BLOGIT

KYNSILAKKA

Tiistai 9.7.2013 - Pirjo Hatzitoliou


nail-polish.jpg






KYNSILAKKA

Kynsilakka on aihe jota joudun työssäni usein puolustelemaan suuntaan jos toiseen lähes joka päivä. Hoitolassa kynsilakan poistoainetta kuluu vuoden aikana litroittain, asiakkaat menettävät lakkansa eivätkä saa tilalle uutta. Olenko siis kynsilakkailun vastustaja vai en?

Pohditaanpa ensin kynsilakan hyviä puolia. Kynnet näyttävät terveiltä, ne kiiltävät ja lakan väri tekee varpaat iloisemmiksi ja huomiota herättävämmäksi. Lakatut varpaankynnet kuuluvat jopa ihmisen identiteettiin ja usein kuulee jalkahoitolassa, ettei asiakas voi elää ilman että varpaankynnet ovat lakatut. Useat käyttävät lakkaa myös ”rumien” kynsien peittona, eli esteettisistä syistä. Onko nämä sitten kynsilakkailun hyvät puolet, siitäkin voidaan olla montaa eri mieltä mutta joka tapauksessa Euroopassa kynsilakka teollisuus on miljardi bisnestä eikä se pysähdy vaikkei hyviä puolia olisikaan. Mutta entä kynsilakan huonot puolet. Varpaiden kynsien terveyden näkökulmasta ovat huonot puolet melko painavat vertailu vaa’assa eikä kynnen rakennevaurioita voida kovinkaan usein korjata silloin kun ne johtuvat ulkoisista syistä.  Kynnet haurastuvat, kynsilevyt irtoavat toisistaan, kynnet kuivuvat, iho kynnen reunoilla paksuuntuu, kynsi patja voi joutua huonosta lakkauksesta hapettomaan tilaan joka aiheuttaa sen paksuuntumisen ja pitkällä aikavälillä katoamisen, kynteen kehittyy rakennemuutoksia ja kynnen kasvu voi häiriintyä. Kynsilakka irrotetaan kynsilakan poistoaineella joka rasittaa kynttä vielä enemmän kuin lakka vaikkakin vain hetkellisesti.

Miksi kynsilakka on näin monia ongelmia aiheuttava kauneudenhoitoon tarkoitettu kosmeettinen tuote. Perehdytäänpä hieman syvemmälle siihen mitä kynsilakka on. Kaikki lakat ovat lakkaa, myös kynsilakka. Tuotemerkki voi luvata kaikenlaisia hoito vasteita mutta kynsilakka on vain lakkaa. Samaa aineosaa nitroselluloosalakkaa käytetään esimerkiksi soittimien pinnalla tai huonekaluissa joihin halutaan kiiltoa. Kynsilakasta on kuitenkin kehitetty erilaisilla kemikaaleilla joustava, kiiltävä, hohtava, kestävä, lohkeamaton, nopeasti kuivuva ja värillinen. Tästä syystä nitroselluloosalakkaan on sekoitettu butyyliasetaattia tai etyyliasetaattia jotta se olisi tarpeeksi ohut levittyäkseen hankalan muotoiseen lakkauskohteeseen kynteen. Lisäksi nitroselluloosalakka ei ole ilman liuotinta oikeassa muodossa ottamaan vastaan väripigmenttejä, siihen sekoitetaan kiillon ja elävän pinnan saamiseksi jonkin merkkistä liasetaattiliuotinta jonka kemiallista ketjua en tunne. Liuottimia tarvitaan useita aineosia koska sen tavoitteena on kuivattaa lakka nopeasti. Kynsilakassa on siis liuottimia, kalvonmuodostajia joista tärkein on nitroselluloosa, hartsia joka tuo siihen kovuutta ja elävän pinnan, pehmentäviä kemikaaleja jotka estävät kovan hartsin ja nitroselluloosan halkeamisen ja tekevät lakasta joustavan. Lisäksi kynsilakassa on aina vaikka se olisi kirkastakin väripigmentit ja erilaiset hohtavat glitterit. Ja mikä ihmeellisintä kynsilakkaan voidaan lisätä myös lisäaineita kuten UV-suoja jottei se haalistu auringon valossa, kynttä pehmentävää ainetta tai aineosia jotka hylkivät likaa. Ei ole olemassa EKO kynsilakkoja eikä myöskään lakkoja jotka hoitaisivat oikeasti kynttä. Lakkojen kehittämiseen panostetaan, osa lakoista kuivuu nopeasti eli niissä on enemmän liuottimia. Toiset lakat kestävät paremmin joten niihin on pystytty muodostamaan hartsista erilaisia yhdistelmiä jotka eivät pehmene pehmentimien kautta jne. Kynsilakka on teknokemiallinen tuote jonka pohjana on aina lakka.

