VASARAVARPAAT

Vasaravarpaat on melko yleinen ongelma jalkahoitolassa ja erityisesti ikääntyvillä asiakkailla. Se on ajoittain hyvin kipeä ja kiusallinen ongelma jota voidaan helpottaa jalkahoidossa.

Vasaravarpaita on kahta eri "lajia" joista toinen on jäykistynyt varvas ja toinen toiminnallinen. Kun varvas taipuu vielä astuessa mutta levossa jää koukkuun voidaan varvasta vielä kuntouttaa toimivaksi. Yleensä aloitetaan jumpalla mutta joskus ensihoidoksi tehdään heti silikoni orteesi joka helpottaa varpaan asento muutosta.

Vasaravarvas muodostuu asentopoikkeamasta, joka tulee epätasapainossa olevista lihaksista. Lihas epätasapaino voi syntyä varpaiden ojentajien ja jalkapohjassa olevin lyhyiden lihasten välillä. Lisäksi kaarijalka, ja jäykkä nilkka johtavat usein vasaravarpaiden syntymiseen. Lisäksi diabetes, ja eri nivelsairaudet ovat indikaatio varpaan asentovirheeseen.

Mutta yleisin vasaravarpaan syntyyn vaikuttava tekijä on liian pieni kenkä jossa varvas ei yksinkertaisesti mahdu enää suoristumaan. Kengän pienuutta ei välttämättä huomaa koska varvas nousee ylöspäin, ja etsii itselleen sopivaa kohtaa kengässä. Tämä on hyvin yleinen havainto asiakkailla joilla jalan rakenteessa on muutakin poikkeavuutta kuten isovarpaan lyhyt nivel jolloin kakkos varvas on pidempi varvas kaikista viidestä. Lisäksi perintötekijät vaikuttavat varpaiden asentomuutoksiin.

Jalkahoitolassa tehdään vasaravarpaisiin tukia ja oikaisijoita, jo jäykistyneeseen varpaaseen suojia sekä annetaan omahoito ja jumppa ohjeita.