Sieni-infektio kynnessä, kynsissä tai iholla on aina ikävä seuralainen. Sieni-infektio ei kuitenkaan ole tappava tauti ja se luokitellaankin ennen kaikkea esteettiseksi sairaudeksi. Kuitenkin jos sieni-infektiota kynsiä ei hoideta, niiden paksuuntuessa ovat seuraukset kiusalliset ja joskus myös hyvin kivuliaat.


Kaikki paksuuntuneet kynnet eivät ole sieni kynsiä, siksi kannattaa ottaa yhteys jalkahoitajaan joka varmistaa epäilykset ja suosittelee näytteen ottoa laboratoriossa. Usein lääkärit laittavat lähetteen viljelyyn ilman käyntiä jos olet kertonut jalkahoitajan näin suositelleen.

Ainostaan viljelty näyte varmistaa sieni-infektion varmasti. Ja näyte on hyvä ottaa jalkahoidon jälkeen koska kynsi on silloin puhdistettu sekä ohennettu.

Ikävä kyllä muutamat lääkärit määräävät infektioon lääkekuurin ilman viljely tuloksia ja joskus lääkkeiden syöminen on ollut turhaa. Kynsissä ei ole ollut sieni-infektiota. Siksi suosittelen epäselvissä tapauksissa jalkahoitojaa joka osaa varmistaa onko näytteen otto tarpeellista tai onko kynsi vaurioitunut jostakin muusta syystä kuin infektiosta. On myös sieniä jotka asuvat kynnessä päällimmäisessä kynsilevyssä ja siihen eivät sisäiset lääkitykset tehoa.

Saat myös oma-hoito ohjeet jalkahoitolasta lääkityksen aikana tehtäviin toimenpiteisiin jotta tulokset olisivat parhaat mahdolliset.

Jo pitkään sairastettu sieni-infektio kynnessä vaatii aina jalkahoitoa. Säännöllisesti hoidettu ja desinfioitu varpaan kynsi voi konservatiivisessa hoidossa jopa parantua ilman suun kautta syötäviä lääkkeitä niin, että kynsi pysyy matalana ja se ei enää paksuunnu nopeasti.

Kuitenkin on muistettava, että sieni-infektio ei välttämättä parane koskaan edes suun kautta syötävien lääkkeidenkään voimasta eikä myöskään parane koskaan ilman hoitoa.

Apteekki tuotteet eivät paranna sienikynttä, ne estävät jo infektoituneen alueen leviämisen ja useissa tapauksissa lisäävät infektion leviämistä heikon tehonsa vuoksi.

Jos sinulla on epäillys sieni-infektiosta ota yhteyttä lääkäriin tai jalkahoitajaan. Liika hoitaminen voi myös vahingoittaa kynttä ja aiheuttaa kynnelle vaurion jota ei voida hoitaa.


Homesieni kynnessä on hyvin yleinen ongelma varsinkin diabeetikoilla. Homesientä ei voi lääkitä vaan se asustaa kynnessä usein salakavalasti. Hometta voi kuitenkin torjua ja hoitaa omatoimisesti sen jälkeen kun se on todettu. Vaikka jotkut niin väittävät että home sieni näkyy sienikynsi näytteessä niin se ei ole totta. Home on näkymätön viljely alustalla. Kun jalkahoidossa todetaan kynnessä homesienistöä suositellaan kynnen päivittäistä desinfiointia. Joka tietenkin voi aiheuttaa ihon kuivumista mutta se taasen on helppo hoitaa. Lisäksi hoitolassa on erittäin hyvä homesieni syöppö joka on erittäin tehokas homeen poistaja.

Homesieni ei tartu, se johtuu elimistön ph arvon epätasapainosta ja kosteutdesta joka on jäänyt kynnen alle. Sitä voi ehkäistä kuivaamalla varpaat hyvin uinnin ja suihkun jälkeen. Lisäksi kynsien rasvaaminen lisää riskiä homesieneen.