BLOGIT

Facebook ja suonikohjut

Tiistai 1.10.2013 - Pirjo Hatzitoliou

31d4a43aa02.jpg

Facebook aukaisee monille mahdollisuuden tavata ystäviään ja keskustella heidän kanssaan vaikka välimatka olisikin pitkä. Nuorten tapa seurustella median välityksellä on enemmän kuin yleistä. Tähän keskusteluun olen myös minä sortunut tyttäreni lähdettyä opiskelemaan toiseen kaupunkiin. Samalla facebookista tulee luettua kavereiden päivityksiä, lomakuvat ovat nyt julkaistu ja niitä muistellaan kaihona. Silmiini pisti lomamatka päivitys jossa surkutellaan suonikohjuja ja turvonneita jalkoja.

Suonikohjut

Suonikohju on pintalaskimoiden vajaatoimintaan liittyvä tuntematon sairaus. Jos kohjut ovat syvissä laskimoissa ne eivät näy. Suonikohjuja voidaan ennaltaehkäistä liikunnalla, ruokavaliolla ja tarpeeksi aikaisin aloitetulla tukisukkien käytöllä.  Raskausaikana tukisukkahousujen käyttö ennaltaehkäisee raskausaikana syntyviä suonikohjuja. Kuitenkin kohjut voivat putkahtaa esiin vaikka kaikki nämä ennaltaehkäiset toimenpiteet olisi tehtykin. Mutta mitkä asiat lisäävät suonikohju ja erilaisia muita verenkiertoon liittyviä ongelmia. Tärkeimmät edesauttavat tekijät ovat ylipaino, vähäinen liikunta ja tupakointi. Lähes tulkoon kaikilla tupakoivilla henkilöillä on ikääntyessä jalkojen verenkierto ongelmia sekä säärihaava tyyppisiä iho muutoksia.  Suonikohjuja on enemmän naisilla kuin miehillä ja tärkeimpiä riskitekijöitä naisilla on raskaus. Joka kolmannella yli 40-vuotiaalla  naisella on suonikohjuja. Asiakkaillani jotka ovat yli 80-vuotiaita vain yhdellä on täysin suonikohjuttomat jalat. Suonikohju on siis yleinen sairaus jos sitä sairaudeksi voidaan luokitella.

Tukisukat

Tukisukat tuntuvat monelta kummalliselta käsitykseltä  terveydenhoitoa. Kuitenkin monet selkäongelmia potevat vetävät aamulla tukiliivin päällensä samoin kuin rintaliivien käyttö on normaali toimenpide päivittäin.  Tukisukat on yksi tärkeimpiä terveydenedistämis  keinoja ja itse asiassa melko helppo tapa pitää koko keho hyvässä kunnossa. Tukisukka lisää aineenvaihduntaa ja parantaa suorituskykyä.  Tukisukkia on monenlaisia ja tärkein elementti niissä on kiristävyys. Automarketeissa ja tavarataloissa myytävät tukisukat eivät ole lääkinnällisiä vaan niissä on pieni puristusvoima joka riittää ennaltaehkäisevää tarkoitukseen. Matkustaessa lentosukkien merkitys on suuri, sukat tulisi pukea jalkaan jo aamulla lentokentälle lähtiessä. Lentosukka estää laskimotukosten syntyä lennon aikana ja samalla pitää turvotuksen poissa jaloista myös lennon jälkeen. Lentokoneeseen ei saa koskaan pukea pitkiä tukisukkia jalkaan, niillä voi olla enemmän haitta kuin ennaltaehkäiseviä vaikutuksia.

Suomi jälkijunassa ennaltaehkäisyssä

Keski-Euroopassa tukisukkien ja sukkahousujen käyttö on aivan erilaisissa mittapuissa kuin Suomessa. Siellä lääkärit suosittelevat tukisukkahousuja kaikille naisille jotka ajavat paljon autolla, istuvat tai joutuvat lentämään päivittäin. Miehet jotka tekevät töitä koko päivän pystyasennossa pitävät tukisukkia joissa on jopa muotoilu tehty niin että ne soveltuvat eri ammattiryhmien käyttöön. Raskaita ajoneuvoja kuljettavien ammattilaisten hyöty tukisukista on tutkimusten mukaan niin suuri että suurin osa selkävaivoista voitaisiin välttää pukemalla tukisukat aamulla jalkaan. Raskaus ajan tukisukkahousujen käyttö on täysin yleistä ja sukkahousuja on jo vaikka minkä kuviollisia ja värisiä jotta hameen käyttö on helppoa. Suomessa näin pitkällä ei vielä olla.

