BLOGIT

Kolmen ÄsSän kynnen

Perjantai 8.7.2022 - Pirjo Hatzitoliou


Kolmen ässän kynsi hoitola

Jalkahoitajana olen nähnyt monenlaisia kynsiä, joista suurin osa on hoidettavissa helposti jalkahoitolassa. Aina ei ongelma korjaannut yhdellä jalkahoito käynnillä mutta hoitosuunnittelussa kannattaa aina muistaa, että kynnet kasvavat elämämme loppuun asti ja luultavasti myös sen jälkeen.

Sienikynnet

Yleisin kynteen liittyvä ongelma on sienikynnet, joita asiakkaat ensin ratkaisevat omatoimisesti apteekkituotteilla ja suurin osa tuloksetta. Sienikynnet ovat esteettinen ongelma, johon ratkaisu löytyy yhteistyössä lääkärin ja jalkahoitajan käynnillä. Jos asiakas käy ensin lääkärissä ja kynsistä otetaan niitä ensin ohentamatta näyte, voi näyte olla negatiivinen. Siksi suosittelen aina ensin jalkahoitajaa ja sitten medikaalista hoitopolkua, joka tulee aloittaa näytteenotolla. Jos taasen tehdään yhteistyötä sienikynsien häätöön jalkahoitolassa niin konservatiivinen hoitopolku alkaa tehokkaalla yhteistyöllä, jalkahoitolassa käynnillä ja omahoidolla kotona. Sieni kynsiin löytyy aina hoito, joka helpottaa ongelmaa ja medikaalisella hoitopolulla parantaa kynnet.

Sisäänkasvanut kynsi

Toiseksi yleisin kynsiongelma on sisäänkasvaneet kynnet, joita jostakin syystä korona vuosina on ollut erityisen paljon. Sisäänkasvanut kynsi on harvoin kynnen ongelma, vaan syyllinen on ulkopuolelta tuleva paine tai jalan rakenneongelmat. Jälkimmäisessä yleisin syyllinen on isovarpaan viimeisen tyvinivelen kääntyminen ylöspäin, joka on aina synnynnäinen ongelma. Sisäänkasvaneen kynnen asteen mukaan jalkahoitolassa aloitetaan jalkahoidon suunnittelu. Joskus riittää kynnen leikkaaminen oikeaan asentoon ja joskus tarvitaan kovempia konsteja kuten sisäänkasvaneen kynnen oikaisuhoitoja. Hoito jalkahoitolassa ei ole ongelma, mutta ongelmaksi muodostuu, jos asiakas hoitaa tulehtunutta kynnen reunaa kotikonsteilla ja tulehdus leviää syvempiin kudoksiin. Tämä tilanne myös edesauttaa kynnen rakenteen muutoksia ja kynnen reunaan tulehdus kudoksen muodostumista. Tällöin hoito vaatii myös lääkärissä käyntiä. Sisäänkasvaneen kynnen hoitoon ei kuulu varpaan liotus vaan suihkutus, liottamalla lisätään kynnen reunan tulehdusta. Jalkahoitolaan ajoissa tullut asiakas selviää yleensä yhdellä käynnillä, kun taasen pitkittynyt tulehdus ja useita antibioottikuureja syönyt kertaakaan jalkahoitajaa nähnyt varvas voi joutua käymään hoitolassa useita kertoja ennen kuin iho alue kynnen reunassa rauhoittuu. Jalkahoitolassa kynsien ongelmat ratkaistaan niitä ei pitkitetä.

Pihtikynsi

Kolmas kynsien ongelma on pihtikynnet, jotka menevät s kirjaimen alle juuri sen takia että niihin liittyy usein sieni sekä sisäänkasvu. Pihtikynnet ovat kuitenkin vahvasti perinnölliset ja ne ovat suurilta osin enemmän naisten, kun miesten ongelma. Naisilla pihtikynsi alkaa muodostua ikääntyessä ja sen muodostumiseen liittyy myös vahvasti vaihdevuodet. Pihtikynsi on rakenneongelma, joka korjataan jalkahoitolassa ja sen hoitoon liittyy myös omahoito ohjeistusta, jota noudattaessa kynnen rakenne muuttuu ja siitä tulee joustavampi sekä kirkas. Pihtikynsien suurin ongelma on, ettei niiden kasvua huomaa ennen kuin ne ovat kivuliaat.

Kaikissa näissä kynsiongelmissa kannatta kääntyä jalkahoitajan puoleen. Olen kynsien asiantuntija ja pystyn havainnoimaan monet kynsiongelmat jo ennen niiden muodostumista mahdottomiksi ongelma kynsiksi.

 

 

Avainsanat: sienikynsi, sisäänkasvanut kynsi, pihtikynsi