BLOGIT

Jalat ja iho

Sunnuntai 4.6.2023 - Pirjo Hatzitoliou


Jalkahoitajalla on aina asiaa, ihan niin kuin Hannu Karpolla aikoinaan. Aina olisi jotakin korjattavaa ja leikillisesti jalkahoitolassa sanotaankin, että taas pitäisi kirjoittaa Keskisuomalaiseen. Mutta asiaa, jota ei voi kirjoittaa Keskisuomalaiseen olisi paljon enemmän silloin kun puhutaan terveydenhoidosta ja siitä mikä kuuluu meille jalkahoitajille ja mikä Hyvinvoinnin ammattilaisille.

Viime aikoina on jalkahoitolassa ollut vaikeita iho ongelmia joihin asiakkaat ovat etsineet hoitokeinoja kaupan hyllyiltä, netistä ja tietenkin ystäviltä. Käytössä ovat olleet otsoniöljyt, sienituotteet ja vaikka minkälaiset öljyt luontaistuote kaupoista sekä tietenkin perinteinen tummeli. Ensisijaisesti kirjoitan tätä siksi että kaikki nuo ennalta mainitut tuotteet ovat pitkittäneet iho sairautta ja joissain tapauksissa pahentaneet ongelmaa niin että sitä ei voi hoitaa muutoin kuin sisäisesti. En vähättele asiakkaiden omahoito tottumuksia,  mutta kipeät ja kävelyarat jalat eivät ole leikin asia ja jos ihossa on haavoja tai se kuoriutuu irti niin sitä ei voi hoitaa vapaa kauppa lääkkeillä. Silloin tarvitaan kovempia lääkkeitä sekä asiantuntijan hoitoa. Tässä kohtaa kohdataan ongelma, joka koskee meitä kaikkia Suomalaisia. Lääkäriin ei pääse tai ajat menevät niin pitkälle, että asiakkaat hoitavat ongelmiaan itse siihen asti kunnes pääsevät vastaanotolle. Kun lääkäri tutkii iho ongelman on se voinut olla asiakkaalla jo useita kuukausia jopa vuoden ja silloin hoito ei olekaan enää niin yksinkertaista eikä paraneminen nopeaa. Parasta olisi, jos kaikki pystyisivät käyttämään yksityisten iholääkäreiden palveluja, mutta näin ei ole.

Missä vaiheessa jalkahoitaja astuu kuvaan näihin iho ongelmiin. Joskus jo alkutaipaleella ja silloin asiakkaalla on vielä hyvät mahdollisuudet estää ihosairauden pitkittyminen. Mutta joskus taas lääkäri ehdottaa asiakkaalle jalkahoitajalla käyntiä tai asiakas on ollut jo pitkään ihotauti lääkärin hoidossa, ja hän haluaa lisää asiantuntija näkemystä omiin ongelmiin. Pääasiallinen hoito jalkahoitolassa on kovettumien ja känsien poistaminen ja ihon tutkiminen. Yleensä aina ihotauti lääkärin määräämät lääkkeet ovat oikeita, ja nyt tulemme siihen kohtaan mitä moni asiakas ei tiedä. Iho tarvitsee uusiutuakseen paljon aikaa. Ihossa on solukerrokset, jotka kypsyvät ja muodostavat päällimmäisen kerroksen uudestaan noin kerran kuukauden aikana. Jalkapohjan iho on erilainen kuin muu iho vartalossamme ja siinä on kirkassolu kerros, jos hidastuttaa uusintaa mutta myös samalla suojaa ihon muita rakenteita. Jos ihotauti lääkäri määrää rasvausta kahdella eri tuotteella, voi rasvaaminen tuntua puuduttavalta ja koska tulokset eivät näy heti asiakas vähentää sitä tai lopettaa sen kokonaan. Kuitenkin esim. kortisoni voiteen hyödyt näkyvät vasta kuukauden kuluttua hoidon aloituksesta ja sen jälkeen voidaan arvioida vasta hoidon hyötyjä ja haittoja. Iholle laitettavan kortisonin haitat ovat minimaaliset siihen verrattuna mitä sen hyödyt ovat eikä tuotetta koskaan käytetä yhtä kyytiä kuukausia. Tai käytetään aivan erikoistapauksissa. Jalkahoitolasta ei löydy ihosairauksiin mitään ihme ainetta mutta kylläkin tuotteet mitä voi käyttää ns. kortisoni vapaalla viikolla. Tärkeää on hoitaa ihoa ohjeiden mukaisesti ja vaikkapa pitää päiväkirjaa tai ottaa valokuvia ihosta joka päivä, jotta itsekin huomaa muutokset.

Vaikeiden iho ongelmien kanssa ei kannata odotella parempia päiviä. Lääkäriin vaikka väkisin ja ennen kaikkea, jos ongelmat aiheuttavat kipua tai jalkapohjassa on märkiviä tulehduksia. Ja muistutuksena tässä kohtaa, että psoriasi voi ilmeitä vartalolla monella eri tapaa jopa korvassa tai niskassa ennen kun se alkaa näyttää merkkejä jaloissa tai kynsissä. Ja kaikkiin iho tauteihin löytyy lääkitys, joskus heti ja joskus pitkällä aikavälillä. Paras lääke ei ole se mitä kaveri käyttää vaan se mikä on määrätty sinulle.

Jalat ovat meille tärkeät vaikka Hyvinvointi alueen lähtökohdat lääkärille pääsyyn eivät sitä ajatusta tuekaan.dreamstime_s_215018732.jpg

Avainsanat: Iho taudit, vaikeat iho ongelmat, iho-tautilääkäri