BLOGIT

Puolitoista vuotta jalkahoitajan elämää

Perjantai 6.8.2021 - Pirjo Hatzitoliou

Puolitoista vuotta muutoksen aikaa. Jalkaongelmissa mikään ei ole muuttunut mutta kutakuinkin jokainen asiakas on jollakin tapaa koronan muuttama, muttei runtelema. Viimevuosi muutti myös minua, yritystä ja ympärilläni olevaa yritystoimintaa. Hetken 2020 maaliskuussa hengittelin syvään ja sitten muutamana viikon kotona oleskelun jälkeen tajusin hengityksen tasaantuessa, että kaikki mikä muuttuu minun ympärilläni, muuttuu myös toisten ihmisten ympärillä, ja osa asioista kaikkien maailman ihmisten ympärillä. Hengittäessä tein kylppäriremontin ja maalasin eteisen, sitten olikin aika palata töihin.

Korona muutti sen verran liiketoiminta strategiaani, etten puske töitä yötä päivää. Uskallan jopa olla vastaamatta viikonloppuisin puhelimeen ja silloin kun sitten vastaan olen työ moodissa muutenkin, joten asiakas ei minua silloin häiritse. Koronan rantautuessa Suomeen minulla oli liiketoiminta hajanaista ja kiersin ympäri Suomea koulutuspuuhissa ja kertomassa jalkahoidon saloja opiskelijoille sekä yrittäjille. Kolme päivää viikossa tein jalkahoito töitä hoitolassa ja kotikäynneillä muutoin. Keväällä 2020 opettelin verkkokoulutusten perusteet, loin uuden järjestelmän ja vein kaikki koulutukseni ja luentoni nettiin. Syksyn aikana tapasin vajaa 1000 jalkahoidon ammattilaista netin kautta ja elokuussa ehdin käymään myös kontakti koulutuksessa Rovaniemellä, joskin tapasin opiskelijat turvavälein varusteltuina. Illat istuin koneella kuulokkeet korvilla puhumassa ja päivällä tein jalkahoitoja. Raskaan syksyn opetus oli se, että oli pysähdyttävä ja mietittävä onko tämä kuitenkaan se systeemi mitä pystyn tekemään loppu elämäni. Ja sitten totaalinen pysähdys jouluna ja yksin yrittäjänä neuvottelin itseni kanssa uudet työehtosopimukset, joihin liittyi sekä liikuntaa, kulttuuria ja jonkun verran myös remontoimista. Kuitenkin tärkein asia oli antaa aikaa itselle ja muille perheen jäsenille sekä työlle, joka on elämässäni erittäin tärkeä ja mieluisa asia.

Tämän vuoden kevät on ollut jalkahoitolassa stabiilia aikaa, hintojen korotuksia en ole halunnut miettiä ja mainontaan en ole halunnut törsätä rahaa. Tuloshan syntyy siitä, että myyn palvelua ja kulutan siitä sen osan mikä ei kuulu palkkaani. Kierrätän koronasta huolimatta liiketoimintani tuottamaan tulosta aika kivasti taiteeseen ja kulttuuriin ja uskon huomiseen, joten elämäni talousvaikeudet voivat tulla vaan siitä, etten enää uskoisi. Korona vuodesta selvisin erittäin pienillä kolhuilla ja eniten surin kaikkea mitä perheeni ympärillä tapahtui, ja vaikkei korona ollutkaan syyllinen se aiheutti paljon elämässäni muutoksia ja sellaisia elämän arvon merkityksen miettimistä, josta olemme vasta nyt selviämässä ja ymmärtämässä. Elämä on kuitenkin suurelta osin luopumista, jos ajattelemme tarkasti, ja nyt on ollut aika luopua monesta asiasta ja varsinkin siitä ajatuksesta, jossa me Suomalaiset olemme tottuneet elämään,  eli että me eläisimme jotenkin kaukana muista eikä meitä mikään voi saavuttaa.

