BLOGIT

Milloin paljasjalkakenkien käyttöä tulisi harkita tarkoin?

Sunnuntai 30.3.2025 - Pirjo Hatzitoliou

MILLOIN PALJASJALKA KENKIEN KÄYTTÖÄ TULISI HARKITA TARKOIN?

Harmillista kylläkin mutta paljasjalkakenkiä ei suositella kaikille ja usein niitä markkinoidaan ratkaisemaan niitä ongelmia mihin ne eivät ole sopivat. Olen pitänyt Suomen ensimmäisiä aitoja paljasjalka kenkiä jaloissani kaksi kesää jo yli 15 vuotta sitten, ja osaan kertoa melko tarkkaa mikä niiden toiminta periaate on. Feelmax oli paljasjalkakenkien kehittämisen takana ja hekin kehittävät kengän niin ettei sillä saanut kävellä kovilla pinnoilla. Ja kävelin ilman kenkiä 2 lumetonta vuodenaikaa. Nykyään markkinoilla on jo paksumpi pohjaisiakin paljasjalkakenkiä jotka ovat todellakin tyylikkäämpiä kuin aikoinaan Feelmaxit. Luotan kenkä kauppiaisiin, jotta he reagoivat asiakkaan ongelmaan niin etteivät myy kenkiä turhaan jos ne eivät ole sopivat.

Paljasjalkakengän tarkoitus on vahvistaa lihaksistoa, muuttaa kävely kinetiikkaan luonnollisemmaksi ja estää nivelien toimimattomuuden. Tämä onnistuu vain jos jalkaterän toimii kutakuinkin normaalisti eli neutraalisti. Supianaatiota voi olla eli jalan kallistumista ulkosyjälle tai pronaatiota jossa kantaluu kääntyy sisäänpäin. Supinaatiossa pohjelihas alkaa venymään paljasjalkakenkää käyttäessä ja pronaatiossa myöskin, joka on huono asia. Supinaatio jalassa ongelmaa ei tule jos lonkkapolvi linja lähtee myötäilemään askellusta, mutta jos ei,  niin polvi kuluu ja myös lonkka. 

Mutta jos pohdimme mikä idea on kävellä paljain jaloin, niin palaamme tiukasti omaan lapsuuteen ja tietenkin siihen hetkeen, kun nousemme jaloillemme ja alamme etsiä sitä omaa kineettistä ketjua, jolla liikuttelemme itseämme koko loppu elämämme eteenpäin. Ja olemme paljain jaloin, vaikka yhdessä vaiheessa kovasti lapsille kenkiä suositeltiinkin jalkaan jo heti syntymän jälkeen. Puhuttiin ensiaskel kengistä ja silloinkin olisi paljasjalka kenkä ollut parempi vaihtoehto.  Fysioterapeutti ja jalkatieteiden tohtori Petri Väyrynen on todennut, että on kovin kummallista, että kaikki me synnymme terveillä jaloilla muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta, ja mitä tapahtuu. Ennen kouluikää olemme saaneet jo jalkaongelmia, joita joudutaan korjaamaan.  Meidät on luotu kulkemaan paljain jaloin. Nivelet, luut, lihakset ja kudokset kaipaavat iskua ja rasitusta mutta eivät enää, kun olemme ylittäneet 40 vuoden iän jolloin ensimmäinen rappeutumis- sykli alkaa. Siihen mennessä olemme jo luoneet oman kineettisen ketjun ja sen rakenteet, joita tuemme erilaisilla kengillä, joita olemme ostaneet elämämme ajan. Ehkä hurjinta on aloittaa paljasjalkakengillä juoksu, kun on todennut, että jaloissa on nivelrikkoja ja ajattelee korjaavansa niitä tai mahdollisesti ennaltaehkäistä niitä. Tuloksena voi olla kivuliaat nivelkivut koko jalan alueella.

