein naiset kysyvät onko jalkahoitolassa mies asiakkaita. Ja minulla on ilo vastata, että onpa hyvinkin ja aika monta. Miesten jalkahoito on hyvin erilaista kuin naisten koska miehet ovat lähestulkoon aina joutuneet kulkemaan hyvissä kengissä. Kuitenkin perinnölliset ja rakenteelliset jalkaongelmat ovat myös heille tuttuja ja kynsien ongelmat kulkevat sukupolvelta toiselle. Ei siis ole erikseen miesten ja naisten jalkahoitoa jossa hoidetaan jalkojen terveyttä. Miehet ovat myös hyvin motivoituneita jalkahoitoon, kun ongelmat korjaantuvat omahoito ohjeiden kautta.

Eri ikäryhmien jalkaongelmat ovat kuitenkin muuttuneet näinä vuosina, kun olen jalkahoitoja tehnyt. Eniten jalkojen hyvinvointiin vaikuttaa se, että ihmisten liikkumis-ympäristö on muuttunut ja mikä ikävintä nuorten kenkävalinnat eivät ole aina sään mukaisia eikä jalka ystävällisiä. Lisäksi liikunta- ravinto ja elämän tavat ovat enemmän kuin erilaisia kuin vielä vaikkapa 15 vuotta sitten. Muutokset tapahtuvat niin nopeasti että evoluutio jalkojen toiminnan pitämiseksi yllä oikealla tavalla ei enää ole helppoa.  Helposti kaikki jalkaongelmien syyt laitetaan ylipainon ja vähäisen liikunnan syyksi mutta asiassa on myös kääntöpuoli. Myös alipaino ja liiallinen liikunta vaikuttaa jalkoihin epäterveellisesti.  Kun lasten aivoja tutkiva tutkija kertoo, ettei lasten aivot ole muuttuneet. Vauvat syntyvät ihan samalaisilla aivoilla kuin ennenkin ja aivot kehittyvät ihan samaan tahtiin kuin tuhat vuotta sitten. Näin on myös jalkojen kanssa. Niiden terveys perustuu samoihin asioihin kuin tuhansia vuosia sitten. Jalkojen hyvinvointi on meistä itsestämme kiinni ja niistä valinnoista mitä teemme jalkojen näkökulmasta. Geneettisiin perimiin ja erilaiseen synnynnäisiin rakenneongelmiin emme voi vaikutta mutta voimme vaikuttaa, kuinka annamme jaloille mahdollisuuden selvitä näistä kaikista ongelmista.

Omahoito on tärkein asia mitä ihminen voi tehdä itselleen. Hoidamme itseämme ja annamme itsellemme aikaa mutta luulempa että suurimman osan tätä blogia lukevien ihmisten viimeinen omahoito ajatus vierähtää jalkoihin. Katsomme peiliin monta kertaa päivässä, katsomme käsiämme monta kertaa päivässä ja teemme taukoliikuntaa töissä ja käymme kampaajalla monta kertaa vuodessa. Okei, rasvaamme jalkoja, kun ne tuntuvat kuivilta ja kynnetkin leikataan, kun ne ovat pitkät tai säännöllisesti silloin tällöin. Mutta kuinka moni meistä tuntee omat jalkansa niin hyvin, että jos joutuisimme etsimään omat jalkamme valokuvista löytäisimme ne heti. Empä usko, että monikaan. Minä löytäisin.

 

 

 

Avainsanat: Jalat, ikääntyminen, jalkojen ongelmat,

Jalkahoitolasta jalkahoidon kotikäynnille

Sunnuntai 6.8.2017 - Pirjo Hatzitoliou

Jalkahoitolasta jalkahoidon kotikäynnille

 

Urani alkoi kiertämällä jalkahoitajana kotikäynnein. Tein päivän aikana vähintään 5 kotikäyntiä ja enintään kahdeksan. Ajoin vuoden aikana autolla 20 tuhatta kilometriä pelkkiä kotikäynti työajoja.  Laitoskäynnit olivat lepopäiviä ja päiviä jolloin ei tarvinnut syödä yksin ja kahvitaukokin oli mahdollinen. Tein kotikäynti rumbaa lähes 7 vuotta. Sen jälkeen perusti jalkahoitolan ensin Väinönkadulle ja siitä pian siirryin Kortepohjaan ja siellä olen edelleen. Jalkahoitola Taitoniekantiellä on pääasiallinen työpaikkani mutta edelleen teen kotikäyntejä ja muutamia laitoskäyntejä. Saan nykyään liian usein asiakkailta viestejä joissa he kyselevät mitä kotikäyntiini kuuluu ja millaisia välineitä minulla. On tärkeää että asiakas joka tilaa jalkahoidon kotiin voi luottaa jalkahoitajaan ja hänen ammattitaitoonsa. Mitkään verukkeet sille ettei jalkahoitoa voisi kotona suorittaa niin että asiakas istuu tai ilman jalkojen kylvetystä eivät ole nykyajan ammattilaisen ja koulutuksessa käytyjen opintojen kautta perusteltuja.

Jalkahoito on ammattilaisen työtä ja sitä tehdään aina ammattilaisen välineillä.

Mitä kotikäynnillä kuuluu jalkahoitoon?

1.       Jalkojen kylvetys

Ei tarvitse kuulua. Ammattilaisella ja ammattitaitoisella jalkahoitajalla on ammatti välineet, joten liotuksille tai kylvettämiselle ei ole mitään terveydenhoidollista indikaatiota. Usein liottamiseen menee aikaa itse jalkahoidosta.

2.       Kynsien ohennut

Kyllä kuuluu ihan samalla tavalla kuin jalkahoitolassakin. Ammattilaisen työvälineisiin kuuluu pora ja poranterät joilla kynnet ohennetaan niin ohueksi kuin vaan mahdollista. Jos kynsissä on sieni-infektio niin tuhoutunut alue pyritään poistamaan mahdollisimman tarkasti ja kynnet ovat sen jälkeen terveemmät.  Mikään hoidollinen syy ei voi olla kotikäynti asiakkaan kynsien ohentamatta jättäminen.

3.       Sisäänkasvaneen kynnen hoito

Sisäänkasvaneen kynnen hoito on yhtä helppo toteuttaa kotikäynnillä kuin hoitolassa. Ammattilainen tietää ja osaa varautua kaikkiin mahdollisiin hoito muotoihin.

4.       Kovettumien poisto

Kovettumien poisto kuuluu jalkahoitoon kotikäynnillä. Kovettumia poistetaan poralla ja manuaalisesti veitsellä tai molemmilla.

