BLOGIT

Kesäiset jalat

Sunnuntai 8.5.2016 - Pirjo Hatzitoliou


Menneillä viikoilla olen kohdannut monta iho ongelmaa joita ei kovinkaan helppo jalkahoitolassa hoitaa. Ongelman perimmäinen syy on kuitenkin ollut aina helppo tunnistaa mutta sen jälkeen on hoito mennyt ihan väärään suuntaan. Helpostakin pienestä pitkään ongelmia aiheuttaneesta syylästä tai känsästä tai vaikkapa vaan sisäänkasvaneesta kynnestä tai sieni-infektiosta voidaan saada melkein ihmisen elämän kaatava ongelma painamalla sitä ns. villasella tai hoitamalla sitä väärin. Usein ja melkein aina ongelman kantaja on mennyt ensimmäisenä apteekkiin ja sen jälkeen suunnannut jalkansa kohti terveysasemaa ja lääkäriä.

Perus ajatus ja edellytys jalkojen hyvinvoinnille on että tuntee ja tunnistaa omat jalkansa. Kutina, kirvely, kipu ja puutuminen on aina oire jostain. Monet ohi menevät jalkapöydän alueella olevat kipupiikit voivat olla alkua suuremmalle ongelmalle ja ne ovat helposti tunnistettavissa jalkahoitolassa.

 

Jalkahoidon kesäresepti on;

1.       Ihon on oltava ehjä ja joustava jotta se kestää kesän rasitukset.

2.       Kantapäät pitää olla ehjät ilman halkeamia.

3.       Varpaanvälit pitää olla terveet.

4.       Jos kesäkengät puristavat ne ovat liian pienet koska talven aikana jalka on venynyt ja tämä on luonnollinen kesä ilmiö.

5.       Sieni-infektio oireet eivät parane ilma kylvyillä, ne vaan laantuvat.

6.       Kipu tilat jalkaterän alueella pitää selvittää johtuvatko lihasten epätasapainosta vai muusta rakenteellisesta ongelmasta.

7.       Jos jalat turpoavat päivän aikana, on syytä varmistaa mistä turvotus johtuu ja hoitaa se pois koska kesällä ne turpoavat vielä enemmän kuin talvella ilman hoitoa.

8.       Syylä on virus, se hoidetaan jalkahoitolassa ja apteekin tuotteet tulevat kalliimmaksi vaihtoehdoksi kuin jalkahoitolassa käynti.

9.       Känsä on rakenteellinen ongelma ja se poistetaan jalkahoitolassa ja ensisijaisesti pyritään siihen ettei se tulisi enää uudestaan.

10.   Paksut kynnet ohennetaan jalkahoitolassa ja sieni-infektioon annetaan hoito-ohjeet.

11.   Kaikki kynsi-ongelmat voidaan tutkia jalkahoitolassa ja tarvittaessa asiakasta kehoitetaan ottamaan yhteyttä lääkäriin.

12.   Sisäänkasvanut kynsi hoituu jalkahoitolassa nopeasti jos tulehdus on vasta alkamassa. Pitkään jatkunut infektio vaatii sekä lääkärissä käyntiä että myös jalkahoitolaa.

13.   Diabeetikolla tulee olla nämä kaikki edellä mainitut asiat hallinnassa ennen kesää.

 Feet960.jpg

 

 

 

 

Avainsanat: jalka