Asentopoikkeamista levinnyt päkiä tai matalakaarinen latta-jalkatyyppinen jalkaterä tuhoutuu paljasjalkakengissä hitaasti ja varmasti. En usko, että jalkaterän toiminnallisuudella on siinä vaiheessa kovinkaan paljon indikaatioita kengän käytölle. Silloin kun kenkää on käytetty ja asiakas tulee ongelmien kanssa jalkahoitolaan, puhutaan paistinpannu jaloista, jotka ovat menettäneet toiminta edellytyksen paljasjalka kengissä ja vaikea on löytää enää edellytystä mihinkään muuhunkaan kenkään. Paistinpannu jalassa ei ole mitään tukea ihmisen omista rakenteista.  Jos jalkaterän etuosa eli päkiä on laskeutunut ja aiheuttaa kovettumia, känsiä ja kiputiloja päkiäalueelle on paljasjalkakenkä varma tie leikkauspöydälle. Paitsi jos vielä kengillä illalla roskat ja ottaa ne heti pois jaloista. Osalle päkiä ongelmallisia, jotka haluavat kevyet kengät jalkaan suositellaan paljasjalkakenkään yksilöllistä ohutta pohjallista, jolla päkiä aluetta kevennetään. Aina ei pohjallinenkaan estä jalkaterän latistumista.

Jos nilkka tai nivelsiteet ovat nyrjähtäneet kannattaa miettiä paljasjalkakengän käyttöä tarkasti, jos ongelmaa ei ole korjattu lääkärin toimesta ja fysioterapian kautta ja saatu kantaluun oikeaan asentoon. Paljasjalkakenkä voi tuoda ongelmat, jotka säteilevät lonkasta varpaisiin asti. Joskus asiakas kertoo jopa hermovauriosta, joka on tullut kantaluun väärästä kulmasta ja paljasjalkakengällä väärästä astumisesta. Tätä ongelmaa paljain jaloin kävely ei korjaa vaan tarvitaan paljon erilaisia harjoituksia, jotka liittyvät koko lihasryhmän hallintaa lonkasta alaspäin.

Korkeakaarista jalkaa on monen asteista toiminnallisesta toimimattomaan mutta kaikkia niitä yhdistää sama asia paljasjalkakenkään miettiessä. Ei tuo enempää toimivuutta jalkaterään ja jos jäykkä kaarinen jalka alkaa notkistua niin siitä ei seuraa pilates fiilistä vaan järkyttävä koko kineettisen ketjun sortuminen. Siihen liittyy polvi, lonkka ja niskakivut ja parhaassa tapauksessa jalkaterän alueen kivut, jotka muuttuvat neuropaattisiksi. Jos korkeakaarinen jalka on toiminnallinen ja siinä on joustoa voi paljasjalkakenkää kokeilla mutta sinnekin suosittelen pitkittäiskaaren tuen ennen liikkumisen aloittamista. Korkeakaarinen jalka tuo kenkä politiikkaan muutenkin paljon ongelmia ja oikeanlaisten kenkien valitseminen on tärkeää. Korkeakaarista jalkaa ei voi korjata. Voi korjata vain oireita ja ennaltaehkäistä ongelmia.

Heikentynyt iskunvaimennusjärjestelmä tai tasapainon heikentyminen ei ole paljasjalkakenkä indikaatio. Jos kävellään koko painolla keventämättä askelta ei jalkaterä kestä rasitusta, jos alapuolella ei ole iskunvaimennusta. Ja tasapainon heikkeneminen liittyy voimakkaasti sensoriseen järjestelmään, jonka tukipilat yllättävästi löytävät jalkaterän ja varpaiden alueelta. Niitä ei kannata silloin enempää enää rasittaa vaan ostaa kunnon iskunvaimennukselliset kengät ja kotona kävellä paljain jaloin. Kaikille sekään ei sovi vaan tarvitsee myös sisätiloihin kunnon jalkineet. Nämä ongelmat liittyvät usein ikääntymiseen ja monesti omaiset haluavat ostaa vanhemmilleen paljasjalkakenkiä kesäkengiksi koska ne tuntuvat omissa jaloissa hyvältä. Kannattaa silloin miettiä millaisilla kengillä he ovat kävelleet koko ikänsä. Muutos voi olla aikamoinen ja aiheuttaa lisää ongelmia.