5.       Känsien poisto

Känsät poistuvat ammattilaiselta kotikäynnillä niin kuin hoitolassakin. Känsän ennaltaehkäisyynkin opastetaan kotikäynnillä ja tarvittaessa tehdään jalan tutkimus jossa selvitetään mistä känsä syntyy.

6.       Syylien hoito

Syylät vaativat hoitajalta perusteellista hoito taitoa. Syylän voi kotikäynnillä avata mutta sen hoitaminen niin että syylä virus kuolee onnistuu laitteella jota voi kotikäynnillekin mukanaan kuljettaa. Asiakkaan on tilatessaan kerrottava, että tarvitsee syylän hoitoa.

7.       Turvotusten hoitaminen

Turvotusten lieventäminen onnistuu kotikäynnillä jos kotihoidon ammattilainen on perehtynyt lymfahoito muotoihin. Tärkeää on että turvonneet jalat aina arvioidaan ja turvotuksen syy selvitetään lääkärissä jos sitä ei ole vielä selvitetty.

8.       Hieronta

Hieronta kuuluu aika kotikäynti asiakkaan jalkahoitoon. Hierontaa voidaan tehdä monella tavalla ottaen huomioon asiakkaan kokonaisvaltaisen tilanteen. Säärien kosteuttaminen on yksi tärkein osa jalkahoitoa ja ammattitaitoinen jalkahoitaja ei jätä sitä koskaan tekemättä kotikäynneillä.

 

Mitä jätetään tekemättä?

Mieluiten ei mitään mutta joskus vain yksinkertaisesti on jätettävä asiakkaan tarjoamat kahvit juomatta jotta ehtii seuraavaan kohteeseen määräajassa.

 

 

Avainsanat: Kotikäynti, ammattilainen, jalkahoidon ammattilainen

Kivuliaat lihaskrampit

Sunnuntai 18.6.2017 - Pirjo Hatzitoliou

Suonen veto eli lihaskramppi

Suonen vetoihin on keksitty mitä ihmeellisempiä parantavia keinoja. Niihin on myös määrätty lääkkeitä joilla on ollut kovat haittavaikutukset, joten niitäkään ei enää onneksi määrätä. Osa tuntee saavansa avun magnesium valmisteista ja osa venyttelystä. Myös merisuola veden juonti on ollut yksi vaihtoehto täsmä lääkkeenä mutta sekään ei tunnu auttavan kuin muutamalle suonen vedoista kärsiville asiakkaille. Muutama vuosi sitten julkaistussa tutkimuksessa illalla tapahtuvalla voimakkaalla venyttelyllä oli paras indikaatio yöllisen suonen vedon ehkäisyyn. Kuitenkaan mitään täydellistä yhtä ainutta hoito keinoa joka tepsisi kaikkiin jalkoihin ei ole löydetty.

Suonen vedon aiheuttajiksi on nimetty voimakas hikoilu, kova liikunnallinen suoritus, raskaus, ylipaino ja liian vähäisen nesteen juonti. Myös suolatasapainon järkkyminen on ollut yhtenä tutkimuksen aiheena. Laskimojen vajaatoiminnat ja jalkojen turvotukset ovat selkeä yö kramppien syy. Jalkahoitolassa havainnoin krampeista kärsivien miesten yhteiseksi nimittäjäksi staattiset työasennot ja pohjelihasten jäykkyyden sekä vähäiset liikunnalliset tottumukset.

Suonen veto on yleensä ikääntyvien henkilöiden ongelma mutta sitä esiintyy myös nuorilla ja erityisesti raskauden aikana siitä kärsivät monet odottavat äidit. Suonen veto eli lihas kramppi on yleisemmin pohje lihaksessa mutta sitä voi esiintyä ihan missä vaan kehossa. Kivuliaampia kramppeja ovat juuri alaraaja krampit jotka tulevat yö aikaan. Aamulla ja pitkin päivää pohkeita särkee ja liikkuminen voi olla vaikeaa. Lihasjäykkyys ja kivut yleensä häviävät mutta joskus krampit voivat olla niin kovia että lihas ei ehdi palautua päivän aikaan joten yöllä on suurempi mahdollisuus taas saada kramppi ja kierre on jatkuva.

Yleisesti lihaskramppeja voi hoitaa juomalla tarpeeksi, syömällä kohtuudella suolaa mutta kuitenkin tarpeeksi, käyttämällä ulkoisia magnesium tuotteita joita saa myös jalkahoitolasta, liikkumalla säännöllisesti ja rasittamalla lihaksia. Tukisukkien pitäminen päiväaikaan on todettu kuitenkin kaikista tehokkaimmaksi kramppien ennalta ehkäisijäksi ja niiden pukemista on saaneet avun varsikin he henkilöt joilla liikunnalliset tottumukset on vähäiset. Tukisukka kannattaa valita huolella, se ei saa olla liian puristava eikä myöskään liian löysä jotta neste pääsee kiertämään pohkeen yläpuolelle. Jalkahoitolasta saa Mediteamin korkeatasoisia tukisukkia oikein mitattuna. Joskus myös Lymfatouch-hoito tuo helpotusta pohjelihaksen jäykkyyteen.

Kramppien kanssa eläminen on vaikeaa, yö unet häiriintyvät ja joskus voi nukkuminen olla vaikeaa koska odottelee krampin tulemista. Jos mikään ei auta on varattava lääkärille aika mutta sitä ennen kannattaa kokeilla kaikki muut vaihtoehdot.

magnesiumsuihkeet.png

 

 

Avainsanat: Suonenveto, lihaskramppi, lihaskrampin hoitomuodot

Jalkahoito on ammatillista

Lauantai 18.2.2017 - Pirjo Hatzitoliou

Vaativaa jalkahoitoa tehdään ammattimaisesti, kokopäiväisesti ja parhailla mahdollisilla välineillä ja hoitotuotteilla sekä ennen kaikkea laitteilla. Vaativa jalkahoito tarkoittaa jalan toiminnan, rakenteen ja biodynamiikan tuntemista sekä kynsi-ja ihosairauksien hoitoa, ennaltaehkäisyä ja havainnoimista.

Jalkahoito on myös kokemuksen kautta tulevaa tietoa ja kädentaitojen ylläpitämistä. Oikeaan jalkahoitoon kuuluu kunnon jalkaterän hieronta, jalkojen hieronta sekä mobilisointi. Jalkahoidon tavoitteena on aina saada ratkaisu jalkojen ongelmiin tai pyrkiä ennaltaehkäisemään ongelmien lisääntymistä. Ammatillinen jalkahoito on terveydenhoitoon pohjautuvaa eikä sen tavoitteena ole hemmottelu hoito eikä jalkojen rentoutuminen mutta hyvässä jalkahoidossa tämä kaikki tapahtuu sivutuotteena.

