BLOGIT

Kolmen ÄsSän kynnen

Perjantai 8.7.2022 - Pirjo Hatzitoliou

Kolmen ässän kynsi hoitola

Jalkahoitajana olen nähnyt monenlaisia kynsiä, joista suurin osa on hoidettavissa helposti jalkahoitolassa. Aina ei ongelma korjaannut yhdellä jalkahoito käynnillä mutta hoitosuunnittelussa kannattaa aina muistaa, että kynnet kasvavat elämämme loppuun asti ja luultavasti myös sen jälkeen.

Sienikynnet

Yleisin kynteen liittyvä ongelma on sienikynnet, joita asiakkaat ensin ratkaisevat omatoimisesti apteekkituotteilla ja suurin osa tuloksetta. Sienikynnet ovat esteettinen ongelma, johon ratkaisu löytyy yhteistyössä lääkärin ja jalkahoitajan käynnillä. Jos asiakas käy ensin lääkärissä ja kynsistä otetaan niitä ensin ohentamatta näyte, voi näyte olla negatiivinen. Siksi suosittelen aina ensin jalkahoitajaa ja sitten medikaalista hoitopolkua, joka tulee aloittaa näytteenotolla. Jos taasen tehdään yhteistyötä sienikynsien häätöön jalkahoitolassa niin konservatiivinen hoitopolku alkaa tehokkaalla yhteistyöllä, jalkahoitolassa käynnillä ja omahoidolla kotona. Sieni kynsiin löytyy aina hoito, joka helpottaa ongelmaa ja medikaalisella hoitopolulla parantaa kynnet.

Sisäänkasvanut kynsi

Toiseksi yleisin kynsiongelma on sisäänkasvaneet kynnet, joita jostakin syystä korona vuosina on ollut erityisen paljon. Sisäänkasvanut kynsi on harvoin kynnen ongelma, vaan syyllinen on ulkopuolelta tuleva paine tai jalan rakenneongelmat. Jälkimmäisessä yleisin syyllinen on isovarpaan viimeisen tyvinivelen kääntyminen ylöspäin, joka on aina synnynnäinen ongelma. Sisäänkasvaneen kynnen asteen mukaan jalkahoitolassa aloitetaan jalkahoidon suunnittelu. Joskus riittää kynnen leikkaaminen oikeaan asentoon ja joskus tarvitaan kovempia konsteja kuten sisäänkasvaneen kynnen oikaisuhoitoja. Hoito jalkahoitolassa ei ole ongelma, mutta ongelmaksi muodostuu, jos asiakas hoitaa tulehtunutta kynnen reunaa kotikonsteilla ja tulehdus leviää syvempiin kudoksiin. Tämä tilanne myös edesauttaa kynnen rakenteen muutoksia ja kynnen reunaan tulehdus kudoksen muodostumista. Tällöin hoito vaatii myös lääkärissä käyntiä. Sisäänkasvaneen kynnen hoitoon ei kuulu varpaan liotus vaan suihkutus, liottamalla lisätään kynnen reunan tulehdusta. Jalkahoitolaan ajoissa tullut asiakas selviää yleensä yhdellä käynnillä, kun taasen pitkittynyt tulehdus ja useita antibioottikuureja syönyt kertaakaan jalkahoitajaa nähnyt varvas voi joutua käymään hoitolassa useita kertoja ennen kuin iho alue kynnen reunassa rauhoittuu. Jalkahoitolassa kynsien ongelmat ratkaistaan niitä ei pitkitetä.

Pihtikynsi

Kolmas kynsien ongelma on pihtikynnet, jotka menevät s kirjaimen alle juuri sen takia että niihin liittyy usein sieni sekä sisäänkasvu. Pihtikynnet ovat kuitenkin vahvasti perinnölliset ja ne ovat suurilta osin enemmän naisten, kun miesten ongelma. Naisilla pihtikynsi alkaa muodostua ikääntyessä ja sen muodostumiseen liittyy myös vahvasti vaihdevuodet. Pihtikynsi on rakenneongelma, joka korjataan jalkahoitolassa ja sen hoitoon liittyy myös omahoito ohjeistusta, jota noudattaessa kynnen rakenne muuttuu ja siitä tulee joustavampi sekä kirkas. Pihtikynsien suurin ongelma on, ettei niiden kasvua huomaa ennen kuin ne ovat kivuliaat.

Kaikissa näissä kynsiongelmissa kannatta kääntyä jalkahoitajan puoleen. Olen kynsien asiantuntija ja pystyn havainnoimaan monet kynsiongelmat jo ennen niiden muodostumista mahdottomiksi ongelma kynsiksi.