Diabeettikojen ja neuropaattisista kivuista kärsivien kannattaa unohtaa paljasjalkakengät. Diabetes hoitamattomana tai mahdollisesti glukoosi arvojen heittelehtiessä ei ole mitään syytä kävellä ilman kunnon iskun vaimennusta. Neuropaattiset säryt tulevat hermoston kautta ja niihin ei paljasjalkakenkä auta. Näissä ongelmissa kannattaa keskustella lääkärin sekä diabeteshoitajan kanssa mitä he suosittelevat kenkä valinnoissa ja tietenkin konsultoida myös jalkahoitajaa. Diabetes ja nivelrikko ovat ainoat sairaudet joissa kannattaa harkita paljasjalkakenkien ostoa. Ja tähänkin voin todeta, että ensin kengät voivat tuntua aivan ihanilta ja vielä koko kesänkin mutta kun vaihdetaan seuraavan kauden kenkään niin keho voi reagoida voimakkaasti ja tuloksena voi olla selkäsäryt ja nivelmuutokset.

Mutta paljasjalkakengissä on myös hyvää ja ne sopivat ns. terveelle ja toiminalliselle jalalle. Ei niinkään ylipainoisille eikä silloin kun ensimmäinen tyvinivel isosta varpaasta osoittaa kohti taivasta. Joka on nykyään nuorilla hyvin yleistä osaksi myös perinnöllinen rakennevika.

Paljasjalkakengillä liikkuminen edellyttää kantaiskumaisen kävelyn unohtamista ja siirtymistä päkiäkävelyyn ja astumaan koko jalkapohjalla käyttäen loppuaskellukseen varpaita. Uusia kenkiä ei kannata laitta heti 5 kilsan lenkille vaan ottaa mukaan lenkkarit ja kävellä ensin paljasjalka kengällä 15 minuuttia ja vaihtaa toiset kengät jalkaan, ja taas uudestaan kokeilla. Näin säästyy pohje- ja akillesjänne vaivoilta. Asiantuntijat sanovat, että keholla menee noin kaksi kuukautta tottua paljasjalkakenkään. Jos niitä käyttää heti koko ajan,  ei itse osaa hahmottaa väärää liikettä ja asentoa eikä näe ongelmien syntymistä. Kannattaa siis aloittaa varovasti ja nauttia kenkien tuomasta hyödystä pikkuhiljaa. Ja muistaa jos hyötyä ei synny ja kokee kengät epämiellyttäviksi tai ne aiheuttavat jalkapohjan kipua niin sitten kengät pitää laittaa narikkaan. Elämä on valintoja.

 sma.jpg

 

 

 

Avainsanat: Paljasjalkakenkä

Voi kun ihanat kengät

Sunnuntai 3.11.2024 - Pirjo Hatzitoliou

dreamstime_xxl_139922091.jpgKengät, parhaat työtoverit

Joskus ja aika usein asiakkaiden kanssa pohditaan kengän kokoa, ja eilen pyhäpäivästä huolimatta pohdimme sitä myös perheen jäsenten kesken. Miksi kenkä voi yhtäkkiä muuttua pieneksi, varpaita painavaksi ja kipua aiheuttavaksi?

Miten mittaat kengät?

Ensiksikin kaikki kenkämerkit eivät ole samaa mittataulukko kokoa, se kannattaa muistaa verkkokauppa ostoksia tehdessä. Jalka on aika helppo mitata laittamalla paperi lattialle ja piirtämällä ääriviivan kantapäähän ja isovarpaan päähän ja vaikka koko jalkaan. Sitten vaan mittamaan kantapään pisimmänkohdan ja isovarpaan pään mitta. Ops, entäpä jos kakkosvarvas isovarpaan vieressä onkin pidempi? sitten pitää mitata kengän mitta sen varpaan päästä kantapäähän. Rakenne vika mikä jalassa silloin on synnynnäinen ja yleensä kakkosvarpaalla on hyvin vähän toimintaa, joka tekisi siitä painopiste varpaan mutta joskus on näinkin. Mittaus siis aina pisimpään kohtaan jalassa päästä toiseen.