Ei ole siis sama kenellä asiakas käy jalkahoidossa. Jalkahoitajan ammatillisuus näkyy työssä ja tekemisessä sekä lopputuloksessa. Kylvettävätkö jalkahoitajat asiakkaiden jalat vai ei on hänen liiketoimintansa suunnittelun tulos. Kylvettämiselle ei ole mitään terveydenhoidollista perustetta ja usein terveydenhoitoon pohjautuvassa jalkahoidossa keskitytään hierontaan jonka kautta selvitetään jalan toimintojen ongelmat, lihaskireydet ja turvotukset.

Vaativa jalkahoito ottaa huomioon diabeetikot, reumaatikot ja erilaiset neurologiset sairaudet. Hyvässä jalkahoidossa jaloista poistetaan turvotukset, mitataan tarvittaessa tukisukat, hoidetaan sisäkasvaneet kynnet, hoidetaan syylät laitehoidon sekä tehdään tarvittaessa silikoni orteesit.

Hyvät jalkahoitajat neuvovat asiakkaan tekemään oikeita ratkaisuja jalkojen parhaaksi. Jalkahoitaja neuvoo oikeiden tuotteiden valinnassa sekä kevennyksien ja sukkien valinnassa. Tarvittaessa jalkahoitaja neuvoo kenkä valinnoissa.

Ja ammatillinen jalkahoitaja lähettää asiakkaan eteenpäin toiselle ammattilaiselle jos tieto ja taito ei riitä opastamaan ja hoitamaan asiakasta.

Siksi jalkahoidossani puhutaan paljon ja selvitetään jalkojen ongelmat koska ne yleensä oireilevat muutoksista ja virheellisestä omahoito tottumuksista.

Avainsanat: jalkahoito, ammattimaisuus, välineet

Nettiajanvaraus vai elämä

Lauantai 19.11.2016 - Pirjo Hatzitoliou

Melko kiireisenä yrittäjänä on vaikea ymmärtää että joku toinen on yhtä kiireinen eikä pysty tarjoamaan palveluita juuri sinä ajankohtana kun ”minä” yrittäjä olen niitä valmiina ottamaan vastaan. Kampaajia ja hierojia kaupungissamme on yllin kyllin mutta miten valita se joka tekee niinä aikoina töitä kun minä lepään ja olen vapaalla.  Tehtävä ajanvaraukselle oli lähes mahdoton.

Eräänä aamuna päätin että nyt riittää. Latasin nettiin kaikki kaupungin kampaajat ja tein karsinnan oman arvomaailmani mukaan. Päädyin ekokampaamoon täysin sen takia että kampaaja oli töissä lauantaiaamuna jolloin minä en ollut.

Astuessani kampaamoon huomioin että myös kampaajani oli herännyt aikaisin aamulla enkä ollut huomioinut ajanvarausta tehdessäni että hän oli tullut vain minua varten kello 9.00 töihin. Seuraava asiakas oli vasta monen tunnin päässä. Ihana kampaaja joka ymmärsi hiuksiani ja teki töitä (hieman ylimääräistäkin) tehdäkseen työn hyvin. Huono omatuntoni kuitenkin kolkutteli ja mietin mitenhän omassa hoitolassani saisin kuitenkin tuon ajanvarauksen toimimaan ilman puhelin palvelua. Pohdin sitä melko pitkään kunnes unohdin ja koitti seuraava tehtävä. Aloin etsiä uutta hierojaa vanhan pistäessä pillit pussiin.

Hierojia kaupungissa riittää enemmänkin kuin nettisivujen määrä antaa ymmärtää. Kuitenkin kun elämme tätä harvinaisen digitalisoitua maailmaa, niin ihmettelin miksi hierojilla ei ole nettisivuja, tai jos onkin niin niiden vanhoillinen pohjarakenne luo mielikuvan ihan muusta kuin terveydenhoidollisesta kokemuksesta. Taas arvomaailman pohdintaa ja liuta uusia valintoja. Haluan tässä kertoa etten missään tapauksessa yrittäjänä lähde opiskelijoiden hierottaviksi. Vien aina asiakkailta samaani rahat suoraan toiselle yrittäjälle joka ansaitsee palkkansa omalla työllään. Poikkeuksena bensa-asema joka ei tarjoa henkilökohtaista palvelua ja kauppaketjut joissa olen vain välityöllistäjä myyjien ahkeroidessa.

 Nettiajanvarauksia käydessäni läpi huomasin että sellaisilla hierojilla jolla sellainen on, ajanvaraus on täynnä useita viikkoja iltapäivisin jolloin minulla olisi mahdollisuus mennä hierontaan. Kukaan heistä ei tehnyt töitä lauantaisin. Toisella kierroksella lähestyin heitä sähköpostilla tai puhelimitse ja kuinka ollakaan heillä tosiaan oli täyttä iltaisin monta kuukautta. Kolmannella kierroksella kuuntelin kokenutta hierojaa joka suositteli sellaista jolla voisi olla vapaita aikoja. Sitten meninkin keskellä päivää hierontaan ja avasin uuden asiakassuhteen joustamalla omasta työpäivästäni ja toivoen että myös hieroja löytäisi omasta kalenteristaan aikoja jotka sopisivat minun työpäivääni. Sovittelin oman työpäiväni hänen nettiajanvarauksen mukaan joten jommin kummin päin palvelimme toisiamme edelleen tietokoneen kautta.

Nettiajanvaraus omaan hoitolaani alkoi olla päällimmäinen ajatus kaiken jouluajattelun lisäksi. Anonyyminä tehty varaus tai ehkä keskellä yötä tai vaihtoehtoisesti aamulla aikaisin, helpottaa asiakkaan sekä minun työpäivääni mutta kuinka saisin sen toimimaan niin että työpäiväni olisi täynnä eikä tyhjää aikaa olisi ainakaan joka päivä. Hommahan alkoi hahmottua koska olin selannut koko syksyn erilaisia varaus järjestelmiä ja niistä olevat demot löytyvät nettistä joten tiesin millaista en ainakaan halunnut. Ja tänä aamuna olen laittanut nettiajanvaraus palvelun sivuille mutta vain iltapäivä aikojen osalta. Ja syynä on se että iltapäivät täyttyvät nopeasti ja usein työ ikäinen asiakas ehtii vain iltapäivällä hoitolaan ja ne jotka ehtivät aamupäivällä yleensä myös haluavat soittaa ajanvarauksen.

