BLOGIT

Tämän kylän paras kenkäkauppa

Sunnuntai 28.11.2021 - Pirjo Hatzitoliou


 

Käyn säännöllisesti tämän kylän parhaassa kenkäkaupassa Äänekoskella. Ja käyn siksi että kyläkenkä kaupan kengät ovat sellaisia, jotka sopivat jalkaani ja kenkäkaupan omistajan Tiinan myyntiä on rentouttavaa seurata. Nimittäin Tiina harvoin myy asiakkaalle sellaisia kenkiä, jotka eivät olisi jalkaan sopivia. Kaupassa käy paljon asiakkaita monista ikäryhmistä ja ikä ihmisten kenkäpolittiikka on Äänekosken Tuotteen kylämyymälässä hyvin otettu huomioon.

Mutta BlackFridayn teemana olivat kuitenkin asiakkaat, jotka tekivät hoitotyötä ja valittelivat kantapääkipuja ja etsivät siihen kenkää, joka on pehmeä. Jalkojen kiputilat kotona olivat monelle tuttuja ja juuri silloin jalkahoitajan tuntosarvet hypähtivät ja aivot alkoivat raksuttamaan. Onko syynä kenkä vai jalka? Seisomatyötä tekevän jalkaongelmat eivät yleensä ole jalkaterän alueella kovettumina tai halkeamina, vaan ikävä kyllä ne kantavat voimat ovat lihakset ja verenkierto. Mutta palataan ensin kantapääkipujen pariin.

Kotia kohti ajaessani aivoni raksuttivat kantapää kipujen alkulähdettä eli sitä mistä kipu tilat syntyvät. Niihin on muutamia selkeitä aiheuttajia mutta on myös muutamia, joiden syytä on vaikea löytää. Yleensä kiputilat alkavat kengän vaihdon yhteydessä ja yleisesti siirrytään matalasta korkeampaan (ei korko) tai toisin päin korkeasta matalampaan. Eli kantapää kipuja on hyvin usein vuodenaikojen vaihtuessa.

Kantapääkivun syynähän ovat useimmiten jalkapohjan kalvorakenteiden venyminen ja isovarpaan yliojentuminen kävellessä. Miksi nostamme varpaita ylöspäin kävelyn lopputyönnön kohdalla, kun niiden pitäisi työntää jalkaterää eteenpäin. Miksi useimpiin lenkkikenkiin on asennuttu koroke varpaiden alle, ei siksi että varpaat nousisivat juostessa pystyy vaan siksi että juoksimme korokkeen yli varpaiden käyttäen.

Jos siis varpaita varsinkin isoa varvasta eli ykkös sädettä yliojentaa, eli vetää ylöspäin jalkapöydän suuntaisesti niin virhe asento aiheuttaa yliojentumista jalkapohjassa ja sitä kautta liikakuormitusta. No miten tämä vaikuttaa kantapäähän. Kantaluun reunaan kiinnittyy keskelle jalkapohjaa pohjelihaksen päältä kalvo, toinen kalvo ns. viuhkakalvo lähtee siitä eteenpäin peittäen myös varpaat. Siellä välissä on se surullisen kuuluisa plantaari faskiitti jonka kuuluisi pitää näitä kahta kalvoryhmää ryhdissä. Jos kalvo pääse venymään niin se aiheuttaa kiputilan kantapäähän keräten sinne nestettä, joka aiheuttaa tulehdusta. Jos kenkä on korollinen niin plantaari faskiitti on koko ajan hieman venyneenä ja kun kenkä vaihtuu tasaiseksi niin kantaluu pääsee liikkumaan ja kiputilat säteilevät usein kantaosan reunoihin. Kun taasen kävellään normaalisti tasapohjalla ja laitetaan pienikin korko kannan alle niin sama venytys siellä taas tapahtuu, ja kalvon ollessa venytyksessä pitkiä aikoja alkaa tapahtua taas sama tradegia, kalvo venyy ja kantaluu liikkuu väärään asentoon. Puhutaan ylikuormitus tilasta, jolloin kantapää tulehtuu, sitä kuumottaa ja se turpoaa.

