BLOGIT

Jalkahoitolasta jalkahoidon kotikäynnille

Sunnuntai 6.8.2017 - Pirjo Hatzitoliou


Jalkahoitolasta jalkahoidon kotikäynnille

 

Urani alkoi kiertämällä jalkahoitajana kotikäynnein. Tein päivän aikana vähintään 5 kotikäyntiä ja enintään kahdeksan. Ajoin vuoden aikana autolla 20 tuhatta kilometriä pelkkiä kotikäynti työajoja.  Laitoskäynnit olivat lepopäiviä ja päiviä jolloin ei tarvinnut syödä yksin ja kahvitaukokin oli mahdollinen. Tein kotikäynti rumbaa lähes 7 vuotta. Sen jälkeen perusti jalkahoitolan ensin Väinönkadulle ja siitä pian siirryin Kortepohjaan ja siellä olen edelleen. Jalkahoitola Taitoniekantiellä on pääasiallinen työpaikkani mutta edelleen teen kotikäyntejä ja muutamia laitoskäyntejä. Saan nykyään liian usein asiakkailta viestejä joissa he kyselevät mitä kotikäyntiini kuuluu ja millaisia välineitä minulla. On tärkeää että asiakas joka tilaa jalkahoidon kotiin voi luottaa jalkahoitajaan ja hänen ammattitaitoonsa. Mitkään verukkeet sille ettei jalkahoitoa voisi kotona suorittaa niin että asiakas istuu tai ilman jalkojen kylvetystä eivät ole nykyajan ammattilaisen ja koulutuksessa käytyjen opintojen kautta perusteltuja.

Jalkahoito on ammattilaisen työtä ja sitä tehdään aina ammattilaisen välineillä.

Mitä kotikäynnillä kuuluu jalkahoitoon?

1.       Jalkojen kylvetys

Ei tarvitse kuulua. Ammattilaisella ja ammattitaitoisella jalkahoitajalla on ammatti välineet, joten liotuksille tai kylvettämiselle ei ole mitään terveydenhoidollista indikaatiota. Usein liottamiseen menee aikaa itse jalkahoidosta.

2.       Kynsien ohennut

Kyllä kuuluu ihan samalla tavalla kuin jalkahoitolassakin. Ammattilaisen työvälineisiin kuuluu pora ja poranterät joilla kynnet ohennetaan niin ohueksi kuin vaan mahdollista. Jos kynsissä on sieni-infektio niin tuhoutunut alue pyritään poistamaan mahdollisimman tarkasti ja kynnet ovat sen jälkeen terveemmät.  Mikään hoidollinen syy ei voi olla kotikäynti asiakkaan kynsien ohentamatta jättäminen.

3.       Sisäänkasvaneen kynnen hoito

Sisäänkasvaneen kynnen hoito on yhtä helppo toteuttaa kotikäynnillä kuin hoitolassa. Ammattilainen tietää ja osaa varautua kaikkiin mahdollisiin hoito muotoihin.

4.       Kovettumien poisto

Kovettumien poisto kuuluu jalkahoitoon kotikäynnillä. Kovettumia poistetaan poralla ja manuaalisesti veitsellä tai molemmilla.

5.       Känsien poisto

Känsät poistuvat ammattilaiselta kotikäynnillä niin kuin hoitolassakin. Känsän ennaltaehkäisyynkin opastetaan kotikäynnillä ja tarvittaessa tehdään jalan tutkimus jossa selvitetään mistä känsä syntyy.

6.       Syylien hoito

Syylät vaativat hoitajalta perusteellista hoito taitoa. Syylän voi kotikäynnillä avata mutta sen hoitaminen niin että syylä virus kuolee onnistuu laitteella jota voi kotikäynnillekin mukanaan kuljettaa. Asiakkaan on tilatessaan kerrottava, että tarvitsee syylän hoitoa.

7.       Turvotusten hoitaminen

Turvotusten lieventäminen onnistuu kotikäynnillä jos kotihoidon ammattilainen on perehtynyt lymfahoito muotoihin. Tärkeää on että turvonneet jalat aina arvioidaan ja turvotuksen syy selvitetään lääkärissä jos sitä ei ole vielä selvitetty.

8.       Hieronta

Hieronta kuuluu aika kotikäynti asiakkaan jalkahoitoon. Hierontaa voidaan tehdä monella tavalla ottaen huomioon asiakkaan kokonaisvaltaisen tilanteen. Säärien kosteuttaminen on yksi tärkein osa jalkahoitoa ja ammattitaitoinen jalkahoitaja ei jätä sitä koskaan tekemättä kotikäynneillä.

 

Mitä jätetään tekemättä?

Mieluiten ei mitään mutta joskus vain yksinkertaisesti on jätettävä asiakkaan tarjoamat kahvit juomatta jotta ehtii seuraavaan kohteeseen määräajassa.

 

 

Avainsanat: Kotikäynti, ammattilainen, jalkahoidon ammattilainen