Nyt olen siis siirtynyt digitalisoituneen maailman lumoihin ehkäpä lopullisesti. Nettisivuillani on ollut lähes puoli miljoonaa kävijää joten näin arkisena perus ihmisenä uskoin että johan oli aikakin. Teen parhaani että se toimisi ja toivon että asiakkaat antaisivat palautetta kuinka se voisi palvella heitä vielä paremmin. Edelleen vastaan normaalisti sähköposteihin ja puhelimeen myös iltaisin ja viikonloppuisinkin.

Avainsanat: ajanvaraus

Jalkahoitola on aina auki

Maanantai 10.10.2016 - Pirjo Hatzitoliou

Ajan varaaminen minne hyväänsä kuten kampaajalle, hammaslääkärille tai mihin vaan vaatii aina oman aikansa. Mieluiten sen tekisi omalla sohvalla juuri silloin kuin sen parhaiten muistaa,  ja siksi suurin osa meistä toivoisi että joka paikkaan olisi mahdollista tilata aikaa suoraan netistä. Niin myös jalkahoitolaani.

Olen aloittanut liiketoimintani jo yli kymmenen vuotta sitten tarjoamalle asiakkaille kotikäyntejä ja laitoskäyntejä. Kotikäyntien kautta siirryin lähes viisi vuotta sitten hoitola toimintaan ja nyt liiketoimintaani kuuluu kaikki nämä kolme kliinisen työn osa-aluetta. Lisäksi 8 vuotta sitten sain yhteistyö kumppaniksesi Suomen suurimman Kauneus- ja jalkahoito alan maahantuojan joka ostaa yritykseltäni koulutus ja esittelypalvelut sekä erilaisten tuotteiden, välineiden ja laitteiden testauspalvelut. Hoitolatukun Tuonti Oy on yksi työllistäjäni asiakkaiden lisäksi ja siksi minulla on käytössäni aina maailman parhaat jalkahoitoon tarkoitetut välineet ja laitteet sekä tuotteet.

Netti ajanvaraus järjestelmä hoitolaani vaatisi monen asian yhdistämistä. Sovellukseen tulisi pystyä erittelemään monta seikkaa ja esimerkiksi kotikäyntien osalta sen tulisi määritellä ajanvaraus kotiosoitteen mukaan. Lisäksi ajanvaraus tulisi pitää jatkuvasti ajan tasalla joka vaatisi taasen itse työntekijältä kaksin kertaisen työn koska kotikäyntien sovittaminen päiväohjelmaan vaatii tiedon missä ollaan ja mennään.

Jalkahoitolassa on ollut kaksi erilaista vaihto ehto nettiajan varauksesta käytössä. Kumpikaan niistä ei soveltunut käyttöön ja kummankin järjestelmän haitta-puolena oli että hoitola aikoja oli hyvin vaikea tehdä joustavasti molempia osa-puolia ajatellen.

Siksi vastaan mielelläni puhelimeen aina kuin vain on mahdollista, myös sunnuntaisin. En vastaa jos se ei ole mahdollista ja siksi asiakas voi soittaa vaikka keskellä yötä. En voi soittaa takaisin päin jos puhelin numero on salainen. Muutoin soitan aina takaisin numeroon mistä on soitettu. Sähköpostiin vastaan aina kun vaan Sonera toimii, myös myöhään illalla tai aikaisin aamulla. Joten ajanvaraus toimii melko joustavasti. Varauksen voi tehdä myös omalta kotisohvalta sähköpostissa illalla lasten nukkuessa tai vaikkapa töissä kun kenkä alkaa puristaa.

banneri-855x3502.jpg

 

Avainsanat: ajanvaraus

Kesäiset jalat

Sunnuntai 8.5.2016 - Pirjo Hatzitoliou

Menneillä viikoilla olen kohdannut monta iho ongelmaa joita ei kovinkaan helppo jalkahoitolassa hoitaa. Ongelman perimmäinen syy on kuitenkin ollut aina helppo tunnistaa mutta sen jälkeen on hoito mennyt ihan väärään suuntaan. Helpostakin pienestä pitkään ongelmia aiheuttaneesta syylästä tai känsästä tai vaikkapa vaan sisäänkasvaneesta kynnestä tai sieni-infektiosta voidaan saada melkein ihmisen elämän kaatava ongelma painamalla sitä ns. villasella tai hoitamalla sitä väärin. Usein ja melkein aina ongelman kantaja on mennyt ensimmäisenä apteekkiin ja sen jälkeen suunnannut jalkansa kohti terveysasemaa ja lääkäriä.

Perus ajatus ja edellytys jalkojen hyvinvoinnille on että tuntee ja tunnistaa omat jalkansa. Kutina, kirvely, kipu ja puutuminen on aina oire jostain. Monet ohi menevät jalkapöydän alueella olevat kipupiikit voivat olla alkua suuremmalle ongelmalle ja ne ovat helposti tunnistettavissa jalkahoitolassa.

 

Jalkahoidon kesäresepti on;

1.       Ihon on oltava ehjä ja joustava jotta se kestää kesän rasitukset.

2.       Kantapäät pitää olla ehjät ilman halkeamia.

3.       Varpaanvälit pitää olla terveet.

4.       Jos kesäkengät puristavat ne ovat liian pienet koska talven aikana jalka on venynyt ja tämä on luonnollinen kesä ilmiö.

5.       Sieni-infektio oireet eivät parane ilma kylvyillä, ne vaan laantuvat.

6.       Kipu tilat jalkaterän alueella pitää selvittää johtuvatko lihasten epätasapainosta vai muusta rakenteellisesta ongelmasta.

7.       Jos jalat turpoavat päivän aikana, on syytä varmistaa mistä turvotus johtuu ja hoitaa se pois koska kesällä ne turpoavat vielä enemmän kuin talvella ilman hoitoa.

8.       Syylä on virus, se hoidetaan jalkahoitolassa ja apteekin tuotteet tulevat kalliimmaksi vaihtoehdoksi kuin jalkahoitolassa käynti.

9.       Känsä on rakenteellinen ongelma ja se poistetaan jalkahoitolassa ja ensisijaisesti pyritään siihen ettei se tulisi enää uudestaan.