Jalkahoitolaan olen kulkenut toukokuusta alkaen sähköpyörällä ja sekin on omalta osaltaan muuttanut työpäivinäni. No eihän tässä lähes 8 kilometrin matkalla ehdi edes miettiä kovinkaan montaa ajatusta mutta kuitenkin aamut ja iltapäivät ovat olleet erilaisia. Helteellä ajellessani Schildtin peltojen poikki toi tuoksut, ja kuumuus mieleeni aamut, kun menin Kreikassa töihin. Samalla tavalla moottoripyörällä ajaessa mietti, ettei mikään muu ole helteellä mukavampaa kuin aamut, ja mahdollisimman aikaiset. Joskin ei ne sateessakaan ajot ole olleet olenkaan epämiellyttäviä.  Iltapäivällä taasen mietti Tuomiojärven rantaraittia ajaessa, että onneksi meillä on vielä edes se ranta. Täynnä nuoria, lapsia ja mahtavat ulkoliikunta mahdollisuudet, joita monet hyödyntävät. Kuuma asfaltti pyörän alla ja mukava vauhti tyhjentää jalkahoidot mielestä ja olen taas seuraavana päivänä valmiina työpäivän haasteisiin, jos niitä oli luvassa.

Koronaan suhtaudun edelleen vakavasti ja haluaisin että kaikki muutkin niin tekisivät. En käy edelleenkään kaupassa vaan tilaan kauppatavarat kotiovelle. Poikkean panomaatilla tai postissa, pesen käsiä ja käytän yleisissä tiloissa maskia ja myös töissä tarpeen vaatiessa. Olen ollut tavallaan onnekas ja saanut rokotukset ensimmäisten joukossa isäni omaishoidon siivellä. Mutta rokotuksista huolimatta voi tilanne olla se, että sairastumisen estämiseksi riittää haastetta. Tämän päivän korona lukemat ovat huipussa ja sairaalassakin on muutamia koronapotilaita. Enää ei voi toivoa taudin häviämistä, vaan nyt on alettava ymmärtämään kaikkea mitä voimme tehdä ja mitä voimme jättää tekemättä. Kuuntelin radiosta Hans Välimäen haastattelua, jossa hän toivoi, ettei kaikkia ravintoloita laiteta samalle viivalle vaan ruokaravintolat voisivat olla auki koska ihmiset istuvat eivätkä välttämättä nauti alkoholia samalla tavalla kuin anniskeluravintoloissa. Eikä hänenkään ehdotukseensa ole muuta vaihtoehtoa kuin koronapassi, jonka toteuttaminen ei Suomen hallitukselta taida kovin nopeasti onnistua. Enkä osaa sanoa vaadinko passia jalkahoitolaan, sitäkin moni asiakas on kysynyt. Mutta toivon että mahdollisimman moni asiakkaani ottaa rokotukset, että voimme olla miettimättä huomista päivää tai sitä seuraavaa.

Nyt kodeissa valmistaudutaan kouluun lähtöön ja opettajat valmistautuvat töihin jotka ovat varmasti haastavia tämän maskisuosituksen edessä. Siitä alkaa syksyn odotus. Aamut ja illat muuttuvat hämäriksi. Edesmenneen Impi asiakkaani sanoin, kun mustarastas lentää heinäkuussa pihapuuhun syömään marjoja niin syyskuussa katsellaan lumisadetta. Ja mustarastas on näkynyt pihapuussa ja elokuun jälkeen tulee syyskuukin. Sellaista se on meidän ihmisten elämä, luonto päättää loppupelissä kuitenkin sen järjestyksen.

