BLOGIT

Jalkahoitolassa

Lauantai 12.3.2016 - Pirjo Hatzitoliou


Jalkahoitolaan avautuu ovi suoraan katutasosta. Helppo tulla sisään ja helppo lähteä ulos. Löytäminen hoitolan ovelle on eri asia uusien kerrostalo asutusten tullessa Ylioppilaskylän parkkialueelle. Pyrin joka kerta kertomaan ajo-ohjeet kuten myös neuvomaan että puhelin numeroni olisi hyvä olla tallessa siinä vaiheessa kun on eksyksissä.

Jalkahoitolassa pidetään vaatteet päällä paitsi sukat, kiristävät housujen lahkeet voivat häiritä jalkahoitoa ja joskus ne on heitettävä pois. Usein kuitenkin asiakas on varautunut jalkojen paljastukseen. Useimmille jalkahoito on tuttu tilanne mutta ensimmäistä kertaa jalkahoitoon tullessa voi tuntua oudolta näyttää jalat jotka omasta mielestä ovat häiritsevän huonot tai joita ei ole enää kehdannut näyttää kenellekkään pitkään aikaa.

Yhtään jalkaa en ole vielä jättänyt hoitamatta ja vuodessa tapaan vähintään 800 jalkaparia, joskin monet ovat samoja hoito suhteen jatkuessa.

Jalkojen hoito on osaa terveydenhoitoa vaikka Suomessa sen merkitys on vähäinen verrattuna esimerkiksi silmien tai hampaiden hoitoon. Ilman jalkoja tai huonoilla jaloilla on kuitenkin normaalinkin elämän eläminen vaikeaa. Jalkahoitolassa moniin vaivoihin löytyy ongelman ratkaisu ja jos ei löydy niin mietitään onko jatkohoito missä palvelujärjestelmässä vai tarvitaanko yksityisten lääkäreiden tai fysioterapeuttien yhteistyötä.

jalkahoidossa puhuminen on tärkeää, sen kautta voi löytyä avain tai ratkaisu siihen ongelmaan minkä takia jalkahoitoon on tultu. Aina ongelman ratkaisun avain ei ole yksinkertainen eikä välttämättä liity suoranaisesti jalkoihin olenkaan. Monet jalkaongelmat ovat perinnöllisiä ja moniin jalkaongelmiin löytyy syy jostakin elämänkaaren kohdasta. Jalkahoitolassa ei siis olla välttämättä hiljaa ja rentouduta vaan siellä puhutaan. Olisikin paljon helpompaa jos jalat itse puhuisivat, tietäisimme mistä kenkä on kuvaannollisesti puristanut. Siksi kuuntelen asiakasta mielelläni ja niin kuin monet varmasti ovat huomanneet teen myös puhetyötä melko usein itsekin, joskus jopa liikaa.

Voiko jalkahoitolassa käydä vaikkei jaloissa olisi suorannaisesti ongelmiakaan. Suosittelisin käymään kerran vuodessa koska usein pienetkin asiat voidaan hoitaa nopeasti heti ennen kuin ne muuttuvat suuriksi ja hoitoon menee vuosikausia. Aina sairauden yllättäessä on mietittävä ensisijaisesti omaa hyvinvointia mutta jos jalat kipeytyvät tai kynnet muuttuvat rakenteeltaan ongelmalliseksi on hyvä tulla jalkahoitolaan parantamaan jalkojen olotilaa.

Jalkahoito on monien asioiden yhteinen vyyhti jota hoidan. Jalkojen terveys ja niiden toimintakyky on minulle tärkeä asia vaikka monien on vaikea ymmärtää miksi joku haluaa hoitaa jalkoja. Kymmenen yrittäjä vuotta ovat opettaneet tulemaan realistiseksi mutta myös optimistiseksi ihmisten suhteen. Omahoito on kuitenkin tärkein elementti jalkojen hoidossa. Kun tuntee omat jalkansa hyvin tietää milloin on mentävä jalkahoitoon ja kun tuntee jalkahoitajan tietää saavansa ongelmaan ratkaisun tai mahdollisesti ongelma häviää samantein.

Monet kysyvät miksi teen edelleen kotikäyntejä. Asiakkaani ovat ikääntyneet ja hoitolaan tuleminen on ollut vaikeaa ja aikaa vievää. Silloin on aika siirtyä kotikäynti asiakkaaksi ja taasen hoitolaan tulee uusia asiakkaita. Näin elämän kiertokulku kulkee eteenpäin, myös jalkahoidon osalta.

 

 akakak.png

Avainsanat: Jalkahoito