10.   Paksut kynnet ohennetaan jalkahoitolassa ja sieni-infektioon annetaan hoito-ohjeet.

11.   Kaikki kynsi-ongelmat voidaan tutkia jalkahoitolassa ja tarvittaessa asiakasta kehoitetaan ottamaan yhteyttä lääkäriin.

12.   Sisäänkasvanut kynsi hoituu jalkahoitolassa nopeasti jos tulehdus on vasta alkamassa. Pitkään jatkunut infektio vaatii sekä lääkärissä käyntiä että myös jalkahoitolaa.

13.   Diabeetikolla tulee olla nämä kaikki edellä mainitut asiat hallinnassa ennen kesää.

 Feet960.jpg

 

 

 

 

Avainsanat: jalka

Jalkahoitolassa

Lauantai 12.3.2016 - Pirjo Hatzitoliou

Jalkahoitolaan avautuu ovi suoraan katutasosta. Helppo tulla sisään ja helppo lähteä ulos. Löytäminen hoitolan ovelle on eri asia uusien kerrostalo asutusten tullessa Ylioppilaskylän parkkialueelle. Pyrin joka kerta kertomaan ajo-ohjeet kuten myös neuvomaan että puhelin numeroni olisi hyvä olla tallessa siinä vaiheessa kun on eksyksissä.

Jalkahoitolassa pidetään vaatteet päällä paitsi sukat, kiristävät housujen lahkeet voivat häiritä jalkahoitoa ja joskus ne on heitettävä pois. Usein kuitenkin asiakas on varautunut jalkojen paljastukseen. Useimmille jalkahoito on tuttu tilanne mutta ensimmäistä kertaa jalkahoitoon tullessa voi tuntua oudolta näyttää jalat jotka omasta mielestä ovat häiritsevän huonot tai joita ei ole enää kehdannut näyttää kenellekkään pitkään aikaa.

Yhtään jalkaa en ole vielä jättänyt hoitamatta ja vuodessa tapaan vähintään 800 jalkaparia, joskin monet ovat samoja hoito suhteen jatkuessa.

Jalkojen hoito on osaa terveydenhoitoa vaikka Suomessa sen merkitys on vähäinen verrattuna esimerkiksi silmien tai hampaiden hoitoon. Ilman jalkoja tai huonoilla jaloilla on kuitenkin normaalinkin elämän eläminen vaikeaa. Jalkahoitolassa moniin vaivoihin löytyy ongelman ratkaisu ja jos ei löydy niin mietitään onko jatkohoito missä palvelujärjestelmässä vai tarvitaanko yksityisten lääkäreiden tai fysioterapeuttien yhteistyötä.

jalkahoidossa puhuminen on tärkeää, sen kautta voi löytyä avain tai ratkaisu siihen ongelmaan minkä takia jalkahoitoon on tultu. Aina ongelman ratkaisun avain ei ole yksinkertainen eikä välttämättä liity suoranaisesti jalkoihin olenkaan. Monet jalkaongelmat ovat perinnöllisiä ja moniin jalkaongelmiin löytyy syy jostakin elämänkaaren kohdasta. Jalkahoitolassa ei siis olla välttämättä hiljaa ja rentouduta vaan siellä puhutaan. Olisikin paljon helpompaa jos jalat itse puhuisivat, tietäisimme mistä kenkä on kuvaannollisesti puristanut. Siksi kuuntelen asiakasta mielelläni ja niin kuin monet varmasti ovat huomanneet teen myös puhetyötä melko usein itsekin, joskus jopa liikaa.

Voiko jalkahoitolassa käydä vaikkei jaloissa olisi suorannaisesti ongelmiakaan. Suosittelisin käymään kerran vuodessa koska usein pienetkin asiat voidaan hoitaa nopeasti heti ennen kuin ne muuttuvat suuriksi ja hoitoon menee vuosikausia. Aina sairauden yllättäessä on mietittävä ensisijaisesti omaa hyvinvointia mutta jos jalat kipeytyvät tai kynnet muuttuvat rakenteeltaan ongelmalliseksi on hyvä tulla jalkahoitolaan parantamaan jalkojen olotilaa.

Jalkahoito on monien asioiden yhteinen vyyhti jota hoidan. Jalkojen terveys ja niiden toimintakyky on minulle tärkeä asia vaikka monien on vaikea ymmärtää miksi joku haluaa hoitaa jalkoja. Kymmenen yrittäjä vuotta ovat opettaneet tulemaan realistiseksi mutta myös optimistiseksi ihmisten suhteen. Omahoito on kuitenkin tärkein elementti jalkojen hoidossa. Kun tuntee omat jalkansa hyvin tietää milloin on mentävä jalkahoitoon ja kun tuntee jalkahoitajan tietää saavansa ongelmaan ratkaisun tai mahdollisesti ongelma häviää samantein.

Monet kysyvät miksi teen edelleen kotikäyntejä. Asiakkaani ovat ikääntyneet ja hoitolaan tuleminen on ollut vaikeaa ja aikaa vievää. Silloin on aika siirtyä kotikäynti asiakkaaksi ja taasen hoitolaan tulee uusia asiakkaita. Näin elämän kiertokulku kulkee eteenpäin, myös jalkahoidon osalta.

 

 akakak.png

Avainsanat: Jalkahoito

Nivelrikko

Lauantai 4.4.2015 - Pirjo Hatzitoliou

nivelrikkokuva.jpg

Bloggailuni on jäänyt olemattomaksi yritykseni omille sivuille. Kirjoitan jalkahoidon ammattilaisten lehtiin päivän polttavista aiheista ja usein mietin voisinko tekstejä siirtää asiakkailleni, mutta sitä en ole pystynyt toteuttamaan.  Kevään saapuessa ja itse asiassa koko talven olen hoitolassa pohtinut yhdessä asiakkaiden kanssa nivelrikon tuomia ongelmia ja niiden ennaltaehkäisyä sekä hoitoa. Lääkärit eivät panosta jalkaterän nivelrikkojen hoitoon niin kuin me jalkojenammattilaiset hoitoloissa. Tai toki riippuu myös jalkahoitolasta mihin jalkahoitaja on erikoistunut.

Nivelrikko on ikävä yleensä yli 50-vuotiaiden niveltauti mutta se on myös yleisin ikääntymiseen liittyvä ilmiö. Syytä tähän kansantautiin ei tiedetä mutta yleisesti ammatti ja harrastus sekä elintapojen tuomat rasitteet voivat vaikutta nivelrikon syntyyn. Lisäksi muu itsestään huolehtiminen ennaltaehkäisee nivelrikkojen syntymistä ja pääasia olisi hyvän lihaskunnon hankkiminen jo ennen ikääntymistä sekä sen säilyttäminen loppu elämän sekä painon kurissa pitäminen. Nivelrikko on ikävä kyllä yleisempi sairaus naisilla kuin miehillä.  Perintötekijät kuten esimerkiksi yliliikkuvat nivelet vaikuttavat myös nivelrikon syntyyn ja korostankin aina hoitolassa miettimään onko suvussa ollut nivelrikkoa tai yliliikkuvia niveliä.