 

 

Avainsanat: Jalkahoito, korona, kesä

Jalkahoitolasta jalkahoidon kotikäynnille

Sunnuntai 6.8.2017 - Pirjo Hatzitoliou

Jalkahoitolasta jalkahoidon kotikäynnille

 

Urani alkoi kiertämällä jalkahoitajana kotikäynnein. Tein päivän aikana vähintään 5 kotikäyntiä ja enintään kahdeksan. Ajoin vuoden aikana autolla 20 tuhatta kilometriä pelkkiä kotikäynti työajoja.  Laitoskäynnit olivat lepopäiviä ja päiviä jolloin ei tarvinnut syödä yksin ja kahvitaukokin oli mahdollinen. Tein kotikäynti rumbaa lähes 7 vuotta. Sen jälkeen perusti jalkahoitolan ensin Väinönkadulle ja siitä pian siirryin Kortepohjaan ja siellä olen edelleen. Jalkahoitola Taitoniekantiellä on pääasiallinen työpaikkani mutta edelleen teen kotikäyntejä ja muutamia laitoskäyntejä. Saan nykyään liian usein asiakkailta viestejä joissa he kyselevät mitä kotikäyntiini kuuluu ja millaisia välineitä minulla. On tärkeää että asiakas joka tilaa jalkahoidon kotiin voi luottaa jalkahoitajaan ja hänen ammattitaitoonsa. Mitkään verukkeet sille ettei jalkahoitoa voisi kotona suorittaa niin että asiakas istuu tai ilman jalkojen kylvetystä eivät ole nykyajan ammattilaisen ja koulutuksessa käytyjen opintojen kautta perusteltuja.

Jalkahoito on ammattilaisen työtä ja sitä tehdään aina ammattilaisen välineillä.

Mitä kotikäynnillä kuuluu jalkahoitoon?

1.       Jalkojen kylvetys

Ei tarvitse kuulua. Ammattilaisella ja ammattitaitoisella jalkahoitajalla on ammatti välineet, joten liotuksille tai kylvettämiselle ei ole mitään terveydenhoidollista indikaatiota. Usein liottamiseen menee aikaa itse jalkahoidosta.

2.       Kynsien ohennut

Kyllä kuuluu ihan samalla tavalla kuin jalkahoitolassakin. Ammattilaisen työvälineisiin kuuluu pora ja poranterät joilla kynnet ohennetaan niin ohueksi kuin vaan mahdollista. Jos kynsissä on sieni-infektio niin tuhoutunut alue pyritään poistamaan mahdollisimman tarkasti ja kynnet ovat sen jälkeen terveemmät.  Mikään hoidollinen syy ei voi olla kotikäynti asiakkaan kynsien ohentamatta jättäminen.

3.       Sisäänkasvaneen kynnen hoito

Sisäänkasvaneen kynnen hoito on yhtä helppo toteuttaa kotikäynnillä kuin hoitolassa. Ammattilainen tietää ja osaa varautua kaikkiin mahdollisiin hoito muotoihin.

4.       Kovettumien poisto

Kovettumien poisto kuuluu jalkahoitoon kotikäynnillä. Kovettumia poistetaan poralla ja manuaalisesti veitsellä tai molemmilla.

5.       Känsien poisto

Känsät poistuvat ammattilaiselta kotikäynnillä niin kuin hoitolassakin. Känsän ennaltaehkäisyynkin opastetaan kotikäynnillä ja tarvittaessa tehdään jalan tutkimus jossa selvitetään mistä känsä syntyy.

6.       Syylien hoito

Syylät vaativat hoitajalta perusteellista hoito taitoa. Syylän voi kotikäynnillä avata mutta sen hoitaminen niin että syylä virus kuolee onnistuu laitteella jota voi kotikäynnillekin mukanaan kuljettaa. Asiakkaan on tilatessaan kerrottava, että tarvitsee syylän hoitoa.

7.       Turvotusten hoitaminen

Turvotusten lieventäminen onnistuu kotikäynnillä jos kotihoidon ammattilainen on perehtynyt lymfahoito muotoihin. Tärkeää on että turvonneet jalat aina arvioidaan ja turvotuksen syy selvitetään lääkärissä jos sitä ei ole vielä selvitetty.