Lymfaterapia opintojen kautta olen myös perehtynyt tukisukkiin ja kompressiosidonta onkin ollut jo pitkään hoitolassa käytössä. Sidonta on välttämätöntä asiakkaille jotka menevät tukisukka mittaukseen. Ensivuoden alusta myös hoitolasta saa tukisukat vaikka samantein matkaansa jalkahoito käynnin yhteydessä. Yhteistyö Mediteamin kanssa alkaa vihdoinkin ja taas hoitolassa on yksi palvelu enemmän eikä tukisukkien tai sukkahousujen takia tarvitse juosta ympäri kaupunkia.

 

Avainsanat: Facebook ja suonikohjut

Ihanat kamalat jalat!

Lauantai 24.8.2013 - Pirjo Hatzitoliou

Ihanat  kamalat jalat!

Viime viikolla olin ystäväni syntymäpäivillä ja juhlan tiivistyessä juhlaväestä löytyi muutama jotka olivat odottaneet tilaisuuttaan kysäistä mikä heidän jalkojaan vaivaa. Vapaa-ajalla ei ole aina kiva puhua työ asioista mutta näissä tapauksissa tietenkin mielelläni istahdin ja katsoin mistä on kysymys. Yleensä aloitetaan siitä että ”minulla on niin kamalat jalat” ja sitten jatketaan että ”rasvaan niitä joka päivä” ja yleensä keskustelu soljuu eteenpäin ajatuksella että ”en ole kehdannut mennä jalkahoitajalle”.

Kamalia jalkoja on olemassa, niiden tarinaan sisältyy yleensä hoivan- ja huolenpidon puutetta sekä joskus syvää yksinäisyyttä ja ehkä myös muita ikäviä avustavia tekijöitä. Mutta näitä kamalia jalkoja harvoin sattuu edes jalkahoitajalle eteen koska suurin osa jalkaongelmista voidaan hoitaa kotikäynneillä tai jalkahoitoloissa. Sen takia me jalkahoitajat olemme olemassa ja olemme perehtyneet kamalien jalkojen muuttamiseen jalkahoidon kautta ihaniin jalkoihin. Teen vuoden aikana noin 1500 jalkahoitoa ja yhdelläkään asiakkaalla ei ole samanlaiset jalat vaikkakin suurimman osan asiakkaiden jalkaongelmien taustalla on samat tekijät jotka niitä aiheuttavat.

Juhlatunnelmissa tehty jalkojen tarkastus osoitti etteivät jalat olleet kamalat. Ne oli vain survottu liian pieniin kenkiin ja hoito unohdettu tai hoitona oli väärät omahoito tottumukset. Jalkojen omahoito on kuitenkin tärkeämpi osa-alue kuin jalkahoitolassa käynti. Omat jalkamme me näemme ja kohtaamme joka päivä eikä niiden vointia tiedä kukaan paremmin kuin jalkojen omistaja. Jalkojen omistajan on myös syytä miettiä tunteeko omat jalkansa ihan konkreettisesti ja osata erottaa ongelmat joihin tarvitsee jalkahoitoajan apua. Vaikeat rakenne ongelmat on syytä hoidattaa kuitenkin lääkärin avustuksella, pohjallisterapia ei aina ole ainut hoito muoto esimerkiksi alkaviin nivelten kulumiin.

Jalkahoito ohjeita on monenlaisia mutta tärkeintä on että iho pysyy ehjänä ja kynnet leikataan ja viilataan oikeaan muotoon. Jos iholla on hankaumia, rakkoja tai haavoja on aina riski bakteeri tulehdukselle joista ikävin on ruusu infektio.  Jos kynnet leikataan väärin tai kenkä puristaa varpaita voi kynsivallit tulehtua ja toisaalta myös kynnen kasvu suunta muuttua sisäänpäin kasvavaksi kynneksi. Jos varpaat eivät mahdu kenkiin aiheuttavat ne aina ongelmia omistajalleen. Pitää vain muistaa että ihmisellä ei ole koko elämää samankokoinen jalka ja kenkä olisi vain ostettava oikean jalan koon mukaan.