Mikä ihme sitten tämä yleinen sairaus on. Nivel on rustoa ja nivelruston tehtävänä on toimia vähän niin kuin junaradalla kiskona ja iskunvaimentimena liikkuessa. Nivelrikossa junaradat kuluvat, vähenevät ja lopussa rikkoutuvat. Kun tämä prosessi asteittain tapahtuu alkavat oireet tulla potilaille pikkuhiljaa esille. Nivelen toiminta heikkenee ja aiheuttaa kipua, sormiin ja varpaisiin tulee rakennevaurioita ja toiminta vajavuus voi aiheuttaa koko nivelen tuhoutumisen. Yleisin paikka nivelrikolle ja sorminivelrikko_varpaat.jpgen pikkunivelet ja isovarpaan tyvinivel ja usein ongelmia ja oireita on myös polven ja lonkan alueella. Nämä kaksi viimeisintä aiheuttaa asiakkaille eniten ongelmia ja usein he ovatkin lääkärin hoidossa kipujen ja työkyvyttömyyden vuoksi ja asiakkaat ovat usein jalkahoitolaan saapuessaan jo leikkausjonoissa.

Nivelrusto on ylättävästi elävää kudosta mutta koska siinä ei ole verisuonia niin se ottaa ravintonsa muulla tavalla eli liikkeen kautta. Tärkeää on siis liikkuminen ja aineenvaihdunnan yllä pitäminen. Kun nivel on liikkeessä rustoon kohdistuva paine puristaa sen kasaan,  ja siitä pursuaa nivelnestettä ulos. Kun paine loppuu,  kimmoisa rusto palautuu entiseen muotoonsa ja imee kuin pesusieni ympäristöstä kudosnestettä ja sen mukana ravintoaineita. Eli nivelen elinvoimaisuus ei olekaan kovin helppo prosessi.

Yleensä asiakas menee lääkäriin kiputilojen jatkuessa ja siellä röntgen kuvien kautta todetaan taudin kuva. Nivelrikossa kipu tulee tulehduksesta ja yleensä alue myös muuttuu punaiseksi ja turvonneeksi. Tulehdus on siitä ikävä kaveri että tauti etenee sen kautta nopeammin ja tietenkin oireet muuttuvat koko elämää hallitseviksi. Lääkäri toteaa taudin yleensä juuri näistä muutoksista jolloin tauti on pitkällä, siksi kannattaa jo aikaisemmin hakeutua lääkärin vastaanotolle kun huomaa oireita.

Nimittäin nivelrikkoa ei voida parantaa, siitä aiheutuneet haitat kyllä voidaan hoitaa. Tavoitteena on aina työkyvyn säilyttäminen, kivun lievittäminen, liikuntakyvyn ylläpitäminen ja nivelten liikkuvuuden edistäminen. Usein joudutaan myös miettimään miten säästämme niveliä erilaisissa toimintatilanteissa ja uudet elämän tavanivelrikko.jpgt on myös mietittävä jos esimerkiksi painon hallinnasta on hyötyä. Pitkälle edenneessä nivelrikossa mietitään toimintaterapian kautta apuvälineiden käyttöä sekä lääkityksiä.

Tärkeää on että nivelrikkoa sairastava ymmärtää että lihasvoimalla on tärkeä merkitys kiputilojen hallinnassa ja kuntokestävyyden lisääminen hidastaa huomattavasti nivelrikon etenemistä. Kun nivelet ovat heikot, voidaan lihasvoimalla pitää nivelrakenteita yllä.

Lääkitys on yksi osa nivelrikon hoitoa ja yleensä se aloitetaan kortisoni pistoksilla tulehdus alueeseen. Pistoksen vaikutus aika on muutamista viikoista muutamaan kuukauteen jonka jälkeen se pitää taas uusia. Vanhojen vahvojen kipulääkkeiden huono puoli oli suolistoa rasittavat vaikutukset mutta nykyään on jo kipulääkkeitä jotka eivät näitä ongelmia tuo tullessaan. Tärkeää on myös muistaa että nivelrikkoon on oma lääke joka saattaa hidastaa taudin kulkua. Kipuvoiteet ja kylmägeelït ovat apteekissa reseptivapaita kipu tilojen hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä.

Jalkahoitolassa nivelrikko voi tulla asiakkaalle jopa yllätyksenä. Varpaiden asentovirheet ja polven kulumat aiheuttavat usein myös kynsi ongelmia kuten sisäänkasvanutta kynttä. Lisäksi iho ongelmat ja monet koko jalkaa rasittavat kiputilat voidaan ennaltaehkäistä yksilöllisillä varvasorteeseilla tai kevennyspohjallisilla joita teen hoitolassa päivittäin. Tärkeää on myös keskustella hoitolassa painon hallinnasta ja tietenkin sukka- ja kenkä terapiasta joka täällä Suomessa on todella vaikeaa toteuttaa. Laseroinnilla saamme paikalliset kiputilat heti vähennettyä yhdellä hoitokerralla mutta tulehduksen ollessa päällä laserointia tulisi tehdä kuurina viikon ajan jotta kiputilat olisivat hallinnassa. Lisäksi kinesioteippaus ja turvotusten hoito on osana jalkojenhoitoa. Tärkeää on että elämänhallinta lähtee asiakkaan näkökulmasta eikä nivelrikon ja kaikki mitä mahdollista tehdään jotta kiputilat olisivat hallinnassa.

 

.