8.       Hieronta

Hieronta kuuluu aika kotikäynti asiakkaan jalkahoitoon. Hierontaa voidaan tehdä monella tavalla ottaen huomioon asiakkaan kokonaisvaltaisen tilanteen. Säärien kosteuttaminen on yksi tärkein osa jalkahoitoa ja ammattitaitoinen jalkahoitaja ei jätä sitä koskaan tekemättä kotikäynneillä.

 

Mitä jätetään tekemättä?

Mieluiten ei mitään mutta joskus vain yksinkertaisesti on jätettävä asiakkaan tarjoamat kahvit juomatta jotta ehtii seuraavaan kohteeseen määräajassa.

 

 

Avainsanat: Kotikäynti, ammattilainen, jalkahoidon ammattilainen

Jalkahoito on ammatillista

Lauantai 18.2.2017 - Pirjo Hatzitoliou

Vaativaa jalkahoitoa tehdään ammattimaisesti, kokopäiväisesti ja parhailla mahdollisilla välineillä ja hoitotuotteilla sekä ennen kaikkea laitteilla. Vaativa jalkahoito tarkoittaa jalan toiminnan, rakenteen ja biodynamiikan tuntemista sekä kynsi-ja ihosairauksien hoitoa, ennaltaehkäisyä ja havainnoimista.

Jalkahoito on myös kokemuksen kautta tulevaa tietoa ja kädentaitojen ylläpitämistä. Oikeaan jalkahoitoon kuuluu kunnon jalkaterän hieronta, jalkojen hieronta sekä mobilisointi. Jalkahoidon tavoitteena on aina saada ratkaisu jalkojen ongelmiin tai pyrkiä ennaltaehkäisemään ongelmien lisääntymistä. Ammatillinen jalkahoito on terveydenhoitoon pohjautuvaa eikä sen tavoitteena ole hemmottelu hoito eikä jalkojen rentoutuminen mutta hyvässä jalkahoidossa tämä kaikki tapahtuu sivutuotteena.

Ei ole siis sama kenellä asiakas käy jalkahoidossa. Jalkahoitajan ammatillisuus näkyy työssä ja tekemisessä sekä lopputuloksessa. Kylvettävätkö jalkahoitajat asiakkaiden jalat vai ei on hänen liiketoimintansa suunnittelun tulos. Kylvettämiselle ei ole mitään terveydenhoidollista perustetta ja usein terveydenhoitoon pohjautuvassa jalkahoidossa keskitytään hierontaan jonka kautta selvitetään jalan toimintojen ongelmat, lihaskireydet ja turvotukset.

Vaativa jalkahoito ottaa huomioon diabeetikot, reumaatikot ja erilaiset neurologiset sairaudet. Hyvässä jalkahoidossa jaloista poistetaan turvotukset, mitataan tarvittaessa tukisukat, hoidetaan sisäkasvaneet kynnet, hoidetaan syylät laitehoidon sekä tehdään tarvittaessa silikoni orteesit.

Hyvät jalkahoitajat neuvovat asiakkaan tekemään oikeita ratkaisuja jalkojen parhaaksi. Jalkahoitaja neuvoo oikeiden tuotteiden valinnassa sekä kevennyksien ja sukkien valinnassa. Tarvittaessa jalkahoitaja neuvoo kenkä valinnoissa.

Ja ammatillinen jalkahoitaja lähettää asiakkaan eteenpäin toiselle ammattilaiselle jos tieto ja taito ei riitä opastamaan ja hoitamaan asiakasta.

Siksi jalkahoidossani puhutaan paljon ja selvitetään jalkojen ongelmat koska ne yleensä oireilevat muutoksista ja virheellisestä omahoito tottumuksista.