Hyvät jalat voivat silti oireilla ja vaatia jalkahoitajan apua mutta hyvillä jaloilla on helpompi talsia elämänsä loppuun asti kuin hoitamattomilla huonoilla. Aina kannattaa kysyä ja pohtia miksi jalkaterän alueella on kipuja ja mistä kenkä puristaa. Yleensä jalkaongelma ratkaistaan helposti mutta ei aina, voidaan tarvita myös moniammatillista tiimiä tekemään jaloista taas hyvät jos ne ovat kerta kaikkiaan huonot.

Kesä ohittaa meidän hyvää vauhtia. Vieläkään ei ole myöhäistä kokeilla kevytjalkineita ja niiden tuomaa elämän iloa jaloille. Kevyt jalkineiden hyvyydestä riittäisi kirjoittamista mutta yhdellä virkkeellä voin kuitata kerta kaikkiaan helpon tavan löytää uudestaan jalkateränsä ja sen ihanan tunteen kun puun juuri painaa jalkapohjaa tai käpy tai soratie tai vaikkapa puusta pudonnut omena. Kevytjalkineiden idea on vahvistaa jalkaterän lihaksia, korjata väärää kävelytyyliä ja vahvistaa niveliä.

 470_barefoot_100809_430241.jpg

Avainsanat: Ihanat kamalat jalat!

URHEILUJALKINE OSTOKSILLA

Perjantai 19.7.2013 - Pirjo Hatzitoliou Artikkeli Turun sanomat huhtikuu 2012

pronation316x278.jpg

Käväisin eilen tyttäreni kanssa urheiluväline kaupassa. Siitä asti kun hän on ollut ns. aikuinen on ongelma aina ollut urheilujalkineiden löytyminen jalkaan numero 35. Mieluiten kengässä voisi olla vielä 1/3 lisää mittaa. Asiantuntevat 

myyjät ehdottelevat milloin minkäkin mallista ja kokoista kenkää. Milloin on Adidas pientä kokoa ja vastaa sitä toista kokoa ja milloin Nikelta on tullut levämpi lesti joka mahtuu sen ja sen kokoiseen jalkaan. Aina kuitenkin mennään lasten osastolle ja todetaan että samat lenkkarit saa yli puolet halvemmalla eikä niissä oikein näytä olevan mitään muuta eroa kuin koko. Myyjä tietenkin lopettaa heti palvelemisen kun siirrymme lasten jalkine puolelle. Moni ei varmaan tiedä että joskus lasten puolella saa myös nro 38 juoksulenkkareita puolet halvemmalla kuin aikuisten osastolta.

Mikä näitä aikuisten ja lasten lenkkareita jotka ovat ulkomuodoltaan ihan samanlaisia yhdistää ja mikä niissä on erilaista että hinta nousee neljän metriä  hyllyn päästä olevaan numeroa suurempaan lenkkariin yli 100 euroa. Suoraan sanoen ei yhtään mikään muu kuin se että aikuinen ostaa kenkänsä harvemmin kuin lapsi. Lasten lenkkarit kestävät pidempään kuin aikuisten.

Palataanpa aikoihin jolloin lenkkitossu markkinat vasta alkoivat pullistella eikä nettikauppoja vielä ollut. Tyttäreni harrasti nuorena taitoluistelua, hän halusi ehdottomasti kalliit ja tietenkin oikeaa merkkiä olevat jalkineet koville jäähallin lattioille kuivaharjoittelua varten. Menimme urheilukauppaan ja siellä sattumoisin oli asiantuntija paikalla joka videokuvasi asiakkaiden jalkoja ja neuvoi sitten millaisia jalkineita kannattaisi lähteä ostamaan.  Lupasin tyttärelleni että ostan hänelle mitkä lenkkarit nyt sitten tämä asiantuntija suosittelee vaikka ne kaikista kalleimmat jos näin tulee käymään. Videokuvauksen jälkeen asiantuntija ihmeekseni sanoi, ettei tyttäreni tarvitse tästä kaupasta lenkkareita vaan voi ostaa vaikka halpahallista tarralenkkarit. Jalan rakenne ja toiminta oli niin täydellistä. Ostimme silloin lasten puolelta 25 euron Niken juoksujalkineet jotka ovat vieläkin kaapissa koiran pissatuskierroksen  kenkinä. Sen jälkeen tyttäreni on ollut hyvin tietoinen siitä mitkä jalkineet hänelle sopivat ja mitkä eivät.