Auttaako tähän oireeseen pehmeä kenkä. Jossakin tapauksissa kyllä mutta lähtisin kuitenkin liikenteeseen siitä, että palataan tilanteeseen milloin kivut alkoivat syntyä. Onko kipu lisääntynyt pikkuhiljaa, onko painoa tullut lisää, on kantapää rasittunut äkillisestä liikunnasta, onko kenkä vaihtunut, mahtuuko kantapää kunnolla kantakuppiin ja onko kenkä oikean kokoinen. Kysymyksiä on monta mutta miten oiretta kannattaa hoitaa, kun sellainen tulee.

Ensisijaisesti muutaman viikon lepo ja jos töissä on koko päivän jalkojenpäällä, olisi kengässä oltava iskunvaimentava pohjallinen joka kuitenkin tukee kantaosaa ettei se pääse liikkumaan. Kylmähoito, laserhoito ja ensisijaisesti kotona hyvä rauhalliset venyttelyt joista saa varmasti ohjeita työterveydestä. Erittäin tärkeä on hieronta jonka tulisi olla kevyttä ja rentouttavaa alaraajoihin kohdistuvaa. Täytyy myös muistaa, että alaselän ja pakaralihasten kireys voi aiheuttaa myös alaraajojen tiukkuutta. Kantaluuta voidaan myös passiivisesti mobilisoida, sen voi tehdä fysioterapetti tai jalkahoitaja ja sen jälkeen omahoitona kipuilija itse. Mutta tärkeintä on lihasten vahvistaminen ja huomion kiinnittäminen siihen onko jaloissa turvotusta työpäivän jälkeen.

Kylmähoito on helppo kotona tehdä ihan pakastepusseilla. Kantapää kivun hoidossa on lepo aivan yhtä tärkeää kuin myös aktiivinen terapia.

Kun kaikkea tätä mietitään niin pitkälle edennyt kantapää kipu aiheuttaa myös kävelyn muutoksia, jolloin kävely ohjaus on myös yksi osa hoitoa. Muuttunut kävely voi aiheuttaa lonkka, polvi ja alaselkä kipuja, joiden hoitaminen on taasen ihan eri juttu kuin kantapään. Ja tärkeää on olla unohtamatta pitkittyneet kivun jälkihoidossa, että muuttuneen alaraajan toiminnan tukemiseksi olisi hyvä teettää pohjallinen asiantuntijalla, ei urheilukaupassa. Pohjallista pidetään sen aikaa, kun tilanne on kokonaan kivun osalta ohi.

Miten tätä kokonaisuutta voidaan ennaltaehkäistä parhaiten. Paras keino pitää seisomatyössä jaloista huolta on pitää tukisukkia päivän ajan jalassa.  Se estää kuona-aineiden kasautumisen, parantaa verenkiertoa ja pitää kantaluun turvotuksen poissa. Vahvat alaraaja lihakset ja sopivat toiminnalliset venytykset ovat parasta ennaltaehkäisyä jalkojen kiputiloihin ja rakenne ongelmiin. Kengän vaihtaminen korollisempaan voi olla ongelma alkulähde jos lihaksisto ei tue korotettua kantapäätä. Tukisukkia myydään kaupoissa sekä verkkokaupoissa ja venyttelyä tulisi päivän aikana tehdä vähintään 20 min joka on aika vähän meidän koko päivän tuntimäärästä.

Jos kantakipuja on jatkuvasti on tärkeää käydä asiantuntijan vastaanotolla ja selvittää mikä lihasryhmä on se joka pettää kineettisessä ketjussa. Lähdes kaikki kantakivut ovat selätettävissä melko yksinkertaisilla ja helpoilla omahoito ohjeistuksilla. Kenkävalinta on tärkeää ja kenkien valinnassa on hyvä käyttää apuna ammattilaista.

 

 

 

Avainsanat: kantapää kivut, kenkä,