VANHUSTEN JALKOJENHOITO

Tässä ohjeita vanhusten jalkojen perushoitoon, näitä ohjeita voi noudattaa kuka vaan vanhuksen päivittäiseen hoitoon osallistuva henkilö kuten omaishoitaja, kodinhoitaja tai vaikkapa naapuri.

52.jpg

 

 

 

 

 

 

1. Jalkojen puhtaus on osa hygienian hoitoa, kuivaan ihoon rasvapesu

2. Varvasvälien huolellinen kuivaaminen

3. Hautumien ehkäisyyn ja hoitoon varvasväliin lampaanvilla jota saa apteekista tai jalkojenhoitajilta.

4. Säärien ja jalkaterien rasvaushieronta, raapimisjäljet säärissä ovat merkki kutinasta ja ne altistavat säärihaavalle.

5. Jalkapohjien hieronta virkistää ja edistää nestekiertoa.

6. Löysät ja pehmeät sukat ja paleleviin jalkoihin lämpimät sukat. Muista että sukat eivät saa kiristää varpaita eikä myöskään säären aluetta.

7. Suonenvetoo ja levottomiin jalkoihin voi kokeilla löysiä säärystymiä pitämään sääret tasalämpöisinä.

8. Sopivan kokoiset ja tukevat sisäkengät sekä ulkokengät vuodenajan mukaan. Pohjien tarkistaminen tärkeää, tarvittaessa suutariin tai uusien kenkien hankintaan.

9. Kynsien laikkaminen 3- 6 vikkon välein; saunotus ym. tilanteissa muistettava että kynsileikkurit ja muut jalkojenhoito välineet ovat henkilökohtaisia.

10. Virheasentojen hoitoon voi hankkia puettavia tehdasvalmisteisia pehmusteita ja suojia, kuten karvasuojat ja geelikantapää suojat.

11. Arkojen jalkapohjien, känsien ja kovettumien hoidoksi ohut, iskunvaimennuskykyinen pohjallinen. Aina kun laitetaan kenkään pohjallinen on tarkistettava ettei se aiheuta paineita varpaiden päällispuolelle.