BLOGIT

Jalat

Lauantai 17.3.2018 - Pirjo Hatzitoliou


Jalkahoito ja jalkahoitolan pyörittäminen on monimuotoinen yritystoiminta. Se ei rajoitu osaamisen puolesta ainoastaan kynsien leikkaukseen ja kovettumien poistoon eikä jalkojen liotukseen. Ammattitaidon pitäisi yltää päästä jalkoihin ja tällä hetkellä ikääntyviä asiakkaita kohdatessani pitää myös muistaa olla korvat auki ja osata kuunnella. Elämme monien ihmisten ympäröimänä mutta usein olemme hyvin yksinäisiä. Puhuminen voi olla parasta jalkojenhoitoa.

Viime vuoden aikana olen täyttänyt kalenteriani monen ikäryhmän asiakkaista. Lapset ovat mukavaa vaihtelua ja heidän jalkaongelmansa ovat usein nopeasti selvitettyjä. Vanhemmat taistelevat syylä virusten kanssa, kunnes ratkaisevat ongelmia jalkahoitajan ammattitaitoon nojaten. Kun nuorin asiakas on jalkahoitolassa 2 vuotta ja vanhin on täyttänyt jo viime vuonna 102 niin elämän kirjo siinä välissä on enemmän kuin rikas. Se että Suomi täytti sata vuotta ei tunnu yhtään kummalliselta, kun miettii mitä satavuotiaan asiakkaan elämään on mahtunut. Jalkojen hyvinvointi on ollut melko viimeinen asia elämässä sata vuotta sitten mutta nyt sadan vuoden jälkeen asiakkaan kivuttoman elämän  jatkumisen tärkein asia.

Usein naiset kysyvät onko jalkahoitolassa mies asiakkaita. Ja minulla on ilo vastata, että onpa hyvinkin ja aika monta. Miesten jalkahoito on hyvin erilaista kuin naisten koska miehet ovat lähestulkoon aina joutuneet kulkemaan hyvissä kengissä. Kuitenkin perinnölliset ja rakenteelliset jalkaongelmat ovat myös heille tuttuja ja kynsien ongelmat kulkevat sukupolvelta toiselle. Ei siis ole erikseen miesten ja naisten jalkahoitoa jossa hoidetaan jalkojen terveyttä. Miehet ovat myös hyvin motivoituneita jalkahoitoon, kun ongelmat korjaantuvat omahoito ohjeiden kautta.

Eri ikäryhmien jalkaongelmat ovat kuitenkin muuttuneet näinä vuosina, kun olen jalkahoitoja tehnyt. Eniten jalkojen hyvinvointiin vaikuttaa se, että ihmisten liikkumis-ympäristö on muuttunut ja mikä ikävintä nuorten kenkävalinnat eivät ole aina sään mukaisia eikä jalka ystävällisiä. Lisäksi liikunta- ravinto ja elämän tavat ovat enemmän kuin erilaisia kuin vielä vaikkapa 15 vuotta sitten. Muutokset tapahtuvat niin nopeasti että evoluutio jalkojen toiminnan pitämiseksi yllä oikealla tavalla ei enää ole helppoa.  Helposti kaikki jalkaongelmien syyt laitetaan ylipainon ja vähäisen liikunnan syyksi mutta asiassa on myös kääntöpuoli. Myös alipaino ja liiallinen liikunta vaikuttaa jalkoihin epäterveellisesti.  Kun lasten aivoja tutkiva tutkija kertoo, ettei lasten aivot ole muuttuneet. Vauvat syntyvät ihan samalaisilla aivoilla kuin ennenkin ja aivot kehittyvät ihan samaan tahtiin kuin tuhat vuotta sitten. Näin on myös jalkojen kanssa. Niiden terveys perustuu samoihin asioihin kuin tuhansia vuosia sitten. Jalkojen hyvinvointi on meistä itsestämme kiinni ja niistä valinnoista mitä teemme jalkojen näkökulmasta. Geneettisiin perimiin ja erilaiseen synnynnäisiin rakenneongelmiin emme voi vaikutta mutta voimme vaikuttaa, kuinka annamme jaloille mahdollisuuden selvitä näistä kaikista ongelmista.

Omahoito on tärkein asia mitä ihminen voi tehdä itselleen. Hoidamme itseämme ja annamme itsellemme aikaa mutta luulempa että suurimman osan tätä blogia lukevien ihmisten viimeinen omahoito ajatus vierähtää jalkoihin. Katsomme peiliin monta kertaa päivässä, katsomme käsiämme monta kertaa päivässä ja teemme taukoliikuntaa töissä ja käymme kampaajalla monta kertaa vuodessa. Okei, rasvaamme jalkoja, kun ne tuntuvat kuivilta ja kynnetkin leikataan, kun ne ovat pitkät tai säännöllisesti silloin tällöin. Mutta kuinka moni meistä tuntee omat jalkansa niin hyvin, että jos joutuisimme etsimään omat jalkamme valokuvista löytäisimme ne heti. Empä usko, että monikaan. Minä löytäisin.

 

 

 

Avainsanat: Jalat, ikääntyminen, jalkojen ongelmat,