Avainsanat: jalkahoito, ammattimaisuus, välineet

Kesäiset jalat

Sunnuntai 8.5.2016 - Pirjo Hatzitoliou

Menneillä viikoilla olen kohdannut monta iho ongelmaa joita ei kovinkaan helppo jalkahoitolassa hoitaa. Ongelman perimmäinen syy on kuitenkin ollut aina helppo tunnistaa mutta sen jälkeen on hoito mennyt ihan väärään suuntaan. Helpostakin pienestä pitkään ongelmia aiheuttaneesta syylästä tai känsästä tai vaikkapa vaan sisäänkasvaneesta kynnestä tai sieni-infektiosta voidaan saada melkein ihmisen elämän kaatava ongelma painamalla sitä ns. villasella tai hoitamalla sitä väärin. Usein ja melkein aina ongelman kantaja on mennyt ensimmäisenä apteekkiin ja sen jälkeen suunnannut jalkansa kohti terveysasemaa ja lääkäriä.

Perus ajatus ja edellytys jalkojen hyvinvoinnille on että tuntee ja tunnistaa omat jalkansa. Kutina, kirvely, kipu ja puutuminen on aina oire jostain. Monet ohi menevät jalkapöydän alueella olevat kipupiikit voivat olla alkua suuremmalle ongelmalle ja ne ovat helposti tunnistettavissa jalkahoitolassa.

 

Jalkahoidon kesäresepti on;

1.       Ihon on oltava ehjä ja joustava jotta se kestää kesän rasitukset.

2.       Kantapäät pitää olla ehjät ilman halkeamia.

3.       Varpaanvälit pitää olla terveet.

4.       Jos kesäkengät puristavat ne ovat liian pienet koska talven aikana jalka on venynyt ja tämä on luonnollinen kesä ilmiö.

5.       Sieni-infektio oireet eivät parane ilma kylvyillä, ne vaan laantuvat.

6.       Kipu tilat jalkaterän alueella pitää selvittää johtuvatko lihasten epätasapainosta vai muusta rakenteellisesta ongelmasta.

7.       Jos jalat turpoavat päivän aikana, on syytä varmistaa mistä turvotus johtuu ja hoitaa se pois koska kesällä ne turpoavat vielä enemmän kuin talvella ilman hoitoa.

8.       Syylä on virus, se hoidetaan jalkahoitolassa ja apteekin tuotteet tulevat kalliimmaksi vaihtoehdoksi kuin jalkahoitolassa käynti.

9.       Känsä on rakenteellinen ongelma ja se poistetaan jalkahoitolassa ja ensisijaisesti pyritään siihen ettei se tulisi enää uudestaan.

10.   Paksut kynnet ohennetaan jalkahoitolassa ja sieni-infektioon annetaan hoito-ohjeet.

11.   Kaikki kynsi-ongelmat voidaan tutkia jalkahoitolassa ja tarvittaessa asiakasta kehoitetaan ottamaan yhteyttä lääkäriin.

12.   Sisäänkasvanut kynsi hoituu jalkahoitolassa nopeasti jos tulehdus on vasta alkamassa. Pitkään jatkunut infektio vaatii sekä lääkärissä käyntiä että myös jalkahoitolaa.

13.   Diabeetikolla tulee olla nämä kaikki edellä mainitut asiat hallinnassa ennen kesää.

 Feet960.jpg

 

 

 

 

Avainsanat: jalka

Jalkahoitolassa

Lauantai 12.3.2016 - Pirjo Hatzitoliou

Jalkahoitolaan avautuu ovi suoraan katutasosta. Helppo tulla sisään ja helppo lähteä ulos. Löytäminen hoitolan ovelle on eri asia uusien kerrostalo asutusten tullessa Ylioppilaskylän parkkialueelle. Pyrin joka kerta kertomaan ajo-ohjeet kuten myös neuvomaan että puhelin numeroni olisi hyvä olla tallessa siinä vaiheessa kun on eksyksissä.

