UA-227129219-1

BLOGIT

Paljon rahaa tyhjästä

Sunnuntai 15.11.2020 - Pirjo Hatzitoliou


PALJON RAHAA TYHJÄSTÄ

 

Viime aikoina olen kirjoittanut näitä tarinoita liian vähän. Elämässä on ollut aika paljon muuta kirjoitettavaa ja ne tarinat eivät kirjoittaudu paperille. Korona on aktivoinut some seuraamisen ja ihmisten tiedon nälkä omien terveysongelmien selvittelyyn on lisääntynyt. Jalkaongelmat ovat yksi suosituimmista ongelmista, joihin etsitään ratkaisua netistä ja toivotaan että  ongelmat hoituu ilman ammattilaistakin. Jos hammasta kolottaa niin harvemmin kukaan menee nettiin etsimään miten voi oman hampaansa hoitaa mutta jalat ovat sellaiset, että niiden ongelmat ovat aina ensisijaisesti aina  jostakin syystä hoidettava omatoimisesti. Mutta miksi lähdin kirjoittamaan isänpäivän iloksi tätä kertomusta, on se että ystäväni lähetti minulle uuden laihdutusvinkin aamulla,  jonka kyllä olin nähnyt aikaisemminkin mutten siihen niinkään kiinnittänyt enempää huomiota. Ihmisiä huijataan eri tavoin ja yritetään vaikuttaa niihin elämää hallitseviin ongelmiin jotka ovat yleisiä, erilaisilla laitteilla ja välineillä joilla ei ole mitään merkitystä itse ongelman korjaamisen kanssa,  tai niin kuin aamuinen laite oli täysin huijausta. Ja niistä haluan kirjoittaa tänään.

Kuukausi sitten facebookissa tuli vastaan kynsisienen hoito laite jonka hinta oli 149 euroa. Se on valo jonka teho vastaa tehokasta otsalamppua sinisenä valona ja laite asetetaan sormeen tai kynteen kuten pyykkipoika. Laite on muovia ja sen teho perustuu myyjän mukaan laseriin. Ja julkaisussa luki jo useita ”ostettu” kommentteja jotka toki voi olla myös markkinointi yhtiöiden ammatti kommentoijia vauhdittaakseen myyntiä. Todellisuudessa laitteen hinta voin olla myyjälle ostaessa Kiinan markkinoilta 1.40 senttiä. Laseri ei pure sieneen, jos sen kuumuus ei ylity polttopisteeseen asti ja heikompia lasereita on kyllä jo testattu jalkahoitolassani Keypointin toimesta ilman tuloksia. Näitä tehokkaita laitteita on Suomessa vain muutama,  ja ne vaativat tilat jotka soveltuvat näihin hoitoihin. Ja silti sieni ei välttämättä lähde kynsistä. Eli mitään jippoja taaskaan ei tähän ongelmaan ole maailmassa keksitty. Sieni paranee lääkkeillä ja joskus ei niilläkään. Lääkkeitä myös markkinoidaan netissä mutta jokainen järkevä ihminen tajuaa ettei Suomen rajojen sisäpuolelle voi tuoda lääkeaineita ilman lupaa. Eli nekin ovat huijausta. Lääkehoitoon pitää vielä yhdistää jalkahoitokin, jotta tulokset ovat tavoitteelliset ja konservatiivisessa hoidossa jalkahoito on ainut keino pitää sientä kurissa.  Halutessaan kokeilla laite hoitoja,  voi ostaa muutaman euron pyöränvalon ja tuntea valon voiman, tulos on sama kuin 149 euroa maksavalla kynsisienen poisto laserilla.

Toinen myyntiartikkeli johon olen törmännyt korona aikana on erilaiset varpaiden väleihin asetettavat silikonit ja muotit, joilla luvataan varpaiden oikaisuja, vaivasenluiden häviämistä ja kantapääkipujen poistumista. Varpaiden väliin ei pitäisi silikonia enää nykyään laittaa, meillä on Suomessa myynnissä jo huippu geelituotteet, jotka eivät rasita ihoa eivätkä tee hautumia varpaiden väleihin. Myöskään näistä markkinoiduista tuotteista mikään ei suorista vasaravarpaita eikä vaivasenluuta. Ne maksavat kymmenkertaisesti enemmän netistä ostettuna kuin jalkahoitoloista. Geelituotteita  on jokaisessa jalkahoitolassa tarjolla,  ja ammattilainen voi kertoa onko niistä mitään hyötyä omassa jalassa vai onko jalan virheastuminen mahdollista korjata vaikkapa yksinkertaisilla venytysliikkeillä.

Myöskään erilaiset lymfalaitteet, joissa jalkaterää alipaineistetaan eivät välttämättä sovi kaikille. Niiden käyttäminen jalkaterän alueelle vaatii ammattitaitoa ja hyvin harvoin pelkkä lymfa toimii esimerkiksi kantapää kivuissa, joissa suurin syyllinen on yleensä vääränlainen kenkä ja sillä astuminen. Kantapää kivut ovat nykyään niin yleisiä, että voin melkein sanoa kenkäteollisuuden olevan siihen osa syyllinen yhdessä liikunnan ja rasitusvammojen kanssa. Lymfalaite hoitoja mainostetaan, ja niitä tehdään myös asiantuntijoiden toimesta mutta uskoisin että omatoiminen hoito on riski, jota ei kannata ottaa. Myöskään pelkkä lymfahoito ei auta, tarvitaan myös muita konsteja tulehdusperäisten ongelmien hoitoon kuten kantapää  kivut ovat.

Olen aina sanonut että jalkojen ongelmiin ei löydy mitään kiertotietä onneen vaan yleensä ne vaativat selvittelyä ja hoitosuunnitelman tekemistä. Jalkahoitolassa käynti on aina parempi kuin pitkittää kiputiloja tai sienen leviämistä kynsissä koska hoito alkaa heti. Välttämättä hoitokertoja ei tarvita kuin yksi ja sen jälkeen järkeviä omahoito ohjeita noudattamalla selviää eteenpäin.

Uskon että Jyväskylässä ammatikseen jalkahoitoja tekevät hoitajat pystyvät kaikkien näiden ongelmien ratkaisuun paljon edullisemmin kuin edes yksikään netistä ostettu omahoito tuote tai laite kustantaa niiden ostajille.

 

 

 

Avainsanat: Some, terveys