Jalkojen omahoito

        Muista huolellinen pesu, kuivaus ja rasvaus riittävän rasvaisella voiteella päivittäin. Älä rasvaa varpaanvälejä hautomisen ehkäisemiseksi. Käytä mieluiten Allpresan Diabetik tuotteita jotka eivät sisällä ihoa kyllästyttäviä rasvoja.

        Tunnustele aina kädellä jalkojen pesuveden lämpötila. Liian kuumia jalkakylpyjä ei suositella niiden hautovan vaikutuksen vuoksi. Älä koskaan liota jalkoja.

        Tarkasta itse jalkasi päivittäin vaikka peilin avulla, lisäksi jonkun hoitohenkilökuntaan kuuluvan tulisi tarkistaa jalat säännöllisin väliajoin.

        Leikkaa kynnet suoraan äläkä pyöristä kulmia kuin hienosti viilaamalla, sillä ne kääntyvät helposti ihon sisään.

        Pukiessasi sukat ja kengät jalkaan, pyyhkäise jalkapohja ja kengän sisus kädellä puhtaaksi.

        Valitse riittävän tilavat, tukevat ja hengittävät kengät, ostettuasi uudet kengät tarkasta jalkasi ensimmäisenä päivän useaan otteeseen. Pakkasella valitse väljät kengät, johon mahtuu lämpimät sukat.

        Älä koskaan kulje ulkona paljain jaloin.

        Tulehdusriskin vuoksi kaikenlaiset ihoa syövyttävät aineet (mm. känsälaastarit ja geelit), kosteutta läpäisemättömät laastarit ja ihoa suojaavat kelmut (mm. keinoiho) sekä omatoiminen känsien repiminen ja hiominen eivät ole suositeltavia.

        Haavan hoidossa, puhdistuksen jälkeen, voi käyttää silikoniverkkosidosta tai polyuretaanivaahtolevyä. Hengittämättömät haavasidokset tai laastarit eivät ole suositeltavia, koska ympäröivä iho hautuu helposti.

        Rakkoja ja hiertymiä voi ehkäistä käyttämällä jalkatalkkia tai liimattavaa fleeceä.

        Varvasvälien rikkoutuminen (alkaa usein nimettömän ja pikkuvarpaan välistä), kutina ja kirvely sekä paha haju ovat merkkejä jalkasilsasta. Sieni-infektiota epäiltäessä iholta kannattaa ottaa tarvittaessa sieniviljely asian varmistamiseksi. Itsehoitona voi kokeilla sienipuuteria varvasväliin, jota saa apteekista ilman reseptiä.

        Diabeetikoilla jalkaterän pienet lihakset voivat alkaa surkastua, mikä voi aiheuttaa jalan korkeakaarisuutta tai vasaravarpaita. Niitä voi ehkäistä päivittäisellä jalkajumpalla, joka onnistuu vaikka televisiota katsellessa.

        Jaloille on saatavilla myös erilaisia pehmusteita, pohjallisia ja tukia.