Urheiluliike on jalkahoitajan painajainen varsinkin kenkä hyllyjen kohdalla. Mietityttää usein kun kuuntelee myyjän argumentteja  kenkä valintoja miettivälle ylipainoiselle tai mahdollisesti langan laihalle asiakkaalle. Yleisimmät suosittelut ovat tukea jalkapohjaan ja tukea nilkkaan. Ylipainoinen asiakas ei saisi juosta ennen kuin ylipaino on kohtuullinen, langan laiha asiakas tarvitsee vain kengät jalkaan ja jalkalihasten pitäisi hoitaa juoksu. Jos juoksija on aktiivinen tai kilpajuoksija hän tietää jo melko pitkälle minkälaisen jalkineen haluaa jalkaansa.  Pystyykö myyjä näkemään asiakkaan jaloista suoraan minkä merkkisen ja minkälaisen jalkineen hän tarvitsee, uskoisinpa ettei mutta hyvä on tietenkin tietää onko jalkine leveä vai kapea.

Suomalaiset ovat pitäneet aina lenkkitossuja jalassaan. Karhujen aikaan 70-lvuulla  lähes kaikilla oli samanlaiset lenkkarit eikä kukaan kysynyt kaupassa oliko jalka pronaatiossa vai ei. Nyt suurin osa juoksu kengistä on pronaatio tuettuja, se siis tarkoittaa että jalkaa tuetaan ulkokiertoon. Entäpä jos jalka on pronaatiossa vain seistessä ja juostessa se neutralisoituu, miten käy askeltamisen kun jalka onkin yht’äkkiä ulkokierrossa reilusti. Entä jos jalka on neutraali ja sitä tuetaan pronaatioon tai supinaatioon. Voi polviparkoja ja vielä enemmän ykkösniveltä jalkaterän alueella. Mitä jos pronaatio asiakas ostaakin neutraalit jalkineet, no ei mitään. Supinaatio jalkaan pitäisikin ostaa aina neutraalit jalkineet. Jos jalkaterä on voimakkaasti pronaatiossa ei kannattaisi juosta olenkaan vaan korjata jalkaterän asentoa kuntosalilla ja polkemalla pyörää. Mikä merkitys on lenkkarin vaimennuksilla ja muilla lupauksilla. Se merkitys että jalkineen suunnitteluun on käytetty aikaa ja me kuluttajat maksamme siitä. Kevytjalkine teollisuus on kuitenkin jo tekemässä voimakkaasti jalansijaa myös meidän markkinoillemme, Feelmax etunenässä omalla kotimaassa suunnittelemallaan tuotteella. Lenkkarikauppaan mennessä järki käteen ja rahapussin nyörit tiukalle, kaikki mikä on kaunista ei ole parasta. Jalkaterää ei pidä passivoida liikkuessa vaan päinvastoin antaa sen tehdä töitä. Rasvapatja joka suojaa jalkapohjaa ei häviä rasituksessa vaan päinvastoin vahvistuu.

aaaaaaaaaa.png

Lisää aiheesta alla olevassa Turun sanomien artikkelissa joka on vuoden takaa mutta edelleen ajankohtainen

 

Juoksukenkiin ei kannata upottaa omaisuuksia

Kuluttaja | Turun Sanomat 30.4.2012 08:40

Älä maksa turhista hienouksista juoksukenkiä ostaessasi. Personal trainer Mikko Liukan mukaan jopa 90 prosenttia juoksijoista pärjäisi ilman pronaatiotukia. Kun juoksukenkien markkinakoneisto paukuttaa, että juoksu ei suju ilman huippukenkiä, pudistelee liikuntapalvelu Vauhtisammakon juoksutreenaaja Mikko Liukka päätään.

– Korkea hinta ei todellakaan takaa sitä, että juoksija saisi itselleen sopivat kengät.

Kauppojen hyllyillä nököttää mitä erilaisimpia tossuja, joiden supinaatio- ja pronaatiotuet saavat ostajan pään pyörälle. Mikko Liukka varoittaakin tukihurmiosta.

– Minä väitän, että 90 prosenttia juoksijoista ei tarvitse tuettuja kenkiä.

Pronaatiotukea tarvitaan, jos jalka kääntyy liikaa sisäänpäin. Supinoivaksi sanotaan askellusta, jossa paino on jalan ulkosyrjällä. Liukan mukaan ongelmat saattavat johtua siitä, että jalkapohjan pienet lihakset eivät ole saaneet töitä. Tuetuilla juoksukengillä passivoidaan lihakset lopullisesti.