Jalkahoitolassa pidetään vaatteet päällä paitsi sukat, kiristävät housujen lahkeet voivat häiritä jalkahoitoa ja joskus ne on heitettävä pois. Usein kuitenkin asiakas on varautunut jalkojen paljastukseen. Useimmille jalkahoito on tuttu tilanne mutta ensimmäistä kertaa jalkahoitoon tullessa voi tuntua oudolta näyttää jalat jotka omasta mielestä ovat häiritsevän huonot tai joita ei ole enää kehdannut näyttää kenellekkään pitkään aikaa.

Yhtään jalkaa en ole vielä jättänyt hoitamatta ja vuodessa tapaan vähintään 800 jalkaparia, joskin monet ovat samoja hoito suhteen jatkuessa.

Jalkojen hoito on osaa terveydenhoitoa vaikka Suomessa sen merkitys on vähäinen verrattuna esimerkiksi silmien tai hampaiden hoitoon. Ilman jalkoja tai huonoilla jaloilla on kuitenkin normaalinkin elämän eläminen vaikeaa. Jalkahoitolassa moniin vaivoihin löytyy ongelman ratkaisu ja jos ei löydy niin mietitään onko jatkohoito missä palvelujärjestelmässä vai tarvitaanko yksityisten lääkäreiden tai fysioterapeuttien yhteistyötä.

jalkahoidossa puhuminen on tärkeää, sen kautta voi löytyä avain tai ratkaisu siihen ongelmaan minkä takia jalkahoitoon on tultu. Aina ongelman ratkaisun avain ei ole yksinkertainen eikä välttämättä liity suoranaisesti jalkoihin olenkaan. Monet jalkaongelmat ovat perinnöllisiä ja moniin jalkaongelmiin löytyy syy jostakin elämänkaaren kohdasta. Jalkahoitolassa ei siis olla välttämättä hiljaa ja rentouduta vaan siellä puhutaan. Olisikin paljon helpompaa jos jalat itse puhuisivat, tietäisimme mistä kenkä on kuvaannollisesti puristanut. Siksi kuuntelen asiakasta mielelläni ja niin kuin monet varmasti ovat huomanneet teen myös puhetyötä melko usein itsekin, joskus jopa liikaa.

Voiko jalkahoitolassa käydä vaikkei jaloissa olisi suorannaisesti ongelmiakaan. Suosittelisin käymään kerran vuodessa koska usein pienetkin asiat voidaan hoitaa nopeasti heti ennen kuin ne muuttuvat suuriksi ja hoitoon menee vuosikausia. Aina sairauden yllättäessä on mietittävä ensisijaisesti omaa hyvinvointia mutta jos jalat kipeytyvät tai kynnet muuttuvat rakenteeltaan ongelmalliseksi on hyvä tulla jalkahoitolaan parantamaan jalkojen olotilaa.

Jalkahoito on monien asioiden yhteinen vyyhti jota hoidan. Jalkojen terveys ja niiden toimintakyky on minulle tärkeä asia vaikka monien on vaikea ymmärtää miksi joku haluaa hoitaa jalkoja. Kymmenen yrittäjä vuotta ovat opettaneet tulemaan realistiseksi mutta myös optimistiseksi ihmisten suhteen. Omahoito on kuitenkin tärkein elementti jalkojen hoidossa. Kun tuntee omat jalkansa hyvin tietää milloin on mentävä jalkahoitoon ja kun tuntee jalkahoitajan tietää saavansa ongelmaan ratkaisun tai mahdollisesti ongelma häviää samantein.

Monet kysyvät miksi teen edelleen kotikäyntejä. Asiakkaani ovat ikääntyneet ja hoitolaan tuleminen on ollut vaikeaa ja aikaa vievää. Silloin on aika siirtyä kotikäynti asiakkaaksi ja taasen hoitolaan tulee uusia asiakkaita. Näin elämän kiertokulku kulkee eteenpäin, myös jalkahoidon osalta.

