BLOGIT

Kissojen tassut ja omat jalat

Sunnuntai 14.9.2014 klo 9.18 - Pirjo Hatzitoliou

ssan_tassut.png

Koko kesän jalkahoito anti ei ole ollut näin suppea kuin blogi kirjoitteluni antaa ymmärtää. Mutta ehkä jalkahoito asiat eivät olekaan olleet päivän polttavia asioita ja kirjoittaminen on ollut taka-alalla. Sain kuitenkin viime viikonlopun jalkojenhoidon teoriapäivien antina ajatuksen jonka haluan jakaa kaikkien jalkahoidosta kiinnostuneiden kesken. Päivillä oli luennoimassa jalkaterapeutti tohtori Minna Stolt Turusta ja hänen luontonsa oli kokonaisvaltaisesti äärettömän kiinnostava mutta mieleeni jäi erityisesti seikka jossa hän totesi kissojen hoitavan tassunsa joka päivä huolellisesti. Ensin hoidetaan anturat, sitten kynnet ja kaiken päälle jalkojen venyttely. Tajusin että näin tekevät kaikki jalkoja käyttävät muut nisäkkäät paitsi me älykkäät ihmiset.

Mitä omahoito jalkojen näkökulmasta merkitsee ihmisen elämän laatuun? Jokainen meistä tietää, miltä tuntuu mennä nukkumaan kun tuntee jalkapohjien ihon olevan kuiva. Tai kun varpaanväli kutisee tai kirvelee kastuessaan, entä kun kynsi on leikattu liian lyhyeksi ja se aiheuttaa ongelmia jopa tulehduksen. Entäpä jos jalassa on epämukavat jalkineet. Vaivoja ja vikoja löytyy, mutta voisimme ehkäistä ne tutkimalla joka päivä jalkamme ja aloittamalla uusi päivä venyttelemällä.

85-vuotias asiakkaani kävelee edelleen omilla jaloillaan. Hän on kävellyt samoilla jaloilla Sortavalasta 10 lehmän kanssa Sumiaisiin, kävelyvauhti on ollut noin 10 kilometriä päivässä. Neljännen päivän jälkeen kengät kuluivat puhki ja matkaa jatkettiin paljain jaloin. Jalkapohjat olivat haavoilla ja kylmästä kovettuneet ja välillä niitä voideltiin voilla ja maidolla. Asiakkaani muistaa matkasta vain illat jolloin jalkoja hoivattiin, ja niiden traumoja yritettiin erilaisilla luonnon hauteilla parannella jotta matka voisi jatkua taas aamulla kohti uutta kotia. Jossain välissä varuskunnista löytyi Lottien mokkasiineja jotka kestivät yhden päivän ehjänä. Nälkä ja matkan varrelta muistetut tarinatkin liittyvät jollakin tapaa jalkoihin.  Ehkä me nykyajan ihmiset emme vain tarvitse jalkojamme tarpeeksi jotta arvostaisimme niiden tärkeyttä. Voita ja maitoakin jääkapissa löytyy mutta nyt on mahdollisuus valita laajasta valikoimasta jalkahoito tuotteita jalkojen omahoitoa helpottamaan.

Ihminen on luultavasti kadottanut jalkansa eikä muista niitä yhtä usein kuin pitäisi. Kun jalat kipeytyvät hakeudutaan lääkäriin ja usein petytään koska lääkäriltä ei löydy vastauksia ongelmiin. Jalkahoitajalta vastaus voi löytyä mutta silloinkin se ei ole välttämättä selkeästi ongelma lähtöinen vaan korjaamiseen ja kivun poistamiseen tarvitaan omahoitoa ja pitkää pinnaa. Pelkkä jalkojen tunnusteleminen kävellessä voi lisätä omien jalkojen terveyttä koska jalat kaipaavat huomiota myös niitä liikutellessa. Liikunnalla lisäämme pohjepumpun toimintaa joka taasen vaikutta verenkiertoon ja sitä kautta koko kehon toimintaan. Suonikohjujen ja erilaisten jalkojenverenkierto ongelmiin ratkaisu löytyy yleensä lihaspumpusta joka sijaitsee pohkeessa. Istuminen on sekä selän että jalkojen kannalta huonoin liikuntamuoto.

Jalkojen omahoito on siis paljon muutakin kuin ihon rasvaamista ja kynsien leikkaamista. Venyttely, säännöllinen liikunta, oikeanlaisten sukkien ja kenkien käyttö, tukisukkien käyttöön otto ja monta muuta seikkaa vaikuttavat jalkojen hyvinvointiin. Jalat ovat tärkeät ja siksi niiden huoltaminen on yhtä tärkeää kuin iltaisin hampaiden pesu.

Mikä taikasana auttaisi meitä muistamaan myös jalkamme päivittäisten muiden asioiden lisäksi. Sellaista taikasanaa ei varmasti helpolla löydy. Arvioimalla omien jalkojemme terveyden tason ja mitä sen kohentamiseen voisimme tehdä, helpottaisi omahoidon aloittamista. Jalkahoitolassa keskitymme myös näihin asioihin, terveet jalat ovat koko ihmiskehon hyvinvoinnin pohja.

 

 

Avainsanat: Omahoito