Toinen asia mikä kannattaa uusia kenkiä ostaessa katsoa on vanhat kengät ja niiden pohjallinen. Yleensä hyvissä kengissä on irrotettava pohjallinen, ja kun katselet varpaiden ääriviivoja näet missä varpaasi lepäävät liikkuessa. Varpaiden puolella pohjallisessa pitäisi olla vielä noin sentti käynti varaa ja vielä sekin kannattaa tarkistaa onko kantakuppi minkä mallinen. Istuuko siis jalkaterä hyvin kenkään vai huonosti.

Mihin kenkää ostetaan?

Ensin tietenkin kannattaa muistaa, että juoksulenkkari ja kävelylenkkari on eri mallia. Juoksussa nykyään suositaan pehmeitä paksupohjaisia hyvin vaimennettuja kenkiä, vaikka itse ammattilaisena en niitä kaikille suosittelisi. Ihmisen jalka on nimittäin tehty kestämään tärähdyksiä, rasitusta ja erilaisia tasapaino kulmia ja liian pehmeä kenkä estää jalkaterän toiminnan edellytykset. Nuoren ihmisen ja ikääntyvän kenkä tarve ja malli on aina erilainen mutta sitten pitää myös muistaa, että kaikki vanhenemme päivä kerrallaan. Esimerkkinä voin ottaa nivelrikko asiakkaan kiputila liikkuessa johtui liian vaimentavista kengistä. Pehmeä pohja päästää jalan kineettisen ketjun särkymään. Nivelrikossa on tärkeää tukeva pohjallinen, jossa voi olla kaaria tukevia elementtejä tai mahdollisesti jäykkä kierto. Kenkiä on monenlaisia ja muotikenkä ei aina, tai useinkaan olekaan se paras vaihtoehto. Eikä myöskään kenkä, joka on helppo sujauttaa jalkaan koska silloin kenkä ei voi olla tukeva ja kun kenkälusikatkin on keksitty.

Toinen kenkämalli mikä aiheuttaa paljon jalkaongelmia ihmisille, jotka liikkuvatkin paljon on maastojalkineet, erilaiset vaellus tarkoitukseen kehitetyt kengät. Näiden kenkien valitsemisessa kannattaa muistaa, että jos omaa jäykän ykkösnivelen nilkassa eli nilkka taipuu huonosti niin kuin meillä Suomalaisilla tahtoo käydä. Osta silloin lyhytvartiset vaelluskengät. Nilkkasi ei tarvitse tukea vaan päinvastoin toimintaa. Kenkä istuu paremmin, astuminen on helpompaa ja samoin tasapainon pito eikä jalka rasitu  tuetussa varsi kengässä. Jos menet metsään talvella hommaa kenkään säärystin, joka estää lumivahingot. Lyhytvartisia kenkiä on myös helpompi pitää mukana vaelluksella kaksi paria koska ne ovat vähemmän tilaa vieviä rinkassa tai repussa. Vaelluskenkiä suositellaan aina varrellisina mutta siinä vaiheessa unohdetaan mikä vaelluskengän idea on. Sen pitää tukea jalkaa ja suojata sitä, pitää liukkaalla ja estää vammat. Varrella ei ole silloin mitään merkitystä, jos jalka on valmiiksi ”tukeva” vaan silloin pitää miettiä miten jalka saa eniten toimivuutta. Etkö tiedä onko sinulla jäykkä nilkan ykkösnivel tai akillesjänteen alue. Kipaise jalkahoitolaan niin tarkistetaan jalan rakenne. Jos kumisaapas hankaa sääriluun etuosaan tiedät että sinulla on jäykkä nilkka.