– Näiden lihasten kuntoon saamiseksi paljasjalkakengät olisivat monelle hyvä vaihtoehto, mutta silloin myös juoksutekniikan on oltava kunnossa, Liukka sanoo.

Liukka kannustaa aloittamaan keskihintaisilla tuettomilla kengillä ja siirtymään sitten tuettuihin, jos jalkavaivoja ilmenee.

– Liian tuetut kengät voivat jopa aiheuttaa ongelmia, jos juoksijalla on neutraali askellus, hän sanoo.

Viisi vinkkiä juoksukenkien ostajalle

1. Älä tee hätiköityjä johtopäätöksiä, sillä pelkän jalan rakenteen perusteella ei voi tehdä päätelmiä askelluksesta. Usein nimittäin sanotaan, että matalaholvinen jalka tarvitsee pronaatiotuen ja korkeaholvinen taas iskuvaimennetun kengän. Näin ei voi kategorisesti väittää: matalakaarinen jalka ei nimittäin välttämättä tarvitse pronaatiotukea ja korkeaholvinen jalka voi puolestaan ylipronatoida. Neutraalisti askeltavalle pronaatiotuesta voi olla jopa haittaa. Vanhojen juoksukenkien kulumista voi päätellä askeltekniikkaa.

2. Hinta ei ole hyvän kengän tae. Mikko Liukka muistuttaa, että satasen budjetilla saa mainiot juoksukengät. Aloittelija ei tarvitse hienoimpia ja kalleimpia aktiivijuoksijalle tarkoitettuja kenkiä.

3. Jos et ole varma askelluksestasi käy useammassa testissä. Suurin osa juoksijoista ei tarvitse erityistukia, vaikka kenkätarjonnasta voisi päätellä aivan muuta. Nykyään markkinoidaan juoksukenkiä, jotka estävät jalkavaivat. Muista, että jalkavaivat saattavat olla seurausta myös vääränlaisista juoksukengistä. Neutraalille askeltajalle esimerkiksi vahva pronaatiotuki voi tuottaa hankaluuksia.

4. Tekniset huippuominaisuudet eivät auta, jos kenkä tuntuu pahalta jalassa. Älä siis ajattele, että testivoittaja olisi sinunkin paras valintasi. Luota omiin aistimuksiisi. Kokeile useiden eri valmistajien kenkiä ja useita malleja. Hyvä kenkä tuntuu siltä, kuin jalassa olisi sukka.

5. Mieti, millaisella pohjalla tulet juoksemaan. Asfaltilla kaipaat enemmän iskunvaimennusta kuin maastossa. Maastossa korostuu pito ja tukevuus.

ANNAMARI NURMINEN

 

vasko.jpg

FEELMAXIN VASKO pitää vettä ja on vähän kylmemmän kelin jalkine mutta kevyt ja ilman tukea. Käyttäjän jalka joutuu tekemään kaiken itse.

Avainsanat: Urheilujalkineet

KYNSILAKKA

Tiistai 9.7.2013 - Pirjo Hatzitoliou

nail-polish.jpg






KYNSILAKKA

Kynsilakka on aihe jota joudun työssäni usein puolustelemaan suuntaan jos toiseen lähes joka päivä. Hoitolassa kynsilakan poistoainetta kuluu vuoden aikana litroittain, asiakkaat menettävät lakkansa eivätkä saa tilalle uutta. Olenko siis kynsilakkailun vastustaja vai en?

