BLOGIT

Ihanat kamalat jalat!

Lauantai 24.8.2013 - Pirjo Hatzitoliou

Ihanat  kamalat jalat!

Viime viikolla olin ystäväni syntymäpäivillä ja juhlan tiivistyessä juhlaväestä löytyi muutama jotka olivat odottaneet tilaisuuttaan kysäistä mikä heidän jalkojaan vaivaa. Vapaa-ajalla ei ole aina kiva puhua työ asioista mutta näissä tapauksissa tietenkin mielelläni istahdin ja katsoin mistä on kysymys. Yleensä aloitetaan siitä että ”minulla on niin kamalat jalat” ja sitten jatketaan että ”rasvaan niitä joka päivä” ja yleensä keskustelu soljuu eteenpäin ajatuksella että ”en ole kehdannut mennä jalkahoitajalle”.

Kamalia jalkoja on olemassa, niiden tarinaan sisältyy yleensä hoivan- ja huolenpidon puutetta sekä joskus syvää yksinäisyyttä ja ehkä myös muita ikäviä avustavia tekijöitä. Mutta näitä kamalia jalkoja harvoin sattuu edes jalkahoitajalle eteen koska suurin osa jalkaongelmista voidaan hoitaa kotikäynneillä tai jalkahoitoloissa. Sen takia me jalkahoitajat olemme olemassa ja olemme perehtyneet kamalien jalkojen muuttamiseen jalkahoidon kautta ihaniin jalkoihin. Teen vuoden aikana noin 1500 jalkahoitoa ja yhdelläkään asiakkaalla ei ole samanlaiset jalat vaikkakin suurimman osan asiakkaiden jalkaongelmien taustalla on samat tekijät jotka niitä aiheuttavat.

Juhlatunnelmissa tehty jalkojen tarkastus osoitti etteivät jalat olleet kamalat. Ne oli vain survottu liian pieniin kenkiin ja hoito unohdettu tai hoitona oli väärät omahoito tottumukset. Jalkojen omahoito on kuitenkin tärkeämpi osa-alue kuin jalkahoitolassa käynti. Omat jalkamme me näemme ja kohtaamme joka päivä eikä niiden vointia tiedä kukaan paremmin kuin jalkojen omistaja. Jalkojen omistajan on myös syytä miettiä tunteeko omat jalkansa ihan konkreettisesti ja osata erottaa ongelmat joihin tarvitsee jalkahoitoajan apua. Vaikeat rakenne ongelmat on syytä hoidattaa kuitenkin lääkärin avustuksella, pohjallisterapia ei aina ole ainut hoito muoto esimerkiksi alkaviin nivelten kulumiin.

Jalkahoito ohjeita on monenlaisia mutta tärkeintä on että iho pysyy ehjänä ja kynnet leikataan ja viilataan oikeaan muotoon. Jos iholla on hankaumia, rakkoja tai haavoja on aina riski bakteeri tulehdukselle joista ikävin on ruusu infektio.  Jos kynnet leikataan väärin tai kenkä puristaa varpaita voi kynsivallit tulehtua ja toisaalta myös kynnen kasvu suunta muuttua sisäänpäin kasvavaksi kynneksi. Jos varpaat eivät mahdu kenkiin aiheuttavat ne aina ongelmia omistajalleen. Pitää vain muistaa että ihmisellä ei ole koko elämää samankokoinen jalka ja kenkä olisi vain ostettava oikean jalan koon mukaan.

Hyvät jalat voivat silti oireilla ja vaatia jalkahoitajan apua mutta hyvillä jaloilla on helpompi talsia elämänsä loppuun asti kuin hoitamattomilla huonoilla. Aina kannattaa kysyä ja pohtia miksi jalkaterän alueella on kipuja ja mistä kenkä puristaa. Yleensä jalkaongelma ratkaistaan helposti mutta ei aina, voidaan tarvita myös moniammatillista tiimiä tekemään jaloista taas hyvät jos ne ovat kerta kaikkiaan huonot.

Kesä ohittaa meidän hyvää vauhtia. Vieläkään ei ole myöhäistä kokeilla kevytjalkineita ja niiden tuomaa elämän iloa jaloille. Kevyt jalkineiden hyvyydestä riittäisi kirjoittamista mutta yhdellä virkkeellä voin kuitata kerta kaikkiaan helpon tavan löytää uudestaan jalkateränsä ja sen ihanan tunteen kun puun juuri painaa jalkapohjaa tai käpy tai soratie tai vaikkapa puusta pudonnut omena. Kevytjalkineiden idea on vahvistaa jalkaterän lihaksia, korjata väärää kävelytyyliä ja vahvistaa niveliä.

 470_barefoot_100809_430241.jpg

Avainsanat: Ihanat kamalat jalat!