Jalkojen iho ongelmien aiheuttajat

Ihon tehtävänä on suojata elimistöä ulkoapäin tulevilta ärsykkeiltä auttamalla sitä sopeutumaan kemialliseen ja fysikaaliseen ympäristöön. Terve ehjä iho kestää rasitustekijöitä hyvin. Jos ihon vastustuskyky heikkenee jonkin syyn, esimerkiksi liiallisen kuivumisen takia, syntyy vaurioita helpommin.

Tehokas, päivittäinen jalkojen ihonhoito on paras suoja infektioperäisiä ja mekaanisten tekijöiden aiheuttamia ihomuutoksia vastaan. Ihon kosteustasapainon säilyttäminen pitää ihon joustavana ja pehmeänä. Se edellyttää jalkojen säännöllistä rasvaamista perusvoiteella.

Kuormituksen vaikutus

Ihoon kohdistunut kuormitus (paine, puristus ja hankaus) näkyy fysiologisina stressireaktioina: paikallisena kuumotuksena ja punoituksena. Jos rasitus on jatkuvaa, iho paksuntuu, kun ihon solukasvun kiihtyessä solut eivät ehdi hilseillä pois. Tämä näkyy jalkapohjan kuormitusalueilla ihopaksunnoksina, kantapäissä liikasarveistumana (hyperkeratoosi) sekä kuormitus- ja hankauskohdissa kovettumina ja känsinä.

Kantapäihin tulevat halkeamat (pykimä, ragadi) voivat olla kivuliaita, vuotaa verta ja tulehtua. Mekaanisten tekijöiden lisäksi ihomuutokset voivat olla bakteerien (ruusu), sienten (jalkasilsa, tinea pedis) tai virusten (syylä, verruga plantaris) aiheuttamia.

Ihomuutoksille altistavia tekijöitä

Jalkaterien malli sekä luiset ulokkeet ja epämuodostumat, toimintapoikkeamat, varpaiden virheasennot, pehmytkudosten surkastuminen ja kuiva iho ovat sisäisiä tekijöitä, jotka altistavat mekaanisille ihomuutoksille.

Ulkoisista tekijöistä ihomuutoksia aiheuttavat huono jalkahygienia, kovat kävelyalustat, epäsopivat kengät, ohuet sukat tai sukattomuus sekä liiallinen kovettumien poistaminen raspaamalla tai vuolemalla.

Jalkojen omahoito 14.5.2004

Riitta Saarikoski ja Irmeli Liukkonen

Artikkelin tunnus: jal00206 (002.006)
© 2004 Kustannus Oy Duodecim