MITÄ varpaanpään suojana kasvava kynsi sitten on jotta se kestää lakkauksen vuodesta toiseen ja pysyy paikallaan. Kynsi on limittäin kasvavia levymäisiä soluja. Ne muodostuvat ihmisen kehosta keräämillä alkuaineilla, pääosin rikistä ja piistä ja monista muista ihmeellisistä asioista. Kalkki tuo kynteen valkoisen värin joka näkyy kynnen vapaassa reunassa varpaan päässä. Kynnen malli määräytyy varpaan luun mukaan ja yleensä pienet kynnet on hennoissa luissa ja taasen toisin päin. Kynsi kasvaa kolmessa eri levyssä. Alimmainen suojaa kynsipatjaa, keskimmäinen ohjaa kynnen kasvu suuntaa ja päällimmäinen vahva kynsilevy suojaa näitä kahta. Kaikilla kynsilevyillä on oma tehtävänsä ja siksi kynnen rakennemuutokset yleensä vaativat pitkiä hoitojaksoja jalkahoitolassa. Herkempi vaurioille on kuitenkin kynsipatja joka pitää paikallaan näitä kaikkia kynsilevyjä. Kynsipatja on ohut verisuoni täytteinen ihorakenne ja sen toiminta edellyttää terveitä kynsilevyjä ja kynsilevyjen terveys edellyttää taasen tervettä kynsipatjaa. Kynsipatja tarvitsee happea ja normaalia ääreisverenkiertoa. Kynnen rakenne ei siis ole kovinkaan yksinkertainen juttu. Terve kynsi on kiiltävä ja sen läpi kuultaa terve punainen kynsipatja. Lisäksi ruokavalio ja ihmisen omat elintoiminnot vaikuttavat voimakkaasti kynsien rakentumiseen, niiden kasvuvauhtiin ja tietenkin siihen ovatko kynnet kirkkaat vai värjäytyneet. Sieni-infektiot vaativat tarttuakseen kynsiin infektio portin ja heikot sekä hauraat kynnet ovat niille alttiimpia kuin vahvat ja terveet. Erilaiset sairaudet pehmentävät kynnen rakennetta kuten diabetes. Verenpaine lääkkeet voivat paksunnuttaa kynttä.

Milloin siis kynsilakkaa varpaankynsiin. Mielestäni lakkaa voi laittaa kynsiin milloin haluaa mutta jättäisin lakkaamatta lasten kynnet sekä sieni-infektoituneet kynnet. Lasten kynnet ovat pehmeät ja kynsi kasvaa vielä hitaasti. Päinvastoin kuin ajatellaan kynnen kasvu kiihtyy ikääntyessä. Sieni-infektio rakastaa hapetonta tilaa ja kun lakka levitetään kynnen päälle saa sieni rauhassa muhia kynnen sisällä. Sitä ei häiritse valo eikä ilma ja kynsi pysyy sopiva kosteana pitkään lakan alla suihkun ja saunan jälkeen. Karmivinta on hoitaa ikääntyneen ihmisen paksuuntuneita sieni kynsiä joihin on vedetty paksu lakkakerros ja sen  jälkeen kynnet ovat saaneet hautua Aino-tossuissa rauhassa useita kuukausia.  Jos lakkaaminen on ympäri vuotista ja talvellakin varpaan kynnet ovat lakan peitossa uskaltaisin ehdottaa voisivatko varpaankynnetkin pitää kesälomaa talvella. Parikin kuukautta ilman kynsilakkaa edistää kynnen palautumista ja vaurioitunutta kynttä voidaan vahvistaa ainutlaatuisella kotimaisella tuotteella Iloiset Varpaat kynnen vahvistus uutteella. Uute sisältää rikkiä, piitä ja aineosia jotka  tervehdyttävät kynsilevyjä ja palauttavat niitä rasituksilta.. Kynsi värjäytyy uutteesta mutta saa oman värinsä takaisin nopeasti käytön lopettamisen jälkeen ja sitä myyvät jalkahoitajat ympäri Suomea. Kun kevät aurinko pilkistää, ovat kynnet levänneet lomalla ja lakkaaminen voi alkaa. Lakanpoisto aineissa on syytä kiinnittää huomiota asetonin määrään ja marketeissa myytävät lakanpoisto aineet ovatkin melko kynsi ystävällisiä.

Palataan siis siihen olenko kynsilakkailun vastustaja vai puolesta puhuja. Painotan aina hoitolassani jalkojen terveyden merkitykseen eikä kynsilakka edistä jalkojen terveyttä joskin en voi tieteellisesti todistaa että ne myöskään pahentaisivat sitä muutoin kuin edellä mainituissa erityistapauksissa. Jalkahoitolassa kuitenkin yleensä kynsilakka poistetaan ja asiakas lähtee hoitolasta terveemmillä kynsillä. Hän päättää saavatko kynnet uuden kerroksen lakkaa heti vai vähän levänneenä jalkahoitolassa käynnin jälkeen ja siihen en minä voi vaikuttaa muuten kuin suosittelemalla parhaita mahdollisia vaihtoehtoja.

 

 

 

 

 

 

 

 

Avainsanat: KYNSILAKKA