Pohditaanpa ensin kynsilakan hyviä puolia. Kynnet näyttävät terveiltä, ne kiiltävät ja lakan väri tekee varpaat iloisemmiksi ja huomiota herättävämmäksi. Lakatut varpaankynnet kuuluvat jopa ihmisen identiteettiin ja usein kuulee jalkahoitolassa, ettei asiakas voi elää ilman että varpaankynnet ovat lakatut. Useat käyttävät lakkaa myös ”rumien” kynsien peittona, eli esteettisistä syistä. Onko nämä sitten kynsilakkailun hyvät puolet, siitäkin voidaan olla montaa eri mieltä mutta joka tapauksessa Euroopassa kynsilakka teollisuus on miljardi bisnestä eikä se pysähdy vaikkei hyviä puolia olisikaan. Mutta entä kynsilakan huonot puolet. Varpaiden kynsien terveyden näkökulmasta ovat huonot puolet melko painavat vertailu vaa’assa eikä kynnen rakennevaurioita voida kovinkaan usein korjata silloin kun ne johtuvat ulkoisista syistä.  Kynnet haurastuvat, kynsilevyt irtoavat toisistaan, kynnet kuivuvat, iho kynnen reunoilla paksuuntuu, kynsi patja voi joutua huonosta lakkauksesta hapettomaan tilaan joka aiheuttaa sen paksuuntumisen ja pitkällä aikavälillä katoamisen, kynteen kehittyy rakennemuutoksia ja kynnen kasvu voi häiriintyä. Kynsilakka irrotetaan kynsilakan poistoaineella joka rasittaa kynttä vielä enemmän kuin lakka vaikkakin vain hetkellisesti.

Miksi kynsilakka on näin monia ongelmia aiheuttava kauneudenhoitoon tarkoitettu kosmeettinen tuote. Perehdytäänpä hieman syvemmälle siihen mitä kynsilakka on. Kaikki lakat ovat lakkaa, myös kynsilakka. Tuotemerkki voi luvata kaikenlaisia hoito vasteita mutta kynsilakka on vain lakkaa. Samaa aineosaa nitroselluloosalakkaa käytetään esimerkiksi soittimien pinnalla tai huonekaluissa joihin halutaan kiiltoa. Kynsilakasta on kuitenkin kehitetty erilaisilla kemikaaleilla joustava, kiiltävä, hohtava, kestävä, lohkeamaton, nopeasti kuivuva ja värillinen. Tästä syystä nitroselluloosalakkaan on sekoitettu butyyliasetaattia tai etyyliasetaattia jotta se olisi tarpeeksi ohut levittyäkseen hankalan muotoiseen lakkauskohteeseen kynteen. Lisäksi nitroselluloosalakka ei ole ilman liuotinta oikeassa muodossa ottamaan vastaan väripigmenttejä, siihen sekoitetaan kiillon ja elävän pinnan saamiseksi jonkin merkkistä liasetaattiliuotinta jonka kemiallista ketjua en tunne. Liuottimia tarvitaan useita aineosia koska sen tavoitteena on kuivattaa lakka nopeasti. Kynsilakassa on siis liuottimia, kalvonmuodostajia joista tärkein on nitroselluloosa, hartsia joka tuo siihen kovuutta ja elävän pinnan, pehmentäviä kemikaaleja jotka estävät kovan hartsin ja nitroselluloosan halkeamisen ja tekevät lakasta joustavan. Lisäksi kynsilakassa on aina vaikka se olisi kirkastakin väripigmentit ja erilaiset hohtavat glitterit. Ja mikä ihmeellisintä kynsilakkaan voidaan lisätä myös lisäaineita kuten UV-suoja jottei se haalistu auringon valossa, kynttä pehmentävää ainetta tai aineosia jotka hylkivät likaa. Ei ole olemassa EKO kynsilakkoja eikä myöskään lakkoja jotka hoitaisivat oikeasti kynttä. Lakkojen kehittämiseen panostetaan, osa lakoista kuivuu nopeasti eli niissä on enemmän liuottimia. Toiset lakat kestävät paremmin joten niihin on pystytty muodostamaan hartsista erilaisia yhdistelmiä jotka eivät pehmene pehmentimien kautta jne. Kynsilakka on teknokemiallinen tuote jonka pohjana on aina lakka.