Avainsanat: Nivelrikko

Yrittämisen onni

Sunnuntai 26.10.2014 - Pirjo Hatzitoliou

eeeee.png

Hankin kalenterin ensivuodelle jo hyvissä ajoin pari viikkoa sitten. Tyhjä ja puhdas kalenteri tuntuu taas uuden aloitukselta ja pakostakin miettii mitä kaikkea voisi miettiä ensivuodelle jotta voisin tarjota parempaa palvelua asiakkailleni. Täytin ensin vakituiset palvelutalo päivät, vakituiset asiakas kohtaamiset, vakituiset koulutuspäivät, pakolliset lomat, vapaaehtoiset lomat, läheisten syntymäpäivät, juhlapäivät ja erikseen päivät jolloin olen vain jalkahoitolassa Kortepohjassa. Kalenteri ei ollutkaan enää tyhjä mutta silti vielä puhdas.
Monet asiakkaistani kysyvät miksi en palkkaa lisää henkilökuntaa koska olen niin kiireinen. Vastaukseni on todella helppo koska en ole koskaan kiireinen, teen vain sen verran asiakkaita kuin päivääni mahtuu ja joskus olen myöhään töissä ja toisena päivänä en ole. Minullakin on päivässä vain 24 tuntia aikaa.  Yrittäjän arkea kuvataan hankalaksi ja vaikeaksi, mutta ehkäpä juuri sen takia olenkin valinnut tien jota voin itse soveltaa haluamakseni. Siksi en ole hoitolassa joka päivä vaan teen edelleen melko paljon kotikäyntejä ja pidän palvelutaloja ns. sydämelläni ja teen jalkahoitoja oikeastaan ihan missä minua tarvitaan. Ajatukseni yrittäjyyden alkuvaiheessa oli että asiakkaiden ei tarvitse luopua jalkahoidosta kun jalat eivät enää kanna hoitolaan ja liiketoiminta malli toimii edelleen. Mutta jalkahoitolassa päiväni ovat kevyitä ja teen työtä iloiten johtuen vähäisestä fyysisestä rasituksesta mitä koti- ja laitospäivät sisältävät.
Jalkahoito ei ole ammattina ainoastaan varpaiden rassaamista. Palvelujärjestelmän ja varsinkin kotihoito asiakkaiden taustojen ja perusasioiden havainnoimisella on suuri merkitys koko jalkahoito tapahtumaan.  Monet perussairaudet vaativat tietoa ja taitoa eikä jalkaterän ongelmat johdu aina kengistä ja sukista eikä väärin leikatuista kynsistä. Oman ammatillisuuden tunnistaminen ja siihen liittyvien rajojen veto on tässä työssä kaikista tärkeintä ja siksi jatkohoitoon lähettäminen ei ole nöyrtymistä tai sitä ettei itse tietäisi vaan sitä että kaikki eivät voi osata kaikkea.
Olen käynyt kotihoito asiakkaallani kerran kuukaudessa vuodesta 2007 ja asiakkaani täyttää pian 90-vuotta. Joka kerta kohdatessamme koemme suurta iloa ja elämän edessä kunnioitusta ja joka kerta hyvästellessämme koemme suurta iloa siitä että jälleen kohtaamme kuukauden kuluttua vaikka se onkin epävarmaa. Olen kuullut satoja elämän tarinoita ja kohtaloita joista voisin kirjoittaa kirjan. Monia asioita jotka ovat murtaneet ihmisten elämän joista suurimmat ovat olleet sodat ja tsunami. Jokaisella meillä on oma tarinamme ja jalkahoitolassa ne tarinat usein liittyvät jalkoihin. En siis tee jalkahoitoja pelkästään saadakseni palkkaa vaan luultavasti siitä on tullut jo elämäntapa. Ensivuoden kalenterissa on kaksi ylimääräistä vapaa-päivää joista kerron myöhemmin tulevissa blogauksissani.

Avainsanat: Jalkahoito

Kissojen tassut ja omat jalat

Sunnuntai 14.9.2014 klo 9.18 - Pirjo Hatzitoliou

ssan_tassut.png

Koko kesän jalkahoito anti ei ole ollut näin suppea kuin blogi kirjoitteluni antaa ymmärtää. Mutta ehkä jalkahoito asiat eivät olekaan olleet päivän polttavia asioita ja kirjoittaminen on ollut taka-alalla. Sain kuitenkin viime viikonlopun jalkojenhoidon teoriapäivien antina ajatuksen jonka haluan jakaa kaikkien jalkahoidosta kiinnostuneiden kesken. Päivillä oli luennoimassa jalkaterapeutti tohtori Minna Stolt Turusta ja hänen luontonsa oli kokonaisvaltaisesti äärettömän kiinnostava mutta mieleeni jäi erityisesti seikka jossa hän totesi kissojen hoitavan tassunsa joka päivä huolellisesti. Ensin hoidetaan anturat, sitten kynnet ja kaiken päälle jalkojen venyttely. Tajusin että näin tekevät kaikki jalkoja käyttävät muut nisäkkäät paitsi me älykkäät ihmiset.

Mitä omahoito jalkojen näkökulmasta merkitsee ihmisen elämän laatuun? Jokainen meistä tietää, miltä tuntuu mennä nukkumaan kun tuntee jalkapohjien ihon olevan kuiva. Tai kun varpaanväli kutisee tai kirvelee kastuessaan, entä kun kynsi on leikattu liian lyhyeksi ja se aiheuttaa ongelmia jopa tulehduksen. Entäpä jos jalassa on epämukavat jalkineet. Vaivoja ja vikoja löytyy, mutta voisimme ehkäistä ne tutkimalla joka päivä jalkamme ja aloittamalla uusi päivä venyttelemällä.

85-vuotias asiakkaani kävelee edelleen omilla jaloillaan. Hän on kävellyt samoilla jaloilla Sortavalasta 10 lehmän kanssa Sumiaisiin, kävelyvauhti on ollut noin 10 kilometriä päivässä. Neljännen päivän jälkeen kengät kuluivat puhki ja matkaa jatkettiin paljain jaloin. Jalkapohjat olivat haavoilla ja kylmästä kovettuneet ja välillä niitä voideltiin voilla ja maidolla. Asiakkaani muistaa matkasta vain illat jolloin jalkoja hoivattiin, ja niiden traumoja yritettiin erilaisilla luonnon hauteilla parannella jotta matka voisi jatkua taas aamulla kohti uutta kotia. Jossain välissä varuskunnista löytyi Lottien mokkasiineja jotka kestivät yhden päivän ehjänä. Nälkä ja matkan varrelta muistetut tarinatkin liittyvät jollakin tapaa jalkoihin.  Ehkä me nykyajan ihmiset emme vain tarvitse jalkojamme tarpeeksi jotta arvostaisimme niiden tärkeyttä. Voita ja maitoakin jääkapissa löytyy mutta nyt on mahdollisuus valita laajasta valikoimasta jalkahoito tuotteita jalkojen omahoitoa helpottamaan.