 

 akakak.png

Avainsanat: Jalkahoito

Yrittämisen onni

Sunnuntai 26.10.2014 - Pirjo Hatzitoliou

eeeee.png

Hankin kalenterin ensivuodelle jo hyvissä ajoin pari viikkoa sitten. Tyhjä ja puhdas kalenteri tuntuu taas uuden aloitukselta ja pakostakin miettii mitä kaikkea voisi miettiä ensivuodelle jotta voisin tarjota parempaa palvelua asiakkailleni. Täytin ensin vakituiset palvelutalo päivät, vakituiset asiakas kohtaamiset, vakituiset koulutuspäivät, pakolliset lomat, vapaaehtoiset lomat, läheisten syntymäpäivät, juhlapäivät ja erikseen päivät jolloin olen vain jalkahoitolassa Kortepohjassa. Kalenteri ei ollutkaan enää tyhjä mutta silti vielä puhdas.
Monet asiakkaistani kysyvät miksi en palkkaa lisää henkilökuntaa koska olen niin kiireinen. Vastaukseni on todella helppo koska en ole koskaan kiireinen, teen vain sen verran asiakkaita kuin päivääni mahtuu ja joskus olen myöhään töissä ja toisena päivänä en ole. Minullakin on päivässä vain 24 tuntia aikaa.  Yrittäjän arkea kuvataan hankalaksi ja vaikeaksi, mutta ehkäpä juuri sen takia olenkin valinnut tien jota voin itse soveltaa haluamakseni. Siksi en ole hoitolassa joka päivä vaan teen edelleen melko paljon kotikäyntejä ja pidän palvelutaloja ns. sydämelläni ja teen jalkahoitoja oikeastaan ihan missä minua tarvitaan. Ajatukseni yrittäjyyden alkuvaiheessa oli että asiakkaiden ei tarvitse luopua jalkahoidosta kun jalat eivät enää kanna hoitolaan ja liiketoiminta malli toimii edelleen. Mutta jalkahoitolassa päiväni ovat kevyitä ja teen työtä iloiten johtuen vähäisestä fyysisestä rasituksesta mitä koti- ja laitospäivät sisältävät.
Jalkahoito ei ole ammattina ainoastaan varpaiden rassaamista. Palvelujärjestelmän ja varsinkin kotihoito asiakkaiden taustojen ja perusasioiden havainnoimisella on suuri merkitys koko jalkahoito tapahtumaan.  Monet perussairaudet vaativat tietoa ja taitoa eikä jalkaterän ongelmat johdu aina kengistä ja sukista eikä väärin leikatuista kynsistä. Oman ammatillisuuden tunnistaminen ja siihen liittyvien rajojen veto on tässä työssä kaikista tärkeintä ja siksi jatkohoitoon lähettäminen ei ole nöyrtymistä tai sitä ettei itse tietäisi vaan sitä että kaikki eivät voi osata kaikkea.
Olen käynyt kotihoito asiakkaallani kerran kuukaudessa vuodesta 2007 ja asiakkaani täyttää pian 90-vuotta. Joka kerta kohdatessamme koemme suurta iloa ja elämän edessä kunnioitusta ja joka kerta hyvästellessämme koemme suurta iloa siitä että jälleen kohtaamme kuukauden kuluttua vaikka se onkin epävarmaa. Olen kuullut satoja elämän tarinoita ja kohtaloita joista voisin kirjoittaa kirjan. Monia asioita jotka ovat murtaneet ihmisten elämän joista suurimmat ovat olleet sodat ja tsunami. Jokaisella meillä on oma tarinamme ja jalkahoitolassa ne tarinat usein liittyvät jalkoihin. En siis tee jalkahoitoja pelkästään saadakseni palkkaa vaan luultavasti siitä on tullut jo elämäntapa. Ensivuoden kalenterissa on kaksi ylimääräistä vapaa-päivää joista kerron myöhemmin tulevissa blogauksissani.

Avainsanat: Jalkahoito