BLOGIT

Nivelrikko

Lauantai 4.4.2015 - Pirjo Hatzitoliou


nivelrikkokuva.jpg

Bloggailuni on jäänyt olemattomaksi yritykseni omille sivuille. Kirjoitan jalkahoidon ammattilaisten lehtiin päivän polttavista aiheista ja usein mietin voisinko tekstejä siirtää asiakkailleni, mutta sitä en ole pystynyt toteuttamaan.  Kevään saapuessa ja itse asiassa koko talven olen hoitolassa pohtinut yhdessä asiakkaiden kanssa nivelrikon tuomia ongelmia ja niiden ennaltaehkäisyä sekä hoitoa. Lääkärit eivät panosta jalkaterän nivelrikkojen hoitoon niin kuin me jalkojenammattilaiset hoitoloissa. Tai toki riippuu myös jalkahoitolasta mihin jalkahoitaja on erikoistunut.

Nivelrikko on ikävä yleensä yli 50-vuotiaiden niveltauti mutta se on myös yleisin ikääntymiseen liittyvä ilmiö. Syytä tähän kansantautiin ei tiedetä mutta yleisesti ammatti ja harrastus sekä elintapojen tuomat rasitteet voivat vaikutta nivelrikon syntyyn. Lisäksi muu itsestään huolehtiminen ennaltaehkäisee nivelrikkojen syntymistä ja pääasia olisi hyvän lihaskunnon hankkiminen jo ennen ikääntymistä sekä sen säilyttäminen loppu elämän sekä painon kurissa pitäminen. Nivelrikko on ikävä kyllä yleisempi sairaus naisilla kuin miehillä.  Perintötekijät kuten esimerkiksi yliliikkuvat nivelet vaikuttavat myös nivelrikon syntyyn ja korostankin aina hoitolassa miettimään onko suvussa ollut nivelrikkoa tai yliliikkuvia niveliä.

Mikä ihme sitten tämä yleinen sairaus on. Nivel on rustoa ja nivelruston tehtävänä on toimia vähän niin kuin junaradalla kiskona ja iskunvaimentimena liikkuessa. Nivelrikossa junaradat kuluvat, vähenevät ja lopussa rikkoutuvat. Kun tämä prosessi asteittain tapahtuu alkavat oireet tulla potilaille pikkuhiljaa esille. Nivelen toiminta heikkenee ja aiheuttaa kipua, sormiin ja varpaisiin tulee rakennevaurioita ja toiminta vajavuus voi aiheuttaa koko nivelen tuhoutumisen. Yleisin paikka nivelrikolle ja sorminivelrikko_varpaat.jpgen pikkunivelet ja isovarpaan tyvinivel ja usein ongelmia ja oireita on myös polven ja lonkan alueella. Nämä kaksi viimeisintä aiheuttaa asiakkaille eniten ongelmia ja usein he ovatkin lääkärin hoidossa kipujen ja työkyvyttömyyden vuoksi ja asiakkaat ovat usein jalkahoitolaan saapuessaan jo leikkausjonoissa.

Nivelrusto on ylättävästi elävää kudosta mutta koska siinä ei ole verisuonia niin se ottaa ravintonsa muulla tavalla eli liikkeen kautta. Tärkeää on siis liikkuminen ja aineenvaihdunnan yllä pitäminen. Kun nivel on liikkeessä rustoon kohdistuva paine puristaa sen kasaan,  ja siitä pursuaa nivelnestettä ulos. Kun paine loppuu,  kimmoisa rusto palautuu entiseen muotoonsa ja imee kuin pesusieni ympäristöstä kudosnestettä ja sen mukana ravintoaineita. Eli nivelen elinvoimaisuus ei olekaan kovin helppo prosessi.

Yleensä asiakas menee lääkäriin kiputilojen jatkuessa ja siellä röntgen kuvien kautta todetaan taudin kuva. Nivelrikossa kipu tulee tulehduksesta ja yleensä alue myös muuttuu punaiseksi ja turvonneeksi. Tulehdus on siitä ikävä kaveri että tauti etenee sen kautta nopeammin ja tietenkin oireet muuttuvat koko elämää hallitseviksi. Lääkäri toteaa taudin yleensä juuri näistä muutoksista jolloin tauti on pitkällä, siksi kannattaa jo aikaisemmin hakeutua lääkärin vastaanotolle kun huomaa oireita.

Nimittäin nivelrikkoa ei voida parantaa, siitä aiheutuneet haitat kyllä voidaan hoitaa. Tavoitteena on aina työkyvyn säilyttäminen, kivun lievittäminen, liikuntakyvyn ylläpitäminen ja nivelten liikkuvuuden edistäminen. Usein joudutaan myös miettimään miten säästämme niveliä erilaisissa toimintatilanteissa ja uudet elämän tavanivelrikko.jpgt on myös mietittävä jos esimerkiksi painon hallinnasta on hyötyä. Pitkälle edenneessä nivelrikossa mietitään toimintaterapian kautta apuvälineiden käyttöä sekä lääkityksiä.

Tärkeää on että nivelrikkoa sairastava ymmärtää että lihasvoimalla on tärkeä merkitys kiputilojen hallinnassa ja kuntokestävyyden lisääminen hidastaa huomattavasti nivelrikon etenemistä. Kun nivelet ovat heikot, voidaan lihasvoimalla pitää nivelrakenteita yllä.

Lääkitys on yksi osa nivelrikon hoitoa ja yleensä se aloitetaan kortisoni pistoksilla tulehdus alueeseen. Pistoksen vaikutus aika on muutamista viikoista muutamaan kuukauteen jonka jälkeen se pitää taas uusia. Vanhojen vahvojen kipulääkkeiden huono puoli oli suolistoa rasittavat vaikutukset mutta nykyään on jo kipulääkkeitä jotka eivät näitä ongelmia tuo tullessaan. Tärkeää on myös muistaa että nivelrikkoon on oma lääke joka saattaa hidastaa taudin kulkua. Kipuvoiteet ja kylmägeelït ovat apteekissa reseptivapaita kipu tilojen hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä.

Jalkahoitolassa nivelrikko voi tulla asiakkaalle jopa yllätyksenä. Varpaiden asentovirheet ja polven kulumat aiheuttavat usein myös kynsi ongelmia kuten sisäänkasvanutta kynttä. Lisäksi iho ongelmat ja monet koko jalkaa rasittavat kiputilat voidaan ennaltaehkäistä yksilöllisillä varvasorteeseilla tai kevennyspohjallisilla joita teen hoitolassa päivittäin. Tärkeää on myös keskustella hoitolassa painon hallinnasta ja tietenkin sukka- ja kenkä terapiasta joka täällä Suomessa on todella vaikeaa toteuttaa. Laseroinnilla saamme paikalliset kiputilat heti vähennettyä yhdellä hoitokerralla mutta tulehduksen ollessa päällä laserointia tulisi tehdä kuurina viikon ajan jotta kiputilat olisivat hallinnassa. Lisäksi kinesioteippaus ja turvotusten hoito on osana jalkojenhoitoa. Tärkeää on että elämänhallinta lähtee asiakkaan näkökulmasta eikä nivelrikon ja kaikki mitä mahdollista tehdään jotta kiputilat olisivat hallinnassa.

 

.

Avainsanat: Nivelrikko