Kenkien osto

Sitten mietitään uusia kenkiä. Jos olet kaupassa ostoksilla ja sovitat kenkiä muista aina sovittaa molemmat kengät ja kävellä niillä hieman. Iltapäivä on työikäiselle ihmiselle paras kenkäostos aika,  koska jalat ovat silloin "paksummillaan". Jos taas teet verkkokauppa ostoksia niin varmista kengästä lestin leveys ja se että kenkä on mittataulukon mukaan oikean kokoinen. Ja muista palauttaa kengät, jos ne eivät ole oikean kokoiset. Mitään hokkuspokkus keinoa verkosta ostettavien kenkien sopivuudeksi ei ole, jos niitä ei ole sovittanut etukäteen kaupassa.

Mitä sitten vääränlaiset kengät voivat aiheuttaa

Pahimmassa tapauksessa liian pieni kenkä aiheuttaa vaivasenluun kehittymisen, pohjelihaksen rasituksen, plantaarifaskiitti oireyhtymän joka tässä tapauksessa ei liity rappeumaan, akillesjänteen kalvon ylirasituksen, iskiashermon oireilun, toimimattoman pakaralihaksen, kävely askeleen lyhenemisen, kynsien vaurioitumisen, sisäänkasvavan kynnen, varpaiden pehmytkudoksen kovettumisen tai poistumisen, jalkaterän rakenteen muutokset ja lisäksi nivelrikkoa jne….

Ja mitä liian suuri aiheuttaa koska jalka pääsee liikkumaan kengässä. Lähes samoja oireita mutta lisäksi rasvapatjan surkastumisen, iho ongelmia ja vasaravarpaita.

Miksi jalkahoitajat eivät suosittele Crocseja

Croksit on aluperin suunniteltu spa käyttöön nopeasti jalkaan puettavaksi vettä kestäviksi kengiksi. Niitä ei ole alunperinkään suunniteltu kävelyyn tai liikkumiseen. Croks kenkänä on jalantappo kenkä koska sen toiminta estää kaikki jalan oman rakenteen ja liikkuvuuden tarvitsevat osat. Croks pysyy jalassa vain jos pidät niitä varpailla kiinni. Croks ei tue askeltamista ja ikävä kyllä niiden kumipohja joka joustaa heikentää painetta tarvitsevaa mikroverenkiertoa. En suosittele Crokseja vanhoille enkä nuorille enkä etenkään kasvuiässä oleville lapsille.

Entä paljasjalka kenkä

Sopii monelle mutta ei kovin monella. Paljasjalkakenkä vaatii toiminnallisen ja ns. oikealla tavalla askeltavan jalan. Sitä ei ole suunniteltu juoksu jalkineeksi eikä kovilla pinnoilla käytettäväksi. Paljasjalka kenkä voi tuoda paljon rakennemuutoksia jalkaterään käytössä ja ne huomataan usein vasta liian myöhään. Nivelten venymistä ja kalvojen surkastumista ei voi korjata millään keinolla.

Mikä on hyvä kenkä merkki

Se mikä sopii parhaiten jalkaan aiheuttamatta edellä mainittuja ongelmia ja sellainen kenkä minkä mielellään pukee jalkaan. Merkillä ei ole väliä eikä merkitystä, sillä on väliä onko jaloissa sellaisia ongelmia jotka johtuvat vääränlaisesta kengästä. Ihminen pitää kenkiä loppujen lopuksi monta tuntia päivässä jalassaan ja työkenkä on yhtä kyytiä useimmilla 8 tuntia jalassa, osalla jopa 12 tuntia. Ei siis ole mitenkään harvinaista että kenkä aiheuttaa jalan rakennemuutoksia ja ongelmia jalkaterän alueelle. Joskus vaan pitää nöyrtyä ja ymmärtää että jalan koko voi kasvaa ikääntyessä monta numeroa ja lapsena pidetyt vääränlaiset kengät voivat aiheuttaa ongelmia koko elämän matkalle.dreamstime_l_55563395.jpg 

 

