Patikointi ja kenkä valinnat

28.05.2022

Luin pitkän kirjoituksen pariskunnasta, jotka eivät olleet liikkuneet luonnossa kovinkaan20220526_204343.jpg paljon ennen koronaa. Pari seuraavaa vuotta he ovat kävelleet satoja kilometrejä joka viikko kodin lähialueilla ja tietenkin lomamatkoilla kansallispuistoissa ja erämaassa. Heille liikkumisen aloituksen yllätyksenä tuli kenkä valinnat ja valinnan vaikeus.

Blogi kirjoituksista saa sen käsityksen, että hekin ovat alussa menneet ns. perse edellä puuhun ja ostaneet kaupasta parhaimman näköiset ehkä kalliitkin kengät, jotka ovat aiheuttaneet paljon harmia ja jalan rakenteen ongelmia.

Kengällä, jolla kävellään epätasaisia maastoja, noustaan jyrkkiä rinteitä ja lasketaan toisia alas sekä hypitään purojen ja kosteikkojen yli vaatii sen käyttäjältä paljon. Kun menet kenkä ostoksille, opi ensin tuntemaan jalkasi. Millainen jalkaterä on astuessa? Missä asennossa kantaluu on ponnistusvaiheessa ja ennen kaikkea on nilkkasi jäykkä vai normaali, vai mahdollisesti yli liikkuva? Kääntyykö jalan etuosa jompaankumpaan suuntaa astuessa vai pystytkö pitämään jalkaterän suorassa? Jokaisen meidän jalat ovat erilaiset, ja miesten jalat ovat vielä hyvin erilaiset kuin naisten. Löysä jalka tarvitsee tukea mutta mitenkäs se jalka sitten vahvistuu, jos se tuetaan niin ettei lihakset pääse toimimaan. Jäykkä jalka ei tarvitse tukea mutta mitenkäs selviää epätasaisilla alustoilla, kun joutuu tekemään tasapainottelun yläkropan lihaksilla, kun jalka viestittää vääriä asentoja, jotta kävely olisi luonnollista.

Näihin kaikkiin ongelma tilanteisiin ei ole kenkä ratkaisuna vaan jalkalihasten ja keskivartalon vahvistaminen. Kuntoilun ohessa on hyvä muistaa, että aktiiviset venyttelyt ovat yksi osa liikkumista ja se tarkoittaa sitä että kun menee puoli kuolleena pitkän lenkin jälkeen kotiin, venyttelee vasta sitten kun on ensin levännyt ja käynyt suihkussa ja lihakset ovat alkaneet palautua, Venyttelyn ei tarvitse kestää 10 minuuttia enempää. Jalkalihakset vahvistuvat kyllä kävellessä muttei välttämättä niin että kävely pysyisi tasapainossa koska lihakset eivät vahvistu välttämättä niin että,  heikot vahvistuvat ja vahvat eivät.

Kenkä, joka on jalassa tuo viestiä aivoihin. Metsäkävelyillä ja poluilla tärkeä viesti on tuntea minkä päällä kävelee. Tunteminen paksupohjaisilla vaelluskengillä on mahdotonta. Markkinoilla on kuitenkin lyhyt vartisia ja kevyempiä veden kestäviä jalkineita, joiden tavoite on olla kevyt ja tunnistamaton jalan näkökulmasta. Ennen kuin valitset vaelluskengän tsekkaa oma jalkasi tilanne. Jos et tunnista jalkasi tilannetta tule jalkahoitoon. Maastovaelluksella on tärkeää, ettei tule hiertymiä, että jalat tekevät töitä ja että astuessasi kiveltä kivellä tunnet mikä jalkasi alla on. Kesällä kenkä voi olla kevyt ja myöhemmin syksyllä enemmän suojaa antava.

19.04.2024Helatorstaina hoitola perinteisesti auki
19.04.2024Jalkahoitaja toivoisi kevään jo tulevan
15.04.2024Ajanvaraus tilanne
13.04.2024Reissun päältä uutisia
06.04.2024Ensviikolla on vapaita aikoja!
04.04.2024Jalkahoitolassa puhaltaa taas kevään tuulet!
01.04.2024Pääsiäisen riemuja!
24.03.2024Pääsiäis viikon jalkahoidot
17.03.2024Ajanvaraus on päivitetty huhtikuun loppuun asti
14.03.2024Maanantaina taas vapaita aikoja

Siirry arkistoon »