Diabeetikon jalkahoito

Diabetesta sairastavan asiakkaan tärkein asia jalkojenhoidon näkökulmasta on ennaltaehkäisevä jalkahoito. Diabeetikon tulee tarkastaa jalkansa mahdollisimman usein havainnoidakseen merkit muutoksista jotka voivat johtaa vaikeisiin ongelmiin. Omatoiminen jalkahoito on tärkeää jotta muutosten havainnointi tapahtuu mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. 

Diabeetikon päivittäiseen jalkahoitoon kuuluu

-          Jalkahygienian ylläpito niin että jalat pestään päivittäin ja varpaan  välit kuivataan hyvin pesun jälkeen.

-          Jalkojen ihon kosteutus mieluiten asian mukaisella hoitoaineella kuten Allpresan Diabetic.

-          Samalla tarkastetaan että varpaanvälit ovat ehjät,  ja iholla ei ole uusia kovettumia, hankaumia tai haavaumia.

 Diabeetikon viikoittaiseen jalkahoitoon kuuluu

-          Kynsien leikkaus pyöristetyillä saksilla tai leikkureilla.

-          Kovettumien kevyt raspaus keramiikka raspilla kun iho on kuiva.

 

Hakeudu jalkahoidon ammattilaiselle jos jaloista löytyy

-          Uusia kovettuma alueita tai känsiä joita ei ole ollut aikaisemmin

-          Haavoja

-          Punoitusta

-          Pigmentti muutoksia

-          Selkeitä kylmä ja kuuma eroja

-          Pistelyä

-          Kipua

-          Sisäänkasvanut kynsi

-          Ulkopuolelta tullut piikki ihon sisällä, lasinsiru tai muu vieras kappale

-          Kynsien paksuunnuttua

KUINKA USEIN DIABEETIKON TULEE KÄYDÄ JALKAHOIDOSSA

Kun sairastat 1.tyypin diabetesta eikä sinulla ole jalkojen alueella näkyviä muutoksia on hyvä käydä kerran vuodessa tarkastuttamassa jalat ammattilaisella. Ammattilainen tietää tarvitsetko jalkahoitoa useammin ja tekee samalla hoitosuunnitelman.

Kun sairastat 2. Tyypin diabetesta ja sinun sokeri arvosi pysyvät lääkityksellä,  ja liikunnalla hyvässä kontrollissa eikä jaloissasi ole näkyviä muutoksia olisi hyvä käydä ns. aloituskäynti jalkahoitolassa.  Sen jälkeen jos tilanne on stabiili riittää 1 vuodessa tehty kontrollikäynti itse suoritetun jalkojen tarkastuksen kanssa.

Kun sairastat 2.tyypin diabetesta ja  sokeriarvosi eivät tahdo pysyä kontrollissa ja liikut vähän on syytä käydä jalkahoitolassa heti kun sairaus on todettu, ja sen jälkeen säännöllisesti vähintään 3 kk välein jos jaloissa ei ole muutoksia.

Diabeetikko jolla on jo jaloissa ongelmia, tulisi käydä jalkahoidossa mahdollisimman usein. Vähintään kuitenkin kerran kuukaudessa.

 

DIABEETKON TUTKIMUKSET

-          Monofilamentti tutkimus mahdollisten tuntomuutosten toteamiseksi. Kivuton testi.

-          Äänirauta testi mahdollisten värinä tuntomuutosten toteamiseksi. Kivuton testi.

-          Jalkojen tutkimuksessa selvitetään ihon kunto (mm. kuivuus, hilseily, kovettumat, känsät, halkeamat, hautumat, haavat, tulehdukset) ja mahdolliset kuormitusmuutokset ja niihin liittyvät asentovirheet.

-          Verenkierto tutkitaan tunnustelemalla jalkaterän lämpötila ja pulssit . Jos pulssit eivät tunnu, mitataan verenpaine jalkaterästä nilkkaan asetettavalla mansetilla ja pulssit kuunnellaan doppler-laitteella.  

 

RISKIJALKAKARTOITUKSEN AVULLA PYRITÄÄN TARKISTAMAAN JALKOJEN RISKILUOKKA HAVAINNOIDESSA DIABEETTESTA SAIRASTAVAN ASIAKKAAN JALKOJA.  TÄRKEINTÄ TUTKIMUKSESSA ON ASIAKKAAN TIEDOSTAMINEN DIABEETEKSEEN LIITTYVISTÄ VAIKEISTA JALKAONGEMISTA JOISTA SUURIN OSA VOIDAAN EHKÄISTÄ SÄÄNNÖLLISELLÄ JALKAHOIDOLLA.