Lasten kenkävalinnoissa on hyvä muistaa, että lapsen jalkaterien luiden luutuminen jatkuu vielä pitkään jalkateränkasvun päättymisen jälkeen. Silloin jalkaterä tottuu väärään asentoon väärän kokoisissa ja mallissa jalkineissa ja aiheuttaa niihin muutoksia, joita myöhemmin on vaikea korjata.

Suurin vaikutus vääränlaisella ja kokoisella jalkineella on tasapainoon,
pystyasentoon sekä askeltamisen malliin. Lasten kengissä ei saa olla korkoa koska
2 senttiä korkoa lapsen jalkineessa vastaa 13 sentin korkoa aikuisen jalkineessa.
Korko estää akillesjänteen toiminnan ja lyhentää sitä, joka taas aiheuttaa päkiä
alueen sekä varpaiden toiminnan ongelmia.

Lasten jalkineiden valitseminen on siis tärkeää. Jalkineen malli tai muoto ei saa olla este hyvän jalkineen valinnalle. Usein vanhemmat valitsevat lapselle hyvän näköisen kengät joka välttämättä ei ole olenkaan lapsen jalkaan sopiva.

Talvella kannattaa muistaa, että monissa talvijalkinessa on pohja joka jäätyy ja jäykistyy pakkasella. Silloin luonnollinen jalkaterän toiminto on estynyt ja varpaiden toiminnat heikkenevät ja kävely muuttuu.

Tärkeintä on että lapsen kenkä onaina sopivan kokoinen eikä niin kuin viime aikaiset tutkimukset osoittavat 1-2numeroa liian pieniä. Kaupoissa on lasten jalkojen mittaukseen tarkoitettuja laitteita ja ei ole mitään syytä ostaa lapselle liian pieniä kenkiä. Jos kengät ostetaan verkkokaupassa on niissä kaikissa jalan mittausohjeet. Kasvuiässä lapsen jalkaa on hyvä mitata myös silloin kun ei olla kenkä ostoksilla. Näin varmistetaan että esimerkiksi kesäksi ostetut jalkineet eivät ole jääneet loppu kesästä pieniksi.

Pahin ongelma liian pienistä jalkineista on kuitenkin lapselle kynsiin aiheutuvat rakenneongelmat joiden korjaaminen kasvuiän loppuvaiheessa on jalkahoitolassa hyvin yleistä. Niistä mainitsen erityisesti sisäänkasvaneet kynnet jotka lapsilla ja nuorilla yleisestijohtuvat väärän mallisista ja huonoista kenkä valinnoista.

Erilaisiin jalan perinnöllisiin rakenneongelmiin lapselle voidaan joutua suosittelemaan pohjallisterapiaa ja näistä yleisin matala kaarinen jalkaterä.

Mistä siis lapselle parhaat kengät? Kaikille kasvuiässä oleville lapsille suosittelen kevytjalkineiden tai paljaskenkien käyttöä mahdollisimman monipuolisesti koko vuoden ajan. Kenkiä löytyy eri merkkisinä ja erilaisia vaihtoehtoja. Kaikissa niissä on sama ominaisuus, ne eivät muuta askeltamista eivätkä kävelyä vaan tukevat lapsen oman jalan toimintaa.