Avainsanat: kenkien valitseminen, kenkien tuomat ongelmat

Tämän kylän paras kenkäkauppa

Sunnuntai 28.11.2021 - Pirjo Hatzitoliou

 

Käyn säännöllisesti tämän kylän parhaassa kenkäkaupassa Äänekoskella. Ja käyn siksi että kyläkenkä kaupan kengät ovat sellaisia, jotka sopivat jalkaani ja kenkäkaupan omistajan Tiinan myyntiä on rentouttavaa seurata. Nimittäin Tiina harvoin myy asiakkaalle sellaisia kenkiä, jotka eivät olisi jalkaan sopivia. Kaupassa käy paljon asiakkaita monista ikäryhmistä ja ikä ihmisten kenkäpolittiikka on Äänekosken Tuotteen kylämyymälässä hyvin otettu huomioon.

Mutta BlackFridayn teemana olivat kuitenkin asiakkaat, jotka tekivät hoitotyötä ja valittelivat kantapääkipuja ja etsivät siihen kenkää, joka on pehmeä. Jalkojen kiputilat kotona olivat monelle tuttuja ja juuri silloin jalkahoitajan tuntosarvet hypähtivät ja aivot alkoivat raksuttamaan. Onko syynä kenkä vai jalka? Seisomatyötä tekevän jalkaongelmat eivät yleensä ole jalkaterän alueella kovettumina tai halkeamina, vaan ikävä kyllä ne kantavat voimat ovat lihakset ja verenkierto. Mutta palataan ensin kantapääkipujen pariin.

Kotia kohti ajaessani aivoni raksuttivat kantapää kipujen alkulähdettä eli sitä mistä kipu tilat syntyvät. Niihin on muutamia selkeitä aiheuttajia mutta on myös muutamia, joiden syytä on vaikea löytää. Yleensä kiputilat alkavat kengän vaihdon yhteydessä ja yleisesti siirrytään matalasta korkeampaan (ei korko) tai toisin päin korkeasta matalampaan. Eli kantapää kipuja on hyvin usein vuodenaikojen vaihtuessa.

Kantapääkivun syynähän ovat useimmiten jalkapohjan kalvorakenteiden venyminen ja isovarpaan yliojentuminen kävellessä. Miksi nostamme varpaita ylöspäin kävelyn lopputyönnön kohdalla, kun niiden pitäisi työntää jalkaterää eteenpäin. Miksi useimpiin lenkkikenkiin on asennuttu koroke varpaiden alle, ei siksi että varpaat nousisivat juostessa pystyy vaan siksi että juoksimme korokkeen yli varpaiden käyttäen.

Jos siis varpaita varsinkin isoa varvasta eli ykkös sädettä yliojentaa, eli vetää ylöspäin jalkapöydän suuntaisesti niin virhe asento aiheuttaa yliojentumista jalkapohjassa ja sitä kautta liikakuormitusta. No miten tämä vaikuttaa kantapäähän. Kantaluun reunaan kiinnittyy keskelle jalkapohjaa pohjelihaksen päältä kalvo, toinen kalvo ns. viuhkakalvo lähtee siitä eteenpäin peittäen myös varpaat. Siellä välissä on se surullisen kuuluisa plantaari faskiitti jonka kuuluisi pitää näitä kahta kalvoryhmää ryhdissä. Jos kalvo pääse venymään niin se aiheuttaa kiputilan kantapäähän keräten sinne nestettä, joka aiheuttaa tulehdusta. Jos kenkä on korollinen niin plantaari faskiitti on koko ajan hieman venyneenä ja kun kenkä vaihtuu tasaiseksi niin kantaluu pääsee liikkumaan ja kiputilat säteilevät usein kantaosan reunoihin. Kun taasen kävellään normaalisti tasapohjalla ja laitetaan pienikin korko kannan alle niin sama venytys siellä taas tapahtuu, ja kalvon ollessa venytyksessä pitkiä aikoja alkaa tapahtua taas sama tradegia, kalvo venyy ja kantaluu liikkuu väärään asentoon. Puhutaan ylikuormitus tilasta, jolloin kantapää tulehtuu, sitä kuumottaa ja se turpoaa.

