BLOGIT

Diabetes

Sunnuntai 7.10.2018 - Pirjo Hatzitoliou


Diabetes on yleinen sairaus, johon tietenkään kukaan ei haluaisi sairastua. Sairauden huono puoli on sen salakavaluus eikä sairauden oireita huomaa ennen kuin on liian myöhäistä. Riskitekijät ovat ylipaino, vähäinen rasittava liikunta ja tietenkin perintötekijät. Diabetekseen sairastuu vuosittain noin 10 tuhatta henkilöä. Tyypin 2 diabeetikoita tiedetään olevan noin 300 000. Lisäksi arvellaan, että noin 150 000 sairastaa tyypin 2 diabetesta tietämättään ja 1.tyypin diabetesta sairastaa noin 50 tuhatta Suomalaista.

Tärkeintä on tietää, että diabeteksen puhjettua on yleensä sairastuneella henkilöllä jo joukko muita sairauksia, jotka vaikuttavat sairauden etenemiseen, joista eniten riskejä aiheuttava on sepelvaltimotauti. Diabetesta on montaa eri muotoa, joista meille kaikille tutut ykkös- ja kakkos tyypin diabetekset ovat tunnetuimpia. Myös haimatulehdukset ja erilaiset infektiot voivat laukaista diabeteksen. Lasten ja nuorten 1-tyypin diabetes on parantumaton sairaus. Diabetes ei siis ole ainoastaan ja vain lihavien ja vähän liikkuvien tauti. Lisäksi perintötekijät vaikuttavat diabeteksen puhkeamiseen. Tärkeintä on muistaa, että sokerin käyttö on lisääntynyt tällä vuosisadalla huomattavasti ja glukoosi herkille henkilöille riski sairastua diabetekseen on silloin suurempi kuin ei herkillä ihmisillä. Glukoosi herkkyys tarkoittaa verensokerin voimakasta nousua silloin kun nautitaan sokeripitoisia tuotteita ja siinä yhteydessä haima tuottaa liikaa insuliinia joka aiheuttaa sokerien heittelyn ja sitä kautta elimistön rasittumisen. Sokerin syönnin välttäminen on silloin parasta diabeteksen ehkäisyä.

Miksi Suomalaiset sairastuvat diabetekseen? Yleensä diabetekseen liitetään ylipaino ja vähäiset liikuntatottumukset sekä epäterveelliset ruokailutottumukset sekä lisäksi elämäntavat, jotka vaikuttavat terveyteen. Alkoholin liika käyttö on suuri diabetes riski. Myös voimas stressi voi edesauttaa diabeteksen puhkeamista. Suomessa perintötekijät vaikuttavat diabeteksen puhkeamiseen eli jos yhdellä vanhemmalla on kakkostyypin diabetes, hänellä on 50 % riski sairastua itse diabetekseen ja jos molemmilla riski kasvaa lähes varmaksi. Siksi lääkärit kysyvät myös taustoja sairaudelle. Tärkeintä on muistaa, että diabetekseen voi sairastua kuka vaan laiha tai lihava, liikkuja tai vähän liikkuja. Ruokavaliolla on silloin suurin merkitys sairauden puhkeamiseen.

Diabeetikon jalkojen tilanne ei välttämättä heti sairastumisen jälkeen ole hälyttävä mutta jalat olisi syytä tarkastaa jalkahoitajalla. Sen jälkeen mietitään yhdessä kuinka usein jalkahoitolassa kannattaa käydä. Jos diabeteksen toteaminen ja lääkityksen aloittaminen on tapahtunut niin että sokeriarvot ovat olleet hyvin korkealla on henkilö silloin sairastanut diabetesta jo jonkin aikaa ennen diagnoosia. Jalkahoitajalla käynti on ensiarvoisen tärkeää. Sairastuneelle on tärkeää tietää miten diabetes vaikuttaa jalkoihin ja miten muutoksia voi estää tai ainakin niiden tulemista pitkittää.

Ikävin jalkoihin kohdistuva diabeetikkojen ongelma on neuropaattisen oireiden ilmeneminen. Kun asiakas tulee jalkahoitolaan ja kertoo aamulla herätessä kävelevänsä kuin pesusienen tai lasinsirpaleiden tai mahdollisesti karkean santapaperin päällä on merkit olemassa. Neuropatia oireita ei voi poistaa eikä parantaa niitä voi vain lieventää. Neuropatian oireita ovat myös polttava tai pistävä kipu erityisesti öisin sekä kuuma- ja kylmätuntemukset. Iho voi myös kuivua ja halkeilla, lihasten toiminta heiketä ja jalkaterään tulla asentomuutoksia. Iskeemiset eli verenkiertoon vaikuttavat ongelmat ovat pitkään diabetesta sairastaneen ongelmia ja niihin liittyvä voimakkaat kiputilat, leposäryt ja katkokävelyt. Iskemiset oireet sekä neuropaattiset ovat vaikeita diabetekseen liittyviä oireita joita lääkäri hoitaa. Jalkahoitolassa ne voidaan todeta.

Nykyaikaiset diabetes lääkkeet ovat kehittyneet ja monimuotoistuneet. Niiden luetteleminen tässä olisi turhaa. Tärkeintä on muistaa että kaikki lääkkeet mitä lääkäri määrää on tarpeellisia diabeteksen hoidossa. Jos sairaus vaatii pitkävaikutteisen sekä ateriainsuliinin on niitä molempia käytettävä. Insuliinin pistäminen on helppoa ja sen oppii helposti. Tablettihoidossa voidaan käyttää yhdistelmä hoitoja tai vain yhtä lääkettä.

Diabetes lääkkeet ja insuliini ei lihota niin kuin uskotaan. Lihominen tapahtuu verensokerin tasapainottumisen kautta jolloin elimistöllä on enemmän energiaa käytettävänään. Siihen auttaa vain säännöllinen ateriointi ja ateriakoon tarkastaminen sekä ruokavalion seuraaminen.

Diabeteksen kanssa tulee toimeen jos tietää ja tuntee seuraukset jotka tulevat heikosta sokeri aineenvaihdunnasta. Niistä jutellaan jalkahoitolassa ja jalkojen hoitoon annetaan omahoito vinkit. Nyt Footlogix tuotteen kautta pureudutaan jalkojen ihon hoitoon "medi meets pedi" kautta. Ainutlaatuisen DIT teknologian avulla voimme helpottaa jalkojen ihon ongelmia huomattavasti helpommin kuin koskaan aikaisemmin. Footlogix on maailmalla parhaaksi palkittu jalkojenhoito tuote sarja.

 

 

Avainsanat: diabetes, neuropatia, iskemia