Ihminen on luultavasti kadottanut jalkansa eikä muista niitä yhtä usein kuin pitäisi. Kun jalat kipeytyvät hakeudutaan lääkäriin ja usein petytään koska lääkäriltä ei löydy vastauksia ongelmiin. Jalkahoitajalta vastaus voi löytyä mutta silloinkin se ei ole välttämättä selkeästi ongelma lähtöinen vaan korjaamiseen ja kivun poistamiseen tarvitaan omahoitoa ja pitkää pinnaa. Pelkkä jalkojen tunnusteleminen kävellessä voi lisätä omien jalkojen terveyttä koska jalat kaipaavat huomiota myös niitä liikutellessa. Liikunnalla lisäämme pohjepumpun toimintaa joka taasen vaikutta verenkiertoon ja sitä kautta koko kehon toimintaan. Suonikohjujen ja erilaisten jalkojenverenkierto ongelmiin ratkaisu löytyy yleensä lihaspumpusta joka sijaitsee pohkeessa. Istuminen on sekä selän että jalkojen kannalta huonoin liikuntamuoto.

Jalkojen omahoito on siis paljon muutakin kuin ihon rasvaamista ja kynsien leikkaamista. Venyttely, säännöllinen liikunta, oikeanlaisten sukkien ja kenkien käyttö, tukisukkien käyttöön otto ja monta muuta seikkaa vaikuttavat jalkojen hyvinvointiin. Jalat ovat tärkeät ja siksi niiden huoltaminen on yhtä tärkeää kuin iltaisin hampaiden pesu.

Mikä taikasana auttaisi meitä muistamaan myös jalkamme päivittäisten muiden asioiden lisäksi. Sellaista taikasanaa ei varmasti helpolla löydy. Arvioimalla omien jalkojemme terveyden tason ja mitä sen kohentamiseen voisimme tehdä, helpottaisi omahoidon aloittamista. Jalkahoitolassa keskitymme myös näihin asioihin, terveet jalat ovat koko ihmiskehon hyvinvoinnin pohja.

 

 

Avainsanat: Omahoito

No miten mun nyt pitää kävellä?

Sunnuntai 16.2.2014 - Pirjo Hatzitoliou

No miten mun nyt  sitten pitäisi kävellä?  imagescai5113l.jpg

Vaihdoin asuinpaikkaa ensimmäistä kertaa 20 vuoteen. Kaikki tekosyyt liikkumisen vaikeuteen on nyt turhaa, valaistu latu/lenkkipolku lähtee taloni nurkalta ja muutaman sadan metrin päästä niitä lähtee lisää. Metsä on täynnä polkuja ilman valoja ja mahtavat järvimaisemat niiden ympärillä. Käveleminen koirien kanssa on pakollista ja siksi siihen ei sen enempää enää keskity,  vaan lompsottelee koiran ”kusetus” kengillä pitkin pururataa joka ui poikkeuksellisesti  vedestä ja kurasta miettien maailman menoa. Kengät on maailman huonoimmat ja maailman paras esimerkki siitä miten voi pilata hyvät jalkansa kun ei jaksa laittaa jalkaan parempia. Onneksi kuitenkin kengän sisällä on hyvä pohjallinen mutta silti niillä reippaasti käveleminen on vaikeaa. Miksiköhän  ihminen tekee näitä huonoja valintoja?

Sitten tuleekin ihanainen 15-vuotias tyttönen hoitolaani ja hoitoon tulon syynä on jaloissa vaikeat ennaltaehkäisyä vaativat jalkaterä muutokset. Jalassa samanmoiset koiran kusetus-  kengiksi nimittämäni epäterveellisen helpot jalkineet,  joissa ei ole edes epäonneksi niitä kunnon pohjallisia. Ja ihanainen odottaa että hieron jalat terveeksi ja annan hoitavan voiteen hyllyltä ja sanon että kaikki kääntyy parhain päin. Mutta enhän niin voinut tehdä koska tiedän itsekin lompsottelun tulokset ja sen miten jalat sen kokevat.

imagescajifdfm2.jpg

Käveleminen on ihmisen tärkein elementti  jotta liikkuminen olisi tuloksellista. Kävely ei ole kineettisistä ketjuista kaikista helpoimmin ymmärrettävissä. Monimuotoinen sarja liikeratoja joita ohjaa monet asiat vievät jalkaterän kautta meitä eteenpäin. Kuitenkin ihminen on luotu ensisijaisesti liikkumaan kävelemällä mutta ei kengät jalassa.  Käveleminen edistää jalkojen verenkiertoa, vahvistaa nivelsiteitä ja niveliä ja helpottaa niiden toimintaa. Lihaksisto vahvistuu ja normaalit perintötekijöissäkin olevat jalkaterä muutokset eivät pääse esille koska vahva lihaksisto hoitaa jalkaterän työskentelyn.. Mutta jos lihaksia ei ole ja jos niiden rakentaminen joudutaan aloittamaan alusta on prosessi pitkä ja sitä ei tehdä ainoastaan jalkahoitolassa vaan asiakkaan ympärille  kerätään useita ammattilaisia jotka ovat perehtyneet asiaan. Yleensä tiimiin kuuluu fysioterapeutin lisäksi lääkäri. Jos on kyseessä vielä peruskoulua käyvä nuori pyritään ongelmia ratkomaan koulun terveydenhoidon kautta.  Paljon kävelyä tutkinut jalkoihin erikoistunut fysioterapeutti Petri Väyrynen onkin sanonut että ihminen kävelee oikein niin kauan kuin laittaa kengät jalkaan. Lapsen kengässä puolen sentin korko vastaa kineettisessä ketjussa aikuisen 8 sentin korkokenkää. Liikaa jalkaa tukeva kenkä on turha mutta täysin vetelä ja tukematon kenkä ei myöskään sovi jalkaan.

Ihanaiset laitan jalkahoitolassa kokeilemaan oikean tyylistä kävelyä. Heilutetaan käsiä ja viedään jalkoja reippaasti eteenpäin ja tehdään varpailla töitä. Ennen harjoituksia mietitään yhdessä mitä käveleminen on ja miksi sitä tehdään.  Vaikka käveleminen onkin meille luonnollinen elementti ei sitä sen enempää ajattele sitä tehdessään. Siksi ihanainen kysyykin usein ”No miten mun nyt sitten pitäisi kävellä” ja minähän kerron.

tessa.png

Iltasella kuitenkin lompsottelen niillä huonoilla kengillä ympäri kuntopolkuja. Huonolla omalla tunnolla mutta käyttäen varpaita ja nilkkoja enkä tietenkään unohda tehdä ylämäessä  pohkeiden venytyksiä.

Vanhemmat kirjoitukset »