Auttaako tähän oireeseen pehmeä kenkä. Jossakin tapauksissa kyllä mutta lähtisin kuitenkin liikenteeseen siitä, että palataan tilanteeseen milloin kivut alkoivat syntyä. Onko kipu lisääntynyt pikkuhiljaa, onko painoa tullut lisää, on kantapää rasittunut äkillisestä liikunnasta, onko kenkä vaihtunut, mahtuuko kantapää kunnolla kantakuppiin ja onko kenkä oikean kokoinen. Kysymyksiä on monta mutta miten oiretta kannattaa hoitaa, kun sellainen tulee.

Ensisijaisesti muutaman viikon lepo ja jos töissä on koko päivän jalkojenpäällä, olisi kengässä oltava iskunvaimentava pohjallinen joka kuitenkin tukee kantaosaa ettei se pääse liikkumaan. Kylmähoito, laserhoito ja ensisijaisesti kotona hyvä rauhalliset venyttelyt joista saa varmasti ohjeita työterveydestä. Erittäin tärkeä on hieronta jonka tulisi olla kevyttä ja rentouttavaa alaraajoihin kohdistuvaa. Täytyy myös muistaa, että alaselän ja pakaralihasten kireys voi aiheuttaa myös alaraajojen tiukkuutta. Kantaluuta voidaan myös passiivisesti mobilisoida, sen voi tehdä fysioterapetti tai jalkahoitaja ja sen jälkeen omahoitona kipuilija itse. Mutta tärkeintä on lihasten vahvistaminen ja huomion kiinnittäminen siihen onko jaloissa turvotusta työpäivän jälkeen.

Kylmähoito on helppo kotona tehdä ihan pakastepusseilla. Kantapää kivun hoidossa on lepo aivan yhtä tärkeää kuin myös aktiivinen terapia.

Kun kaikkea tätä mietitään niin pitkälle edennyt kantapää kipu aiheuttaa myös kävelyn muutoksia, jolloin kävely ohjaus on myös yksi osa hoitoa. Muuttunut kävely voi aiheuttaa lonkka, polvi ja alaselkä kipuja, joiden hoitaminen on taasen ihan eri juttu kuin kantapään. Ja tärkeää on olla unohtamatta pitkittyneet kivun jälkihoidossa, että muuttuneen alaraajan toiminnan tukemiseksi olisi hyvä teettää pohjallinen asiantuntijalla, ei urheilukaupassa. Pohjallista pidetään sen aikaa, kun tilanne on kokonaan kivun osalta ohi.

Miten tätä kokonaisuutta voidaan ennaltaehkäistä parhaiten. Paras keino pitää seisomatyössä jaloista huolta on pitää tukisukkia päivän ajan jalassa.  Se estää kuona-aineiden kasautumisen, parantaa verenkiertoa ja pitää kantaluun turvotuksen poissa. Vahvat alaraaja lihakset ja sopivat toiminnalliset venytykset ovat parasta ennaltaehkäisyä jalkojen kiputiloihin ja rakenne ongelmiin. Kengän vaihtaminen korollisempaan voi olla ongelma alkulähde jos lihaksisto ei tue korotettua kantapäätä. Tukisukkia myydään kaupoissa sekä verkkokaupoissa ja venyttelyä tulisi päivän aikana tehdä vähintään 20 min joka on aika vähän meidän koko päivän tuntimäärästä.

Jos kantakipuja on jatkuvasti on tärkeää käydä asiantuntijan vastaanotolla ja selvittää mikä lihasryhmä on se joka pettää kineettisessä ketjussa. Lähdes kaikki kantakivut ovat selätettävissä melko yksinkertaisilla ja helpoilla omahoito ohjeistuksilla. Kenkävalinta on tärkeää ja kenkien valinnassa on hyvä käyttää apuna ammattilaista.

 

 

 

Avainsanat: kantapää kivut, kenkä,