Suonenveto (lihaskramppi, lihaskouristus) tarkoittaa äkillistä, kivuliasta, pitkäänkin kestävää kouristuksenomaista lihassupistusta tai -jännitystä alaraajassa, usein pohkeessa tai jalkaterässä. Suonenveto tapahtuu tavallisimmin öisin tai kesken urheilu- tai liikuntasuorituksen (esimerkiksi uidessa). Jos kävellessä ilmenevä kipu pakottaa pysähtymään, se viittaa alaraajojen valtimosairauteen.«Katkokävely»

Suonenvedon perimmäistä syytä ei tunneta, mutta kyse lienee alaraajan verenkierron äkillisestä ja ohimenevästä häiriöstä. Suonenvedolle altistavat elektrolyyttihäiriöt, mikä on tuttua urheilusuorituksen aikana, kun lihakset rasittuvat. Kovalla helteellä nestehukan ja suolan menetyksen vuoksi lihakset voivat krampata.

Suonenvetoa esiintyy myös pitkälle edenneen munuaissairauden yhteydessä. Henkilöillä, joilla on suonikohjuja ja jotka ovat raskaana, voi esiintyä suonenvetoa. Nivelreumaa sairastavilla siklosporiinihoidon yhteydessä esiintyy magnesiumin puutetta. Siihen liittyen voi öisin esiintyä hankalaakin suonenvetoa. Suurella osalla ihmisistä ei ole tunnistettavaa altistavaa tekijää .

Hoito

Suonenvedon ensiavuksi sopii jännittyneen lihaksen passiivinen, rauhallinen ja pitkäkestoinen venyttäminen ja painaminen lattiaa vasten. Kramppaavaa aluetta voi hieroa kevyesti. Alaraajojen verenkierron vilkastuttamista kannattaa kokeilla illalla ennen nukkumaanmenoa: päkiöille nousuja reippaassa tahdissa 30-50 kertaa. Jos alaraajojen verenkierto on huono ja esiintyy turvotustaipumusta, tätä liikettä kannattaa tehdä 2-3 kertaa päivittäin.

Myös akurulla on tehokas väline vilkastuttamaan jalkaterän alueen verenkiertoa. Osalle ihmisistä säärystimet tai lämpimät yösukat tuovat helpotusta. Lisäravinteiden, esimerkiksi magnesiumin käyttö, voi vähentää suonenvetotaipumusta. Tupakoinnin vähentäminen tai lopettaminen parantaa ääreisverenkiertoa, mikä voi osaltaan vähentää suonenvetotaipumusta. Saatavilla on erilaisia voiteita suonenveto-ongelmien hoitoon, mutta niihin kannattaa suhtautua varauksella.

Jos syynä on nestehukka, nautitaan lievästi suolapitoista nestettä. Ikääntyvien nesteen juominen jää usein vähäiseksi, joten tähän tulee kiinnittää huomiota. Ellei lihasten rentouttaminen, lämpimänä pitäminen ja turvotuksen väheneminen auta ja vaiva toistuu sekä huonontaa esimerkiksi unen laatua, kannattaa keskustella lääkärin kanssa lääkehoidosta.

Taulukko 1. Suonenvedolle altistavia tekijöitä.

Liikunta: liian kova rasitus lihaksille

Nestehukka helteellä

Huono ääreisverenkierto

Suonikohjut

Raskaus

Munuaistauti

Magnesiumin puute

Artikkelin tunnus: jal00147 (012.080)

LÄHDE;Terveet jalat

8.11.2010
Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen

Kannattaa muistaa että kaikki äkilliset lihaskivut eivät ole kramppeja, verisuonten ahtautuminen aiheuttaa hapenpuutetta joka voi tuntua kipuna ja puutumisena. Muista kivuista krampin erottaa siitä että lihas jännittyy, kovettuu ja sen supistumisen ajan raaja jää tiettyyn asentoon.

Suolatasapainon vakauttaminen on tärkeää silloin kun kramppeja esiintyy usein ja varsinkin yön aikaan. Vanhan kansan tapa on ollut kielen alle laitettava karkean merisuolan siru joka liukenee suuhun ennen nukkumaan menoa. Kuivuminen kesä aikaan aiheuttaa nestetasapainon häiriöitä joka voi laskea elimistön suola arvoja.

KRAMPPEJA AIHEUTTAVAT LÄÄKKET
Myös lääkkeet saattava olla syynä kramppien lisääntymiseen. Nesteenpoistolääkkeet jotka vaikuttavat nestetasapainoon ja sitä kautta myös suolatasapainoon. Lisäksi Alzheimer-lääke Donepetriili, osteoporoosilääke raloksifeeni, verenpainelääke nifedipiini tai kolesterolilääke statiinit.

HOITAVAT LÄÄKKEET
Lääkehoitoa lihaskramppeihin ei ole, mutta uusimpien tutkimusten tuloksena suihkutettavat magnesium tuotteet ovat antaneet hyviä tuloksia yö kramppien ehkäisyyn.