BLOGIT

Kivuliaat lihaskrampit

Sunnuntai 18.6.2017 - Pirjo Hatzitoliou


Suonen veto eli lihaskramppi

Suonen vetoihin on keksitty mitä ihmeellisempiä parantavia keinoja. Niihin on myös määrätty lääkkeitä joilla on ollut kovat haittavaikutukset, joten niitäkään ei enää onneksi määrätä. Osa tuntee saavansa avun magnesium valmisteista ja osa venyttelystä. Myös merisuola veden juonti on ollut yksi vaihtoehto täsmä lääkkeenä mutta sekään ei tunnu auttavan kuin muutamalle suonen vedoista kärsiville asiakkaille. Muutama vuosi sitten julkaistussa tutkimuksessa illalla tapahtuvalla voimakkaalla venyttelyllä oli paras indikaatio yöllisen suonen vedon ehkäisyyn. Kuitenkaan mitään täydellistä yhtä ainutta hoito keinoa joka tepsisi kaikkiin jalkoihin ei ole löydetty.

Suonen vedon aiheuttajiksi on nimetty voimakas hikoilu, kova liikunnallinen suoritus, raskaus, ylipaino ja liian vähäisen nesteen juonti. Myös suolatasapainon järkkyminen on ollut yhtenä tutkimuksen aiheena. Laskimojen vajaatoiminnat ja jalkojen turvotukset ovat selkeä yö kramppien syy. Jalkahoitolassa havainnoin krampeista kärsivien miesten yhteiseksi nimittäjäksi staattiset työasennot ja pohjelihasten jäykkyyden sekä vähäiset liikunnalliset tottumukset.

Suonen veto on yleensä ikääntyvien henkilöiden ongelma mutta sitä esiintyy myös nuorilla ja erityisesti raskauden aikana siitä kärsivät monet odottavat äidit. Suonen veto eli lihas kramppi on yleisemmin pohje lihaksessa mutta sitä voi esiintyä ihan missä vaan kehossa. Kivuliaampia kramppeja ovat juuri alaraaja krampit jotka tulevat yö aikaan. Aamulla ja pitkin päivää pohkeita särkee ja liikkuminen voi olla vaikeaa. Lihasjäykkyys ja kivut yleensä häviävät mutta joskus krampit voivat olla niin kovia että lihas ei ehdi palautua päivän aikaan joten yöllä on suurempi mahdollisuus taas saada kramppi ja kierre on jatkuva.

Yleisesti lihaskramppeja voi hoitaa juomalla tarpeeksi, syömällä kohtuudella suolaa mutta kuitenkin tarpeeksi, käyttämällä ulkoisia magnesium tuotteita joita saa myös jalkahoitolasta, liikkumalla säännöllisesti ja rasittamalla lihaksia. Tukisukkien pitäminen päiväaikaan on todettu kuitenkin kaikista tehokkaimmaksi kramppien ennalta ehkäisijäksi ja niiden pukemista on saaneet avun varsikin he henkilöt joilla liikunnalliset tottumukset on vähäiset. Tukisukka kannattaa valita huolella, se ei saa olla liian puristava eikä myöskään liian löysä jotta neste pääsee kiertämään pohkeen yläpuolelle. Jalkahoitolasta saa Mediteamin korkeatasoisia tukisukkia oikein mitattuna. Joskus myös Lymfatouch-hoito tuo helpotusta pohjelihaksen jäykkyyteen.

Kramppien kanssa eläminen on vaikeaa, yö unet häiriintyvät ja joskus voi nukkuminen olla vaikeaa koska odottelee krampin tulemista. Jos mikään ei auta on varattava lääkärille aika mutta sitä ennen kannattaa kokeilla kaikki muut vaihtoehdot.

magnesiumsuihkeet.png

 

 

Avainsanat: Suonenveto, lihaskramppi, lihaskrampin hoitomuodot