KUINKA HOIDAN JALKOJENI IHOA OIKEIN?

Suomalaisista joka toinen kärsii kuivasta tai erittäin kuivasta ihosta. Kuivuus iholla ilmenee asteittain ja eri vaikeustasolla. Kuivasta ihosta kärsivät kaikki ikäluokat mutta erityisesti pienet lapset ja yli 60-vuotiaat. Naisilla kuiva iho on yleisempi ongelma kuin miehillä ja noin 15-20% väestöstämme kärsii alttiudesta kserodermiaan eli atooppiseen iho ongelmaan.

 

Endogeeniset eli sisäiset tekijät joko aiheuttavat tai edistävät iho kuivuutta. Niihin kuuluvat perinnölliset taipumukset, ihon biologinen ikääntyminen, hormonien vaikutukset sekä eräät iho-ja sisätaudit kuten neurodermatiitti (kutina-raapisoireisto) , psoriaasi ja diabetes.

Ihon tärkeimmät luonnolliset kosteuttajat urea ja aminohappo sekä orvaskeden lipidit vaikuttavat ihon kosteus tasapainoon.


Eksogeeniset eli ulkoiset tekijät ovat yleisin syy kuivaan ihoon. Ilmasto- ja ympäristötekijät vaikuttavat yhä enemmän ihon rakenteeseen ja lisäävät ihon ulkoisia ärsykkeitä. Kemikaalit, kuten puhdistusaineet ja liuottimet, joutuessaan ihon kanssa kosketuksiin aiheuttavat usein vakaviakin allergia oireita jotka ilmenevät ihon kuivuutena. Muut ulkoiset tekijät, uv-säteily, ihonhoitotuotteiden ja terapeuttisten valmisteiden sekä lääkkeiden vaikutukset ovat tärkeä kuivan ihon ongelman alkulähde.

Ureaa syntyy tiettyjen aminohappojen, erityisesti arginiinin, hajoamistuotteena solujen sarveitumisprosessissa. Sarveistumishäiriöissä on kyse näiden aminohappojen etenkin arginiinin puutteesta joka johtaa ureapitoisuuden merkittävään alenemiseen jolloin luonnollinen kosteus vähenee. Kuivan ihon urea pitoisuus on todettu tieteellisissä tutkimuksissa 50% pienemmäksi kuin terveen ihon. Tämä lisää veden poistumista orvaskeden kautta jolloin iho kuivuu.