 

 

Avainsanat: sienikynsi, sisäänkasvanut kynsi, pihtikynsi

Jalkahoidon perusteet

Maanantai 27.5.2019 - Pirjo Hatzitoliou

Jalkahoito on edelleen ja yhä enemmän ihmisen kokonaisvaltaista hoitamista. Eri fyysisten osa-alueiden tuntemus ja psyykkisten asioiden tietämys on koko jalkahoidon syvin ja vahvin perusta. Panostan jalkahoitolassa enemmän asiakkaan kokonaisvaltaisen tilanteen hahmottamiseen, kuin papereiden ja lomakkeiden täyttämiseen. Tärkeintä on että syy jalkaongelmiin selviää heti tai myöhemmin ja ne ratkaistaan yhdessä eikä erikseen.

Hoitolatukun Tuonti Oy ostaa jalkahoitolastani koulutus ja asiantuntija palvelut. Asiantuntemus ei ole tullut minulle elämän lahjana sillä Hoitolatukku on kouluttanut minua ja heitellyt ympäri maailmaa, jotta olen voinut etsiä tietoa ja tutustua eri maiden jalkahoito kulttuureihin. Lisäksi asiantuntijana olen saanut paljon tietoa näiden vuosien aikana tutkimalla omia asiakkaitani ja edelleen painotan jalkahoidon olevan terveydenhoidon perusta niin kuin hammashoitokin. Joskin hammashuollossa harvemmin tulee keskusteltua hoitajan tai lääkärin kanssa. Pyrkimyksenä jalkahoidossa on ensisijaisesti korjata, hoitaa ja selvittää ongelmaan ratkaisu.

Netin kautta jalkahoitoon voi ammentaa runsaasti tietoa mutta aivan kuten kaikessa tiedossa kannattaa olla hyvin kriittinen lukemaansa ja miettiä onko taka-alalla tuotteen markkinointi vai tutkittu tieto. Eniten jalkahoitajan näkökulmasta harmittaa apteekeissa myytävät sienikynsi tuotteet, jotka aiheuttavat enemmän ongelmia kuin hyötyä asiakkaiden kynsille. Tuotteiden, joita ei voida lääkkeiksi kutsua aiheuttamat ongelmat ovat niin moninaiset, että huonommassa tapauksessa asiakkaan kynnet ovat irronneet eivätkä ole kasvaneet takaisin. Siksi suosittelen aina ensin käymään jalkahoitolassa ennen kuin päättää sortua apteekkien tarjoamiin kynsisieniongelmien ratkaisuihin. Jalkahoidossa arvioidaan ja tarpeen mukaan mietitään hoitoja, jotka olisivat kynsiin tavoitteelliset. Asiakkaan on aina oltava mukana koko sydämestään silloin kun alamme taltuttamaan sieni-infektioita.

Suomessa lääkärit ovat korkeasti koulutettuja, heillä on kuitenkin hyvin vähän tietoa ja taitoa jalkaongelmiin jopa niin vähän että joskus pelastan asiakkaita heidän käsistään. Suurin ongelma tällä hetkellä on syylän etiologian tunteminen ja se että kuinka syylän ja känsän erottaa. Känsän hoitoon ei jäädyttäminen ole paras vaihtoehto ja voisin sanoa, että se on lähes viimeinen jos saisin viimeisen sanani sanoa. Känsän hoitoon on ensisijainen hoito poistaminen ja toinen känsän tulon syyn selvittäminen. Syylä vaatii kovempia otteita ja joskus syylänkin kanssa saadaan taistella vaikka jalkahoitolassa on tehokas hoito keino käytössä. Useimmiten syylä häviää kerta heitolla. Lääkärissä syylän jäädytys varsinkin käsien iholta on aika tuskallista potilaalle myöhemmin. Syylä voidaan poistaa käsien iholta varmemmin ja helpommin kuin jalkapohjan alueelta ja hoito kestää sadasosa sekunnin.

Laaja osaaminen jalkahoidossa on siis tärkeää eikä ole yhden tekevää kelle jalkahoitajalle hakeutuu. Ammattilaisella on ammattilaisen välineet joita osaa käyttää oikein ja ammattilainen osaa etsiä tietoa jos asiakkaan ongelmaa ei löydy ratkaisua. Jalat kantavat meitä hautaan asti tai niin kuin olenkin todennut että ainakin lähelle, loppumatka mennään jonkun toisen kyydissä.

 

colorful-1353144__4802.png

Avainsanat: syylä, lääkäri, asiakas, sieni, hoito