MITÄ varpaanpään suojana kasvava kynsi sitten on jotta se kestää lakkauksen vuodesta toiseen ja pysyy paikallaan. Kynsi on limittäin kasvavia levymäisiä soluja. Ne muodostuvat ihmisen kehosta keräämillä alkuaineilla, pääosin rikistä ja piistä ja monista muista ihmeellisistä asioista. Kalkki tuo kynteen valkoisen värin joka näkyy kynnen vapaassa reunassa varpaan päässä. Kynnen malli määräytyy varpaan luun mukaan ja yleensä pienet kynnet on hennoissa luissa ja taasen toisin päin. Kynsi kasvaa kolmessa eri levyssä. Alimmainen suojaa kynsipatjaa, keskimmäinen ohjaa kynnen kasvu suuntaa ja päällimmäinen vahva kynsilevy suojaa näitä kahta. Kaikilla kynsilevyillä on oma tehtävänsä ja siksi kynnen rakennemuutokset yleensä vaativat pitkiä hoitojaksoja jalkahoitolassa. Herkempi vaurioille on kuitenkin kynsipatja joka pitää paikallaan näitä kaikkia kynsilevyjä. Kynsipatja on ohut verisuoni täytteinen ihorakenne ja sen toiminta edellyttää terveitä kynsilevyjä ja kynsilevyjen terveys edellyttää taasen tervettä kynsipatjaa. Kynsipatja tarvitsee happea ja normaalia ääreisverenkiertoa. Kynnen rakenne ei siis ole kovinkaan yksinkertainen juttu. Terve kynsi on kiiltävä ja sen läpi kuultaa terve punainen kynsipatja. Lisäksi ruokavalio ja ihmisen omat elintoiminnot vaikuttavat voimakkaasti kynsien rakentumiseen, niiden kasvuvauhtiin ja tietenkin siihen ovatko kynnet kirkkaat vai värjäytyneet. Sieni-infektiot vaativat tarttuakseen kynsiin infektio portin ja heikot sekä hauraat kynnet ovat niille alttiimpia kuin vahvat ja terveet. Erilaiset sairaudet pehmentävät kynnen rakennetta kuten diabetes. Verenpaine lääkkeet voivat paksunnuttaa kynttä.

Milloin siis kynsilakkaa varpaankynsiin. Mielestäni lakkaa voi laittaa kynsiin milloin haluaa mutta jättäisin lakkaamatta lasten kynnet sekä sieni-infektoituneet kynnet. Lasten kynnet ovat pehmeät ja kynsi kasvaa vielä hitaasti. Päinvastoin kuin ajatellaan kynnen kasvu kiihtyy ikääntyessä. Sieni-infektio rakastaa hapetonta tilaa ja kun lakka levitetään kynnen päälle saa sieni rauhassa muhia kynnen sisällä. Sitä ei häiritse valo eikä ilma ja kynsi pysyy sopiva kosteana pitkään lakan alla suihkun ja saunan jälkeen. Karmivinta on hoitaa ikääntyneen ihmisen paksuuntuneita sieni kynsiä joihin on vedetty paksu lakkakerros ja sen  jälkeen kynnet ovat saaneet hautua Aino-tossuissa rauhassa useita kuukausia.  Jos lakkaaminen on ympäri vuotista ja talvellakin varpaan kynnet ovat lakan peitossa uskaltaisin ehdottaa voisivatko varpaankynnetkin pitää kesälomaa talvella. Parikin kuukautta ilman kynsilakkaa edistää kynnen palautumista ja vaurioitunutta kynttä voidaan vahvistaa ainutlaatuisella kotimaisella tuotteella Iloiset Varpaat kynnen vahvistus uutteella. Uute sisältää rikkiä, piitä ja aineosia jotka  tervehdyttävät kynsilevyjä ja palauttavat niitä rasituksilta.. Kynsi värjäytyy uutteesta mutta saa oman värinsä takaisin nopeasti käytön lopettamisen jälkeen ja sitä myyvät jalkahoitajat ympäri Suomea. Kun kevät aurinko pilkistää, ovat kynnet levänneet lomalla ja lakkaaminen voi alkaa. Lakanpoisto aineissa on syytä kiinnittää huomiota asetonin määrään ja marketeissa myytävät lakanpoisto aineet ovatkin melko kynsi ystävällisiä.

Palataan siis siihen olenko kynsilakkailun vastustaja vai puolesta puhuja. Painotan aina hoitolassani jalkojen terveyden merkitykseen eikä kynsilakka edistä jalkojen terveyttä joskin en voi tieteellisesti todistaa että ne myöskään pahentaisivat sitä muutoin kuin edellä mainituissa erityistapauksissa. Jalkahoitolassa kuitenkin yleensä kynsilakka poistetaan ja asiakas lähtee hoitolasta terveemmillä kynsillä. Hän päättää saavatko kynnet uuden kerroksen lakkaa heti vai vähän levänneenä jalkahoitolassa käynnin jälkeen ja siihen en minä voi vaikuttaa muuten kuin suosittelemalla parhaita mahdollisia vaihtoehtoja.

 

 

 

 

 

 

 

 

Avainsanat: KYNSILAKKA

« Uudemmat kirjoitukset